«Καυτή ατζέντα» στις ΗΠΑ για τον ελληνικό εφοπλισμό

Στη διαχείριση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις ατμοσφαιρικές εκπομπές των πλοίων, αλλά και στην αντιμετώπιση της μάστιγας της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας και στον Κόλπο του Αντεν εστίασε η αντιπροσωπία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ με αρμόδιους φορείς.

Επικεφαλής της αντιπροσωπίας ήταν ο πρόεδρος Θ. Βενιάμης, συνοδευόμενος από τους

Στη διαχείριση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις ατμοσφαιρικές εκπομπές των πλοίων, αλλά και στην αντιμετώπιση της μάστιγας της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας και στον Κόλπο του Αντεν εστίασε η αντιπροσωπία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ με αρμόδιους φορείς.

Επικεφαλής της αντιπροσωπίας ήταν ο πρόεδρος Θ. Βενιάμης, συνοδευόμενος από τους Μ. Χανδρή, Γ. Γράτσο, Ι. Κ. Λύρα και τη δρα Αννα Μπρεδήμα.

Η εφοπλιστική αντιπροσωπία στη διάρκεια των επαφών της είχε την ευκαιρία να ενημερώσει από την αμερικανική πλευρά ως εκπρόσωπος της ελληνικής ναυτιλίας που είναι παραδοσιακός στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως τονίστηκε.

Από την ελληνική πλευρά επισημάνθηκε ότι σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή των τελευταίων ετών, επιβάλλεται η συνεργασία και ο συντονισμός δράσεως των φορέων της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αποφεύγονται αυθαίρετες και εύκολες λύσεις, όπως είναι τα μέτρα προστατευτισμού πάσης φύσεως, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή (COP 15) και συμφωνήθηκε ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΙΜΟ προκειμένου να έχει παγκόσμια εφαρμογή για την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου.

Οσον αναφορά στο θέμα της αναβίωσης της πειρατείας και την έξαρση των σχετικών κρουσμάτων ανοικτά της Σομαλίας και του Κόλπου του Αντεν, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για την κινητοποίηση της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας και συγκεκριμένα της Ε.Ε., των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία της αντιμετωπίσεως των αιτίων της πειρατείας στη ξηρά και η αποκατάσταση κράτους δικαίου στη Σομαλία καθώς και η ανόρθωση της οικονομίας της.

Οι εκπρόσωποι της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά στην ύπαρξη ενόπλων κρατικών ή ιδιωτικών φρουρών επί των πλοίων, λόγω σειράς νομικών και ασφαλιστικών προβλημάτων.

Εξάλλου, στις συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά τονίστηκε η προσφορά των αξιόπιστων, ασφαλών και φιλικών προς το περιβάλλον υπηρεσιών της ελληνικής ναυτιλίας προς το αμερικανικό εμπόριο, με αποτέλεσμα τον διαρκή εφοδιασμό της χώρας με φορτία καίριας σημασίας όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πρώτες ύλες, ενώ ενημερώθηκαν οι συνομιλητές της ελληνικής αντιπροσωπίας για τη συμβολή των ελληνικών προξενικών λιμεναρχείων στους αμερικανικούς λιμένες Νέας Υόρκης και Χιούστον για την απρόσκοπτη μεταφορική διαδικασία των ελληνικών πλοίων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ηγετική θέση που κατέχει ο ελληνικός στόλος στον κατάλογο του προγράμματος Qualship 21 της Αμερικανικής Ακτοφυλακής.

 

Οι συζητήσεις της αντιπροσωπίας της ΕΕΕ και οι επαφές της στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκαν σε ευρύ κύκλο κυβερνητικών και διοικητικών αρμοδίων, όπως ο υπουργός Μεταφορών Ρέι Λα Χουντ, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αντριου Σαπίρο, ο ναύαρχος Ταντ Αλεν, αρχηγός της Ακτοφυλακής, και ο ναύαρχος Μαρκ Μπάσμπι διοικητής της υπηρεσίας Military Sealift Command.

 

Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπία είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Ναυτιλιακής Επιτροπής κ. Ρίτσαρντ Λιντίνσκι, τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Ασφάλειας κυρία Μάργκο Οτζ, την πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου κυρία Φ. Φράγκος-Τάουνσεντ, ενώ επισκέφθηκαν την εφοπλιστική οργάνωση World Shipping Council, το Αμερικανικό Ναυτικό Επιμελητήριο, τη Διεύθυνση Τελωνείων του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, το Αμερικανικό Συμβούλιο Σιτηρών, την Υποεπιτροπή της Βουλής με αρμοδιότητα την Ακτοφυλακή και τις Θαλάσσιες Μεταφορές, τις Επιτροπές Εμπορίου, Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Γερουσίας, καθώς και τον Αμερικανικό Νηογνώμονα.

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εφοπλιστικής αντιπροσωπίας στην αμερικανική πρωτεύουσα ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον κ. Β. Κασκαρέλης παρέθεσε επίσημο γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν μέλη της ομογένειας και εκπρόσωποι των αμερικανικών αρχών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr