«Πείτε μας ποιος φταίει για τα ψέματα με το έλλειμμα»

Στην αναζήτηση  ευθυνών θα επεκταθεί όπως όλα  δείχνουν, το έργο της Ανεξάρτητης  Επιτροπής που συστήθηκε για  να καταγράψει την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση και να προτείνει μέτρα ενίσχυσης της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες  από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο  του Εκοφίν, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών  εκδ

Στην αναζήτηση  ευθυνών θα επεκταθεί όπως όλα  δείχνουν, το έργο της Ανεξάρτητης  Επιτροπής που συστήθηκε για  να καταγράψει την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση και να προτείνει μέτρα ενίσχυσης της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες  από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο  του Εκοφίν, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών  εκδήλωσαν έντονα την  οργή τους στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ζήτησαν μάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε, να υπάρξει «προσωποποίηση ευθυνών».  

Ο ίδιος ο  υπουργός Οικονομικών τάσσεται «υπέρ  του καταλογισμού ευθυνών» όπου αυτές  και αν υπάρχουν. Στην Αθήνα πάντως, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του  νέου προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης «έδειξε» τον Γιάννη Παπαθανασίου –ενδεχομένως και προκατόχους του επί κυβερνήσεων ΝΔ.  

Ο κύριος Σαχινίδης  χαρακτήρισε «κίνηση ενάντια  στην αξιοπιστία και το κύρος της  χώρας, το να στείλει ο κ.Παπαθανασίου» στις Βρυξέλλες στοιχεία για έλλειμμα μόλις 6% του ΑΕΠ, «μία εβδομάδα πριν τις εκλογές». 

Σήμερα πάντως ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια προχωρά τις διαδικασίες για να μπει η Ελλάδα σε πιο στενή επιτήρηση. Το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να προτείνει την ανά τρίμηνο εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, ενώ για την παράταση που ζητά η χώρα μας η ΕΕ θα αποφασίσει τον ερχόμενο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.  

Στο κείμενο  συμπερασμάτων του συμβουλίου Εκοφίν όμως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης ζητούν από την Κομισιόν να διατυπώσει εκείνη προτάσεις για τα ενδεδειγμένα για τη χώρα μας μέτρα.  

Ο υπουργός Οικονομικών  εμφανίζεται αποφασισμένος να αντιδράσει σε κάθε απόπειρα «έξωθεν» παρέμβασης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η γραμμή άμυνας που οργανώνει, στηρίζεται στο «μήνυμα» προς τους κοινοτικούς «μακριά και αγαπημένοι» και πως δεν είναι και οι ίδιοι άμοιροι ευθυνών, ούτε για την Απογραφή του 2004, ούτε για τις αστοχίες της κυβέρνηση της ΝΔ. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Για αυτό πρέπει να παραμείνουμε καθείς στον τομέα εφ’  ω ετάχθη». 

Τον αναβρασμό  αυτό εκμεταλλεύτηκαν πάντως ξανά οι βρετανικές εφημερίδες για νέα καυστικά σχόλια κατά της χώρας μας.  

Με τίτλο-πρόβλεψη ότι την Τετάρτη «οι Βρυξέλλες θα επιπλήξουν την Ελλάδα για τα υπερβολικά ελλείμματα», οι Financial Times (βλ. εδώ http://www.ft.com/cms/s/0/c7e784b4-cdd2-11de-95e7-00144feabdc0.html)

τονίζουν πως  «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση  είναι διάχυτη η ανυπομονησία για τη χαοτική κατάσταση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών» 

Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση ανησυχεί για  το κόστος με το οποίο θα βρίσκει  πια δανεικά το ελληνικό δημόσιο και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα προσπαθήσει να στείλει μήνυμα αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr