Από Γενικό Λογιστήριο και Τράπεζα της Ελλάδος ξεκινά αύριο η Τρόικα

Ενώ είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος η χώρα να βρεθεί χωρίς λεφτά και νέο δάνειο στις 20 Αυγούστου - Σε 10-15 ημέρες πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν σε 6 μήνες - Καθυστερεί η άφιξη των επικεφαλής 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών για ...το ξενοδοχείο όπου θα καταλύσουν οι επικεφαλής της Τρόικα. «Οι επικεφαλής των θεσμών θα καθυστερήσουν μία-δυο μέρες να έρθουν στην Αθήνα για τεχνικούς λόγους» λένε τώρα κυβερνητικές πηγές, αλλά επιμένουν πως θα καταφτάσουν από Τρίτη και μετά στη χώρα μας. Στο οικονομικό επιτελείο δίνουν μάχες για να κρατήσουν την Τρόικα μακριά από κάμερες και υπουργεία. Ωστόσο, χρόνος και χρήματα τελειώνουν πριν τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία η χώρα κινδυνεύει πλέον να μείνει και χωρίς συμφωνία για τρίτο  Πρόγραμμα αλλά και χωρίς «δάνειο-γέφυρα».
 
Αύριο πάντως, λένε οι ίδιες πηγές, θα πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες επαφές θα είναι αναγνωριστικές, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα πατήσουν το πόδι τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο υπουργείο Οικονομικών. Πιθανότατα να ξεκινήσουν τις επαφές από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι να καταφτάσουν και οι επικεφαλής.
 
Αρμόδιες πηγές έλεγαν στο protothema.gr ότι οι δανειστές ήθελαν και μπορούσαν να έχουν έρθει από την περασμένη Τετάρτη στην χώρα μας. Έτσι μόνον θα υπήρχε ενδεχομένως χρόνος έως τις 8 Αυγούστου να μπουν οι βάσεις για ένα κείμενο συμφωνίας, ώστε να εγκριθεί από Eurogroup και Κοινοβούλια και να έρθουν τα πρώτα λεφτά πριν τς 20  Αυγούστου, οπότε πρέπει να πληρωθούν 3,4 δισ. ευρώ (μαζί με τους τόκους) στην ΕΚΤ.
 
Είτε από άγνοια όμως των διαδικασιών, είτε επίτηδες, η κυβέρνηση έχασε άλλη μια εβδομάδα χρόνο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Πλέον θα πρέπει σε 10-15 μέρες να γίνουν όσα δεν έγιναν σε 6 μήνες.
 
Ακόμα και αν ήταν στις προθέσεις των δανειστών να πιέσουν για να βρεθεί η χώρα σε πιο μειονεκτική θέση και σε μεγαλύτερη ανάγκη για ένα πολύ πιο μεγάλο δάνειο, η κυβέρνηση καθυστέρησε (από τις 12 Ιουλίου) να στείλει μία «ειδική πρόσκληση» στο ΔΝΤ. Και περιττή αν ήταν ακόμα, έχασε άλλες 30 ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις αποκάλυψε δημοσίως (Πέμπτη απόγευμα στις 4 ώρα Ελλάδος) πως το ΔΝΤ περιμένει την επιστολή, για να γράψει 150 λέξεις ο υπουργός Οικονομικών κύριος Τσακαλώτος στην κυρία Λαγκάρντ. Φτάσαμε έτσι στο σαββατοκύριακο όπου το ΔΝΤ έλαβε μεν την επιστολή, αλλά δεν απάντησε ανοικτά πως αυτή ήταν όπως την ήθελε, ή αν πρέπει η Αθήνα να κάνει και κάτι παραπάνω –πχ αν χρειάζεται και επιστολή Τσίπρα ή να ψηφιστούν και άλλα προαπαιτούμενα μέτρα στη Βουλή.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε πως δεν χρειάζονται άλλα πρόσθετα μέτρα, πως η καθυστέρηση της ελεύσεως των διαπραγματευτών στην Αθήνα οφείλεται σε «τεχνικούς λόγους» (και όχι πολιτικούς, ούτε διπλωματικούς) ενώ τονίζουν πως «οι συζητήσεις για το πού και το πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο».
 
"Παγίδα" στην Τρόικα
 
Στο παρασκήνιο, ενώ η κλεψύδρα αδειάζει σε βάρος της χώρας, η κυβέρνηση αναλώνεται σε μία "μάχη" για το ξενοδοχείο στο οποίο θα εγκατασταθούν οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των δανειστών μας, αντί στη δαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα!
 
Αξιόπιστες πηγές έλεγαν στο ΘΕΜΑ πως την περασμένη Πέμπτη έγινε χαμός σε Βρυξέλες και Ουάσιγκτον, όταν η κυβέρνηση πρότεινε στην Τρόικα να διαμείνουν σε ειδυλλιακά και πολυτελή ξενοδοχεία σε Καβούρι, Βουλιαγμένη ή Λαγονήσι, αντί για τα γνωστά ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και δίπλα στα υπουργεία.
 
«Είναι παγίδα, θέλουν να μας εκθέσουν, να φανεί πως ήρθαμε στην Ελλάδα να κάνουμε διακοπές και πως ζούμε μέσα στην πολυτέλεια, την ώρα που ζητάμε θυσίες από τον λαό ή να κοπούν και άλλο μισθοί και συντάξεις» έλεγαν στελέχη της Τρόικας σε συνομιλητές τους.
 
Κατόπιν τούτου η πρόταση απερρίφθη και η Τρόικα θα διαμείνει, όπως όλα δείχνουν, σε ξενοδοχεία μέχρι 5 λεπτά απόσταση το πολύ από το Σύνταγμα (μέχρι εκεί που μπορεί να μην υπάρχει "κίνδυνος" από κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια). Παρά τον σαματά, δεν φαίνεται να κάνουν πίσω πάντως και στην απαίτηση να μπαίνουν και να εργάζονται μέσα στα ίδια τα υπουργεία.
 
Έτσι, πιο πιθανή λύση φαινόταν έως χθες το βράδυ κάποιο ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για το πού και πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις».

Κίνδυνος να μη βρεθεί συμφωνία
 
Πλέον όμως, ο χρόνος των αποφάσεων συμπιέζεται τρομακτικά και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη.
 
Τα 7,2 δισ. που πήρε η Αθήνα την περασμένη Δευτέρα, πήγαν όλα σε παλαιά χρέη και τελείωσαν. Αν μέχρι τις 8 Αυγούστου δεν κλείσει η συμφωνία και ανακύψουν τυχόν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, τότε ίσως δεν θα υπάρχει και χρόνος για να επιλυθούν. Τότε υπάρχει κίνδυνος να μείνει η χώρα και χωρίς τρίτο Μνημόνιο, αλλά και χωρίς δάνειο-γέφυρα, δηλαδή να αναγκαστεί να μην πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή να οδηγηθεί σε κανονική χρεωκοπία.
 
Οι δυσκολίες που ανακύπτουν είναι πολλές, χωρίς αποκλείονται και άλλοι ατυχείς χειρισμοί –έστω ακι αν δεν οφείλονται σε …συνομωσίες Βαρουφάκη ή σε «κρυφά plan Β», παρά σε απειρία ή κακή εκτίμηση των ιθυνόντων.
 
Ήδη, παρότι νέα μέτρα ψηφίζονται σωρηδόν στη Βουλή, μία επιστολή της κυβέρνησης που δεν ήταν όπως την ήθελε το ΔΝΤ, στάθηκε η αφορμή να καθυστερήσει και πάλι την άφιξη των ελεγκτών. Επιπλέον, αρμόδιοι παράγοντες των υπουργείων δεν έχουν καν ενημερωθεί ακόμα για τι να προετοιμάζονται («τι λέμε, τι δεν λέμε») στις συναντήσεις με την Τρόικα, ενώ και οι ίδιοι οι δανειστές διαφωνούν για το θέμα του ελληνικού χρέους (για αυτό το ΔΝΤ αξίωνε να λάβει επιστολή με ολοκληρωμένο αίτημα και πλήρη ατζέντα των συναντήσεων, που θα περιλάμβανε και το ζήτημα αυτό).
 
Αν υπάρξουν επιπλοκές, τότε  μπαίνει στο τραπέζι και το  νέο δάνειο-γέφυρα, που μόνον «απλή διαδικασία» δεν πρέπει όμως να θεωρείται.
 
Ενώ δηλαδή για το πρώτο δάνειο-"γέφυρα" των 7,2 δισ.ευρώ οι δανειστές δέχτηκαν να κρατήσουν σαν «διασφάλιση» (ενέχυρο) περίπου 1,5-1,8 δισ. από κέρδη που είχαν το 2014 οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, τέτοια εχέγγυα πλέον η κυβέρνηση δεν θα έχει να τους δώσει για νέο δάνειο – γέφυρα (θα έφτανε τουλάχιστον τα 5 δισ. και μόνο για τον μήνα από 20 Αυγούστου έως 20 Σεπτεμβρίου) εκτός ίσως από μετοχές των τραπεζών ή ό,τι άλλο έχει εκχωρήσει το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Τέτοιες λύσεις θα είχαν τρομακτικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, για αυτό δεν θέλουν ούτε να φανταστούν στο Μαξίμου πως μπορεί να μην υπάρξει εγκαίρως συμφωνία για τρίτο Μνημόνιο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr