Παράταση μόνο για ένα χρόνο με νέες θυσίες

Ήταν που ήταν κακό το κλίμα για τη χώρα μας στις Βρυξέλλες, το … έφαγε και η παράταση. Κομισιόν και ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν –για μια ακόμη φορά- το σκληρό τους πρόσωπο απέναντι στον έλληνα υπουργό Οικονομικών.  

Σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Χοακίν Αλμούνια, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο έλληνας υπουργός δέχτηκε πολύ αυστηρές παρατηρήσεις από τον αρμόδιο για τις δ

Ήταν που ήταν κακό το κλίμα για τη χώρα μας στις Βρυξέλλες, το … έφαγε και η παράταση. Κομισιόν και ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν –για μια ακόμη φορά- το σκληρό τους πρόσωπο απέναντι στον έλληνα υπουργό Οικονομικών.  

Σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Χοακίν Αλμούνια, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο έλληνας υπουργός δέχτηκε πολύ αυστηρές παρατηρήσεις από τον αρμόδιο για τις δημοσιονομικές υποθέσεις ευρωπαίο επίτροπο.  

Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ για τη χώρα μας, καθώς  Κομισιόν και ΕΚΤ δεν αμφισβητούν απλώς την αξιοπιστία των στοιχείων, αλλά και αυτήν ακόμα την ικανότητα της χώρας μας να βγει από τα οικονομικά της αδιέξοδα, χωρίς «έξωθεν παρεμβάσεις». 

Στη βάση αυτή μάλιστα, αν και δημοσίως –μετά το πέρας της συνεδρίασης του eurogroup- ο κ.Αλμούνια απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά στο περιεχόμενο των κατ’ ιδίαν συζητήσεών τους, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως διατύπωσε στον έλληνα υπουργό «πρόταση-πρόκληση» να ασκείται έλεγχος από την Κομισιόν στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού! 

Επισήμως πάντως, Γιούρογκρουπ και ΕΚΟΦΙΝ (που συνεδριάζει το πρωί της Τρίτης), καλούνται να επικυρώσουν αύριο Τετάρτη την πρόταση της Κομισιόν να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα το άρθρο 104.8 σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνεται ότι παρά τις συστάσεις των Βρυξελλών (άρθρο 104 παρ.7) η Ελλάδα δε πήρε τα αναγκαία μέτρα που της υποδείχθηκαν (συστάσεις) για τη μείωση των ελλειμμάτων της και ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις για ταχύτερη μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων της χώρας. 

Για την περίπτωση  της Ελλάδας το κλίμα ήταν άκρως αρνητικό και, παρά τις ενθαρρυντικές γνώμες που ακούστηκαν για το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, η χώρα μας μπαίνει πλέον σε πιο σκληρή επιτήρηση, «τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». 
 

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει πάντως, είναι ότι για τη χώρα μας δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για μείωση των ελλειμμάτων ως το 2013 (ή 2014), όπως ζητούσε η Ελλάδα και συνέβη για τους «μεγάλους» της ΕΕ. 

Η Κομισιόν δεν καθορίζει νέο περιθώριο μείωσης των ελλειμμάτων για την Ελλάδα. Διαπιστώνει πως ο στόχος για μείωση των ελλειμμάτων κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2010 «ναυάγησε» και αναγκαστικά μετατίθεται στο 2011 και μετά.  
 Ωστόσοη η κυβέρνηση  βρίσκει ξαφνικά μπροστά της μια «αντιπολίτευση» που αποτελείται από κοινοτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι η περίπτωση της Ελλάδας ανησυχεί σοβαρά πλέον και τις διεθνείς χρηματαγορές. Θέλοντας να δώσουν «μήνυμα» σταθερότητας του ευρώ και για να μη διασαλευτεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας –προσπάθεια που στηρίζεται όχι μόνο σε χρηματοικονομικά εργαλεία αλλά και στην ψυχολογία των αγορών- αρχίζουν να εμφανίζονται πλέον ως εγγυητές της δημοσιονομικής τάξεως πανευρωπαϊκά, εξαντλώντας την αυστηρότητά τους απέναντι στη χώρα μας.  

Ο αρμόδιος επίτροπος  για τις δημοσιονομικές υποθέσεις  Χοακίν Αλμούνια αναλαμβάνει ουσιαστικά ρόλο «τοποτηρητή» για τα ελληνικά δημοσιονομικά. Πιέζει διαρκώς και, ως ένα βαθμό, ο νέος προϋπολογισμός ανατρέπεται πριν καν οριστικοποιηθεί, αφού η κυβέρνηση καλείται να προβεί σε ακόμα πιο δραστικές περικοπές δαπανών, για να ρίξει το έλλειμμα πολύ κάτω από 9,4% που έχει θέσει ως στόχο για το 2010. 

Σε κάθε περίπτωση  η Κομισιόν θα ζητά πλέον ενημέρωση  ανά τρίμηνο για την πορεία  εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Απαιτεί αποφασιστικά μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων και μεγάλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που σε λίγα χρόνια θα πυροδοτήσει νέο κύκλο ελλειμμάτων. Ο Χοακίν Αλμούνια θα μπορεί να ζητά ενημέρωση οποτεδήποτε το θελήσει, κάτι που ενδέχεται να συμβεί πιο ενεργά λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους.  

Όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια του συμβουλίου Γιούργοκρουπ, που διήρκεσε σχεδόν έως τα μεσάνυχτα  της Δευτέρας, η οικονομία της Ε.Ε., μετά από μια βαθιά, μακροχρόνια και εκτεταμένη ύφεση, έχει φθάσει πλέον σε σημείο καμπής. Τους τελευταίους μήνες, παρατηρήθηκε βελτίωση της οικονομικής και της χρηματοπιστωτικής κατάστασης, η οποία οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που ελήφθησαν.  

Έτσι οι εταίροι προσανατολίζονται να δώσουν διορία μέχρι το 2013 σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ενώ στην Ιταλία το ... «τράτο» φτάνει μέχρι το 2012 και στη Βρετανία το 2014 με 2015.   

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr