Μετρούν πληγές δισεκατομμυρίων από τις απεργίες
Τη «χαμένη τιμή» και υπόληψη της ελληνικής οικονομίας αναζητούν κυβέρνηση και επιχειρηματικός κόσμος. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σκοπεύει να στείλει την «απανταχούσα» στους απεργούς και έχει παραγγείλει στις υπηρεσίες του υπουργείου να επιχειρήσουν μια πρώτη αποτίμηση των βαρύτατων πληγμάτων που δέχθηκε -και εξακολουθεί να δέχεται- η εγχώρια αγορά και το κύρος του χρηματιστηρι
Τη «χαμένη τιμή» και υπόληψη της ελληνικής οικονομίας αναζητούν κυβέρνηση και επιχειρηματικός κόσμος. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σκοπεύει να στείλει την «απανταχούσα» στους απεργούς και έχει παραγγείλει στις υπηρεσίες του υπουργείου να επιχειρήσουν μια πρώτη αποτίμηση των βαρύτατων πληγμάτων που δέχθηκε -και εξακολουθεί να δέχεται- η εγχώρια αγορά και το κύρος του χρηματιστηριακού θεσμού από την ομοβροντία κινητοποιήσεων σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας.
Η γενικευμένη και πρωτοφανής εικόνα διάλυσης του κρατικού μηχανισμού που κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο, ειδικά στην κρίσιμη αυτή περίοδο όπου η χώρα πολιορκείται από έντονες γεωπολιτικές αβεβαιότητες και βάλλεται από τις ανατιμήσεις-ρεκόρ στα καύσιμα.
Ο κ. Αλογοσκούφης θέλει να σταθμίσει την κατάσταση και, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, σκοπεύει να αντιμετωπίσει με οικονομικά στοιχεία τους απεργούς για να τους θέσει αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους έναντι της κοινωνίας – και ειδικά των «μη προνομιούχων».
Η πρώτη απόπειρα καταγραφής των επιπτώσεων των κινητοποιήσεων από τις υπηρεσίες λαμβάνει ως δεδομένο ότι για κάθε μέρα που δεν εκτελέστηκαν χρηματιστηριακές και διατραπεζικές συναλλαγές, «χάθηκαν» από την αγορά κεφάλαια 3 δισ. ευρώ. Αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν πως αυτό είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», ενώ στο πραγματικό κόστος πρέπει να προσμετρηθούν οι «παράπλευρες απώλειες» από την καταρράκωση της αξιοπιστίας και του κύρους των θεσμικών οργάνων της Κεφαλαιαγοράς, που παραμένει ανυπολόγιστο.
«Το χειρότερο είναι η δυσφήμηση από τους ξένους επενδυτές που βρέθηκαν για δύο τουλάχιστον μέρες όμηροι στη χώρα μας, δι’ ασήμαντον αφορμήν. Τώρα αποχωρούν έξαλλοι για όσα απίθανα συμβαίνουν στην Ελλάδα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Στα παραπάνω ήρθε να προστεθούν η έλλειψη ρευστότητας και η «στάση πληρωμών» που παρατηρήθηκε μέχρι την Παρασκευή, ενώ συμφωνίες και αγοραπωλησίες έμειναν κυριολεκτικά στον αέρα ή μεταφέρθηκαν για τις επόμενες εργάσιμες ημέρες.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται την «κουτσοβδομάδα» που ξεκινά σήμερα και η οποία ανακόπτεται άμεσα από τις νέες κινητοποιήσεις των τραπεζικών υπαλλήλων, που θα «παγώσουν» ξανά την αγορά.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και η προσπάθεια φορέων της αγοράς να μετρήσουν τα τραύματα που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση και το «μπλόκο» που στήθηκε στο διαμετακομιστικό εμπόριο με τις απεργίες στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Τη χαριστική βολή αποτέλεσε το χάος που προκλήθηκε από τις απανωτές διακοπές ρεύματος, την καταστροφή αναλώσιμων προϊόντων, τα υψηλά κόστη αποθήκευσης της απούλητης παραγωγής και τις καθυστερήσεις στις οδικές μεταφορές από το κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και των βιομηχάνων οργανώνουν το σχέδιο αντεπίθεσης και ετοιμάζουν «να στείλουν τον λογαριασμό» σε κυβέρνηση και απεργούς, προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα τη μεγάλη κινητοποίηση πριν από την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού. Αν και πολλοί επιχειρηματίες -κυρίως μικρομεσαίοι- θεωρούν εαυτούς θιγόμενους από τις ασφαλιστικές ανατροπές, στην παρούσα φάση αναζητούν τρόπους για να πιέσουν για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά και την αποζημίωση, ει δυνατόν, μέρους των απωλειών που υπέστησαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr