Ξεμένουμε από εισαγόμενες πρώτες ύλες μέσα στο φθινόπωρο

Με το σταγονόμετρο εισάγουν τα απαραίτητα οι επιχειρήσεις λόγω των capital controls - Εξαντλούνται τα στοκ των εταιριών - Κάμψη στο μισό αναμένεται να παρουσιάσουν οι εισαγωγές μέσα στο φθινόπωρο

Ενώ όλοι συζητούν στην Ελλάδα για το αν θα πάει η χώρα ή όχι σε εκλογές -τις τρίτες σε διάστημα δέκα μηνών- η αγορά στέλνει πλέον με τρόπο εμφατικό τα δικά της μηνύματα.

Ο,τι μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί με πολύ κόπο και προσπάθεια, οι ελλείψεις δηλαδή ειδών πρώτης ανάγκης λόγω των capital controls, τείνει να γίνει καθεστώς λόγω της εξάντλησης των στοκ που μέχρι στιγμής κάλυπταν τις καλοκαιρινές ανάγκες και τη ζήτηση. Ταυτόχρονα, πολλές εισαγωγικές ή πολυεθνικές επιχειρήσεις ήδη έχουν στείλει μηνύματα προς τους εμπορικούς συνεργάτες τους (ένας εξ αυτών είναι και το Δημόσιο) πως είτε θα διακόψουν, είτε θα περιορίσουν σημαντικά την εν Ελλάδι δραστηριότητά τους.

Συγκεκριμένα, μεγάλος είναι ο κίνδυνος, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς με φάρμακα, καθώς αρκετές είναι οι βιομηχανίες που ξεστόκαραν μέσα τις προηγούμενες μέρες και πλέον δεν έχουν ομαλή πρόσβαση στις αγορές πρώτων υλών. Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί και ως προς τους εισαγωγείς φαρμάκων και τις μεγάλες πολυεθνικές, με τουλάχιστον τρεις μεγάλους παίκτες να είναι ήδη έτοιμοι να μειώσουν έως και κατά 40% τους ρυθμούς παροχής φαρμάκων σε κρατικά νοσοκομεία και φαρμακεία.

Οι τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα με σχετική χαλάρωση των capital controls σαφώς έχουν βελτιώσει την κατάσταση σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Παρ' όλα αυτά, οι εισαγωγές πρώτων υλών γίνονται με το σταγονόμετρο και οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι η ζημιά ήδη έχει γίνει. Οπως τονίζει στο «business stories» ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, Αντώνης Ζαΐρης, δύσκολα είναι τα πράγματα για τον κλάδο της λιανικής εντός του φθινοπώρου αφού «εκατοντάδες επιχειρήσεις θα διαχειριστούν μια κρίσιμη εμπορικά περίοδο λόγω του ανοίγματος των σχολείων, όπως και άλλων εμπορικά σημαντικών δραστηριοτήτων, δίχως να είναι πλήρως εξοπλισμένες».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές είναι οι εισαγωγικές ή βιομηχανικές εταιρείες που ως βασική παραγωγική τους περίοδο έχουν το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η υπολειτουργία τους εξαιτίας των capital controls αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο να κοστίζει, με ορατό διάστημα πληρωμής αυτού του «λογαριασμού» τους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Ηδη το θέμα έχει θέσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος τόνιζε ότι σημαντικά είναι τα πλήγματα και οι ελλείψεις που πιθανόν να παρουσιαστούν σε κλάδους που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή. Πηγές μάλιστα αναφέρονται σε κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ως προς τις αγορές πρώτων υλών και τις προμήθειές τους μεγάλες κονσερβοποιίες ή βιομηχανίες τροφίμων τόσο εξαιτίας των capital controls που τις εμπόδισαν να αγοράσουν πρώτες ύλες για την παρασκευή των ειδών τους όσο και λόγω της δυσπραγίας μεγάλων αλυσίδων λιανικής που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, άρα να επιστρέψουν ρευστό για να στηριχτεί η προμηθευτική διαδικασία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιχειρήσεις και προμηθευτές που κρατούν στα χέρια τους ανεξόφλητες επιταγές χιλιάδων ή ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ, αναμένοντας να πληρωθούν.

Η πρόσφατη όμως ρύθμιση που δίνει στις εταιρείες περιθώριο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν αυτές τις επιταγές, που τα capital controls εκτροχίασαν, χωρίς να ενταχθούν στον «Τειρεσία», οδηγεί σε ασφυξία. Πηγές του ΣΕΒ αναφέρουν ότι έχει τιναχτεί στον αέρα ο προγραμματισμός της αγοράς, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν πολλές επιχειρήσεις να μειώσουν τους παραγωγικούς τους ρυθμούς. «Συνέπεια αυτής της νέας συνθήκης είναι να έχει υπάρξει κύμα εκ περιτροπής εργασίας, πλήθος απολύσεων, μείωση αγοράς πρώτων υλών, άρα και παράλληλη συρρίκνωση των ειδών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων λιανικής συνολικά ή των συνολικών αγαθών» αναφέρει η ίδια πηγή.


Πρόβλημα και οι πρόωρες εκλογές
Στα παραπάνω θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ως μείζον αναδεικνύεται και το ζήτημα του κατά πόσο θα υπάρξουν ή όχι πρόωρες εκλογές. «Οι ξένοι προμηθευτές έχουν ήδη από το καλοκαίρι κουραστεί να δείχνουν ανοχή στους Ελληνες συνεργάτες τους. Φανταστείτε πόσο ηχηρό θα είναι το πλήγμα να πορευτούμε ξανά κάτω από συνθήκες ανασφάλειας και πολιτικού ρίσκου», αναφέρει ο κ. Ζαΐρης.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ελληνική αγορά είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες σε ποσοστό μόλις 20%-25%. Οι μηνιαίες εισαγωγές αγαθών -όπως και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους- αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ, η κρίση όμως οδηγεί σε μείωση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή οι εισαγωγές τείνουν να παρουσιάσουν κάμψη στο μισό παρά την πρόσφατη αύξηση του ορίου έγκρισης πληρωμών για εισαγωγές από το εξωτερικό. Κάποιοι άλλοι μιλάνε ακόμα και για μεγαλύτερη μείωση.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στον κλάδο των τροφίμων, με μεγάλες βιομηχανίες να μην έχουν πρόσβαση είτε σε ζωοτροφές, είτε σε βόειο κρέας (προβλέπεται μείζον πρόβλημα), είτε σε χοιρινό. Δεδομένου ότι το 70% του κρέατος εισάγεται και πάνω από 65% των συνολικών τροφίμων που διακινούνται στη χώρα είναι επίσης εισαγόμενα, εύκολα κατανοούν όλοι το πρόβλημα που έρχεται. Επίσης προβλήματα αναμένονται στις εισαγωγές καφέ, κακάο, δημητριακών, σιτηρών και άλλων βασικών ειδών με χρονικό ορίζοντα τον Νοέμβριο. Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη για όσες πολυεθνικές έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πιστώσεις, όμως και πάλι, αν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή κλίματος και άνοιγμα των πιστώσεων, το πρόβλημα θα οδηγήσει σε λουκέτα και άμεσες ελλείψεις.

Πηγή: newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr