Ιωάννης Κούστας, ένας δόκτωρ που «σαρώνει» στη ναυτιλία

Ήταν ένα πρωϊνό του 1987 όταν ο εφοπλιστής Δημήτρης Κούστας κάλεσε τον γιό του, τον 30χρονο τότε Γιάννη στο γραφείο του για να του ανακοινώσει μία απόφασή του.   Άνθρωπος μαθημένος να μην αναλώνεται σε πολλά λόγια, ο πατέρας  Κούστας  ήταν  ξεκάθαρος:  «Αναλαμβάνεις την εταιρεία. Κάνε ό,τι θές από δω και πέρα». Εκείνη την ημέρα, το δακτυλίδι της διαδοχής  πέρασε  στην επόμενη γενιά της οικογένειας για τη διοίκηση της ναυτιλιακής εταιρείας Danaos. Κανείς

Ήταν ένα πρωϊνό του 1987 όταν ο εφοπλιστής Δημήτρης Κούστας κάλεσε τον γιό του, τον 30χρονο τότε Γιάννη στο γραφείο του για να του ανακοινώσει μία απόφασή του.   Άνθρωπος μαθημένος να μην αναλώνεται σε πολλά λόγια, ο πατέρας  Κούστας  ήταν  ξεκάθαρος:  «Αναλαμβάνεις την εταιρεία. Κάνε ό,τι θές από δω και πέρα». Εκείνη την ημέρα, το δακτυλίδι της διαδοχής  πέρασε  στην επόμενη γενιά της οικογένειας για τη διοίκηση της ναυτιλιακής εταιρείας Danaos. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η «ήσυχη» αυτή ναυτιλιακή εταιρεία, μεσούσης της  παγκόσμιας ναυτιλιακής κρίσης,  με τον νεαρό Γιάννη στο τιμόνι της,  σε λιγότερο από 20 χρόνια, θα κυριαρχούσε στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Όμως ο πατέρας του όταν του παρέδωσε  τα σκήπτρα είχε προηγουμένως φροντίσει να θωρακίσει τον γιό του και να του δώσει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να σταθεί στον ανταγωνιστικό χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Είχε σπουδάσει στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ενώ στη συνέχεια πήγε στο εξωτερικό και πήρε μάστερ στους υπολογιστές και πήρε ντοκτορά και πάλι πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από το  Imperial College, του Λονδίνου. Το dr. μπροστά από το όνομά του τον συνοδεύει πάντοτε από εκείνη την εποχή.

Εκτός όμως από θεωρητική κατάρτιση ο Γιάννης Κούστας είχε αποκτήσει και πρακτική. Από την εταιρεία δεν έφυγε ποτέ. Δούλευε, και μάλιστα στη δεκαετία του ’70 ο πατέρας του τον έστειλε  στην Ιαπωνία  να παρακολουθήσει τη ναυπήγηση του μοναδικού νεότευκτου πλοίου που απέκτησε η εταιρεία επί ηγεσίας του Δημήτρη Κούστα.

Ο νεαρός Γιάννης απορροφούσε σα σφουγγάρι ό,τι έβλεπε. Μάθαινε όσα περισσότερα μπορούσε.  Στους έξι αυτούς μήνες, το έτος 1977,  δεν έμεινε παρατηρητής των εξελίξεων και τις ναυπήγησης του πλοίου. Φρόντισε να κάνει γνωριμίες στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου και να γεμίσει την επιχειρηματική του φαρέτρα με εμπειρίες.

Στο Forbes
Η τελευταία χρονιά είναι  η καλύτερη για τον δρ Γιάννη Κούστα μέχρι την …επόμενη. Για πρώτη φορά μπήκε στη λίστα του Forbes, με τους πλουσιότερους  ανθρώπους του κόσμου. Με περιουσία 1,2 δισ. δολάρια, ο 51 ετών , σήμερα  δρ. Κούστας  βρίσκεται  στην 897η θέση της λίστας. 

Αυξημένη κερδοφορία κατά 113%
Η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Danaos του δρ Ιωάννη Κούστα είδε τα  καθαρά κέρδη της  το 2007 να αυξάνονται   κατά 112,9%. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη έφθασαν τα 215,3 εκατ.δολάρια ή 3,95 δολ. ανά μετοχή έναντι 101,1 εκ.δολ ή 2,16 δολ. ανά μετοχή το 2006. Για το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη ήταν 44,6 εκατ.δολ. ή 0,82 δολάριο ανά μετοχή έναντι 30,6 εκατ.δολ. ή 0,57 ανά μετοχή.

Τα κέρδη EBITDA έφθασε τα 280,5 εκ.δολ. έναντι 163,3 εκ.δολ. το 2006. Για το τέταρτο τρίμηνο έφθασε τα 64,6 εκ.δολ. έναντι 46,6 εκ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου αλλά και για ολόκληρο το 2007 αφού συνεχίσαμε την αναπτυξιακή μας πολιτική» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Danaos, δρ. Ιωάννης Κούστας.

Αυτή την περίοδο το ναυπηγικό πρόγραμμα της Danaos αφορά την κατασκευή στα 34 συνολικά πλοίων, χωρητικότητας  243.468 κουτιών. Το κόστος του ναυπηγικού  προγράμματος ξεπερνάει τα  δύο δισ. δολάρια.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr