Πάνω τα όρια ηλικίας, κάτω οι συντάξεις

Στην τροχιά των περικοπών θα κινηθεί το νέο ασφαλιστικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση υπό την πίεση των Βρυξελών αλλά και του κινδύνου χρεοκοπίας των ταμείων, Αλλωστε, έκθεση της  Ευρωπαϊκής  Επιτροπής προβλέπει ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι στο ασφαλιστικό σύστημα,  το δημόσιο το χρέος θα εκτιναχθεί, από 103,3% του ΑΕΠ το 2010, σε 596% το 2050 και σε 884% το 2060, μόνο και μόνο για να καλύψει τα βάρη του ασφαλιστικού.

Η πρώ

Στην τροχιά των περικοπών θα κινηθεί το νέο ασφαλιστικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση υπό την πίεση των Βρυξελών αλλά και του κινδύνου χρεοκοπίας των ταμείων, Αλλωστε, έκθεση της  Ευρωπαϊκής  Επιτροπής προβλέπει ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι στο ασφαλιστικό σύστημα,  το δημόσιο το χρέος θα εκτιναχθεί, από 103,3% του ΑΕΠ το 2010, σε 596% το 2050 και σε 884% το 2060, μόνο και μόνο για να καλύψει τα βάρη του ασφαλιστικού.

Η πρώτη ρύθμιση θα αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο που μας έχει επιβληθεί από το ευρωπαικό δικαστήριο.

Οπως προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου θα ανοίξει σύντομα το θέμα προσπαθώντας να επιτύχει να γίνει σταδιακά η αύξηση των ορίων αλλά και προστασία των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα η βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Στην παγίδα κινδυνεύουν να πέσουν 110 χιλιάδες γυναίκες κυρίως μητέρες ανηλίκων που δεν έχουν θεμελιώσεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα οι οποίες αντί να βγουν στη σύνταξη στα 50 μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας θα βγουν στα 60 με μειωμένη σύνταξη η στα 65 με πλήρη σύνταξη.

Οι Βρυξέλες ασκούν πιέσεις προς το οικονομικό επιτελείο για αύξηση των πραγματικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αναλογικότερες συντάξεις βάσει των εισφορών , θέσπιση κινήτρων για παραμονή επιπλέον χρόνων στην εργασίας και επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων.

Πριν στραφεί όμως η κυβέρνηση σε επώδυνα μέτρα θα βάλει στο στόχαστρο την εισφοροδιαφυγή η οποία μόνο στο ΙΚΑ έχει ξεπεράσει τα 2 δισ ευρώ , θα επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων και θα προσπαθήσει να ελέγξει και τις υπέρογκες δαπάνες των κλάδων υγείας.

Εκθεση – βόμβα

Στο κείμενο της Κομισιόν, τώρα,  το οποίο  υιοθετήθηκε  από τα συμβούλια των  υπουργών Οικονομίας,  η Ελλάδα  (μαζί με  την Τσεχία  την Κύπρο, την Ισπανία, την Λιθουανία, την Μάλτα,  την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία,  τη Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο)  θα αυξάνουν σταθερά τις δαπάνες  για στήριξη του  ασφαλιστικού  τους  συστήματος  από  6%   έως  και 100%  το χρόνο, για την περίοδο έως και το 2060.

Στην κατεύθυνση της  διόρθωσης   σταδιακής εξάλειψης  αυτού  του κινδύνου  θα πρέπει οι  χώρες  αυτές – σύμφωνα με  την έκθεση- να  υιοθετήσουν προγράμματα  τα  οποία θα κατατείνουν  στην μείωση του χρέους  τους  και των  ελλειμμάτων  τους  και να προωθήσουν  αλλαγές  στο  σύστημα  κοινωνικής ασφάλισης .

Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι έχει την δεύτερη μεγαλύτερη  αύξηση των  δαπανών που σχετίζονται  με  την  γήρανση τα ου πληθυσμού με  δαπάνες  που ξεκινούν  από το 11,7%  του ΑΕΠ για  το 2007 και φτάνουν  το 24,1% του ΑΕΠ  το 2060.

Προτείνει μέτρα και αλλαγές μεταξύ των οποίων :

  • Αύξηση των ορίων  ηλικίας, σε  συνάρτηση με  το υψηλότερο  «προσδόκιμο  ζωής
  • Άρση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση
  • Καταβολή  κάθε  δυνατής προσπάθειας  και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης  για  μείωση της ανεργίας
  • Αύξηση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών

Στο κείμενο  που  υιοθετήθηκε  ομόφωνα  από  το συμβούλιο των υπουργών προτείνεται επίσης:

  •  Απελευθέρωση  της αγοράς  εργασίας  των  κρατών μελών,  με έμφαση  στην διατήρηση  της  «απασχολησιμότητας»  αντί για διατήρηση  συγκεκριμένων  θέσεων  εργασίας.
  • Αυξήσεις  μισθών με βάση με  την παραγωγικότητα,  την  ανταγωνιστικότητα  και τις ιδιαίτερες συνθήκες  κάθε  τοπικής  αγοράς  εργασίας . 
  • Αλλαγή του συστήματος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και διαμόρφωση  των αυξήσεων με περισσότερη  ελαστικότητα (έξω και από δεσμεύσεις «τύπου» ΣΣΕ)
  • Προώθηση μέτρων  για κινητικότητα  των εργαζομένων, τόσο «γεωγραφικά» (από περιφέρεια σε περιφέρεια και  από χώρα σε χώρα) αλλά  και από επάγγελμα  σε   επάγγελμα.
  • Περιορισμός της μονιμότητας.
  • Μείωση των μη μισθολογικών δαπανών

Στα  συμπεράσματα τονίζεται  ότι οι  χώρες  θα πρέπει να  δημιουργήσουν αντικίνητρα  πρόωρης  αποχώρησης  από την εργασία και παράλληλα να  αυξήσουν  τα όρια  ηλικίας  συνταξιοδότησης.

Ο  υπουργός  Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα  υιοθέτησε  το κείμενο κατ  αρχήν  αλλά όχι και τα  συμπεράσματα   για  την χώρα  μας,  αφού για  την  λειτουργία  της  αγοράς  εργασίας  έχουν  αναληφθεί προεκλογικά συγκεκριμένες  δεσμεύσεις  από την Κυβέρνηση.

Και για τα εργασιακά

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών βρέθηκαν και οι εργασιακές σχέσεις καθώς η Κομισιόν σε σχετική έκθεσή της προτείνει - κυρίως στη δική μας χώρα και λιγότερο στις υπόλοιπες - περισσότερη ευελιξία, ποινή για την πρόωρη συνταξιοδότηση και σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα και το ποσοστό ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr