Γιατί ο Σόιμπλε δεν αποκλείει ότι ένα Grexit μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή

«Δεν προτείναμε Grexit αλλά ένα τάιμ-άουτ στην Ελλάδα» - Δεν ήταν λάθος το φάρμακο της λιτότητας αλλά δεν ελήφθη σύμφωνα με τις οδηγίες - «Θέλω να εμπιστευθώ τις διαβεβαιώσεις του Τσίπρα. Είπε ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα ακόμη κι αν δεν το πιστεύει» λέει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

«Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Απλώς αναφέραμε την πιθανότητα να αποφασίσει η ίδια η Αθήνα για ένα 'τάιμ-άουτ'», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, αναφορικά με το έγγραφο που διέρρευσε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για το προσωρινό Grexit.

Στη συνέντευξή του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άσκησε σφοδρή κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι πριν από έξι μήνες η Ελλάδα ετοιμαζόταν να επιστρέψει στις αγορές αλλά σήμερα η οικονομία της είναι διαλυμένη. «Όμως δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, για αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει νέες δυσκολίες για τον πληθυσμό της χώρας», τόνισε ο Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το πιο σημαντικό ερώτημα είναι «ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη;».

Για μία ακόμη φορά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την πιθανότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους, καθώς «αυτό δεν είναι δυνατό εντός της νομισματικής ένωσης» βάσει των συνθηκών που έχουν υπογραφεί.

Ερωτώμενος δε αν το νέο πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει από τη στιγμή που ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι δεν πιστεύει σε αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε τα εξής: «Είναι ένα εύλογο ερώτημα. Ο κ. Τσίπρας είχε απορρίψει ένα παρόμοιο πρόγραμμα και στη συνέχεια διεξήγαγε δημοψήφισμα, όπου ζητούσε από το λαό να ψηφίσει «Όχι» στο οποίο νίκησε με μεγάλη πλειοψηφία. Τώρα θέλει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποστήριζε. Άρα είναι φυσικό να υπάρχουν αμφιβολίες. Προς το παρόν, επιλέγω να εμπιστευθώ τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα, αυτό είναι το δίκαιο. Είπε ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, παρόλο που δεν πιστεύει σε αυτό. Επομένως, ας περιμένουμε για να δούμε.»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν το σενάριο του Grexit είναι ακόμα δυνατό, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε σε δήλωση του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Αναφορικά με τις κατηγορίες ότι η Γερμανία μετατρέπει την Ελλάδα σε «προτεκτοράτο της Ευρωζώνης», ο Σόιμπλε χαρακτήρισε τέτοιες θεωρίες ως ανοησίες.

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στην πλειοψηφία τους, τα στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί το 2010, μόνο που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Μέχρι σήμερα, ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία στην Ελλάδα έχουν εξελιχθεί επαρκώς προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτό όμως που έχει δραματικά αλλάξει από την αρχή του χρόνου είναι η ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση. Οι πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις μιλούν για τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Σόιμπλε στο περιοδικό Der Spiegel.

Αναφορικά με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι «η σκέψη ήταν να βρούμε έναν τρόπο να θέσουμε την χρηματοδότηση ενός μελλοντικού προγράμματος σε πιο ευρεία βάση». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, την περασμένη Κυριακή, «η πρόθεσή μας δεν είναι να σας κάνουμε κακό, αλλά να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα. Διαφορετικά το χρέος δεν θα είναι βιώσιμo και τίποτα από όσα κάνουμε δεν θα έχει νόημα».

Τέλος, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε στην συνέντευξή του ότι υπήρχε διάσταση απόψεων για το ελληνικό θέμα  μεταξύ του ιδίου και της Καγκελαρίου Μέρκελ, διαψεύδοντας ότι οι δυο τους έπαιξαν ένα παιχνίδι όπου μοίρασαν τους ρόλους.

«Η Καγκελάριος και εγώ δεν παίζουμε παιχνίδια ρόλων. Δεν είναι στον χαρακτήρα μας. Ο καθένας έχει τις πεποιθήσεις του», ανέφερε σχετικά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr