Μέτρα «εδώ και τώρα» για τα 25 δισ. «μπροστά» ζητούν οι δανειστές

Όλο και πιο κοντά το σενάριο για δάνειο-γέφυρα - Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα - Οι ελεγκτές δεν έχουν εντολή να κλείσουν «όπως-όπως» τη διαπραγμάτευση - Ενδεικτική των προθέσεών τους η αναβολή της συνάντησης με το ΤΑΙΠΕΔ

«Λίγος χρόνος για να γίνουν πολλά» λένε τώρα στελέχη  που ζουν από μέσα τη διαπραγμάτευση, για το "μεγάλο παζάρι" που ξεκινά πιο δυναμικά από αύριο. 

Και μόνο όμως η αναβολή για την Δευτέρα της συνάντησης που θα είχε το Σάββατο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με τους δανειστές, δείχνει πως δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία μέσα στη ερχόμενη εβδομάδα – και πάντως πριν τις 12 Αυγούστου που είναι το απώτατο καταληκτικό όριο για τις επαφές πριν τον Δεκαπενταύγουστο.
 
Οι απεσταλμένοι των θεσμών δεν φαίνεται να έχουν λάβει εντολή να κλείσουν «όπως-όπως» μια γρήγορη  συμφωνία. Και οι ίδιοι άλλωστε "χαλάρωσαν" την Κυριακή και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να χαλάσουν τις προσωπικές τους συνήθειες, είτε για να επισκεφθούν το γυμναστήριο στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν, είτε για τις καλοκαιρινές διακοπές που προγραμμάτιζαν.
 
Έρχεται έτσι πιο κοντά το σενάριο για ένα νέο δάνειο-γέφυρα, παρότι στην κυβέρνηση ευελπιστούν ακόμη για συνολική συμφωνία και μεγάλο δάνειο πριν τις 20 Αυγούστου.
 
Σε κάθε περίπτωση, τα λεφτά που θα ζητήσει να λάβει άμεσα η Αθήνα είναι πολλά και ξεπερνάνε τα 20 δισ. ευρώ. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας για ένα μήνα (έως 21 Σεπτεμβρίου) φτάνουν στα 5 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θέλει επιπλέον 10 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 4 δισ. τουλάχιστον για άμεσες πληρωμές που έχουν καθυστερήσει σε ιδιώτες (προμηθευτές, επιστροφές φόρων κλπ) στο εσωτερικό της χώρας. Μαζί με τα 7,2 δισ. που έλαβε στις 20 Ιουλίου και πρέπει να επιστρέψει, το «πακέτο» ανεβαίνει πάνω και από τα 25 δισ. ευρώ.
 
Πέραν από την καταγραφή των αναγκών σε χρήματα που θα καλυφθούν με νέο δάνειο, ανησυχίες προκαλεί και το χάσμα που διαπιστώνεται για μια σειρά άμεσα ή μεσοπρόθεσμα μέτρα.
 
Η συνολική συμφωνία απαιτεί και καθορισμό των μέτρων για τους επόμενους 6 μήνες. Άμεσα όμως η κυβέρνηση πιέζεται να αλλάξει πολλά από τα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει.
 
Οι συζητήσεις για τα φορολογικά, για τις ανάγκες των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια» φάνηκε από την αρχή πως δεν θα είναι εύκολες. Μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται για να μπει «φρένο» στις πρόωρες συντάξεις, για κάλυψη των αναγκών των Ταμείων και των νοσοκομείων όπου η κατάσταση άρχισε ήδη να ξεφεύγει από τον έλεγχο, για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και νέες ανατροπές στην έκτακτη  εισφορά και στα Εργασιακά .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr