Πιέσεις για λύση μέχρι την τελευταία στιγμή - Σε εξέλιξη το Eurogroup
12.07.2015
14:08
Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Οι προϋποθέσεις σε αυτό το στάδιο δεν είναι επαρκείς - ΥΠΟΙΚ Αυστρίας: Οι διαφορές παραμένουν μεγάλες - Ντομπρόβσκις: Δύσκολο να βγει «πράσινο φως» - Ακυρώθηκε η αποψινή Σύνοδος Κορυφής των 28
Με αρνητικές δηλώσεις προσήλθαν στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, αν και νωρίτερα η ανακοίνωση για ακύρωση της Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ γέμισε πολλούς με αισιοδοξία.
Μετά το χθεσινό μαραθώνιο Eurogroup που κράτησε περισσότερες από εννέα ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκίνησαν να συνεδριάζουν ξανά σήμερα, λίγα λεπτά μετά τις 12.30 το μεσημέρι, αλλά όπως φάνηκε από τις νέες τους δηλώσεις, ίσως να μην είναι εφικτό να υπάρξει απόψε απόφαση για την Ελλάδα.
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος χθες φέρεται να ζητούσε να μην δοθεί στη χώρα μας νέο δάνειο και να τάσσονταν υπέρ ενός Grexit, είπε ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθεί μια λύση «σε μια δύσκολη κατάσταση».
«Θέλουμε να έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι θα μπορούν οι Έλληνες να εφαρμόσουν αυτά που δεσμεύονται. Είμαστε πολύ μακρυά σε σχέση με την αιρεσιμότητα που χρειαζόμαστε με την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε: «Αν βαθμολογήσουμε τη διαπραγμάτευση μεταξύ 1-10, βρισκόμαστε στο 3». Όπως εξήγησε ο κ. Στουμπ, οι προϋποθέσεις που συνδέονται με το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι επαρκείς σε αυτό το στάδιο.
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους πως οι διαφορές με την Ελλάδα παραμένουν μεγάλες και πως οι συνομιλίες «ολοένα δυσκολεύουν».
Tίποτα δεν περιμένω να συμβεί σήμερα, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Κάζιμιρ: «Μάλλον θα ετοιμάσουμε μια πρόταση για τους αρχηγούς κρατών, αλλά αποκλείεται να κάνουμε ένα ντιλ σήμερα».
«Το θέμα της εμπιστοσύνης είναι πολύ σημαντικό, τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση έκανε τόσα βήματα, θα περιμένουμε να δούμε πού θα φτάσει», είπε ο Π. Κάζιμιρ, προσθέτοντας ότι ελπίζει η Αθήνα «να ακούει προσεκτικά τι λέμε».
«Δεν είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα οικονομικής κατάστασης, η οποία γίνεται όλο πιο δύσκολη», υπογράμμισε ο Σλοβάκος υπουργός.
Στην ερώτηση δημοσιογράφου «Πώς θα ανοίξουν οι τράπεζες, αν εσείς δεν κάνετε κάτι;», απάντησε: «Αυτή είναι η ερώτηση της Κυριακής κι εγώ τώρα, ως καθολικός, πάω στη λειτουργία».
Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν μακρά και δύσκολη και τόνισε ότι σήμερα οι διεργασίες θα επικεντρωθούν στις συνθήκες για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα.
«Η θέση όπως εκφράστηκε χθες είναι ότι υπάρχει συνολικά μια βάση, δεδομένου ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει στην Ευρωζώνη μεταρρυθμισμένη. Μας κοιτά όλος πλανήτης και προσδοκά πολλά. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα προετοιμάσουμε τη συζήτηση για τη σημερινή σύνοδο κορυφής το απόγευμα», ανέφερε, τονίζοντας ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης.
Ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός, υπογράμμισε ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια.
Ο κ. Γκραμένια τόνισε πως μέρα με τη μέρα η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δυσχεραίνεται ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο ενός Grexit
«Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε μια πρόταση, πρέπει να δουλέψουμε σε αυτόν τον κατάλογο και να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός», σημείωσε.
Πάντως, προσερχόμενος στο Eurogroup ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, είπε πως το αν θα υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα εξαρτάται από τους πολιτικούς οι οποίο, όπως τόνισε, «μπορούν να κάνουν θαύματα».
«Εξαρτάται από τους πολιτικούς και οι πολιτικοί μπορούν να κάνουν θαύματα και πιστεύω ότι και σήμερα μπορεί να γίνει αυτό», τόνισε.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σκικλούνα, υπογράμμισε την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί πραγματικά η Ελλάδα
«Η όλη φάση θα είναι συντομότερη. Ο ειδήμονες μας και οι Θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν με ένα σύστημα στενής επιτήρησης», είπε.
Από την πλευρά του ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, τόνισε ότι πραγματικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και σημείωσε ότι το Eurogroup περιμένει άμεσες αποφάσεις από την ελληνική Βουλή.
«Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο πραγματικός στόχος είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», τόνισε.
Τέλος, φτάνοντας στο Eurogroup, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Και μπορεί να τόνισε πως οι τελευταίοι έξι μήνες «ξοδεύτηκαν», ωστόσο, υπογράμμισε ότι για εκείνον, το Grexit «σαφέστατα, έχει βγει από το τραπέζι».
Ντομπρόβσκις: Δύσκολο να βγει «πράσινο φως» από το Eurogroup
Όμως, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup, μίλησε για μια δύσκολη συνεδρίαση, από την οποία δεν είναι εύκολο να βγει «πράσινο φως».
«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι εύκολο να λάβει εξουσιοδότηση η Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις», τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr