‘Μαύρο πρόβατο’ η Ελλάδα, όταν η διεθνής οικονομία ανακάμπτει

Αισιόδοξοι για την πορεία της διεθνούς οικονομίας στο σύνολό της, απαισιόδοξοι ή τουλάχιστον προβληματισμένοι μέχρι ... νεωτέρας για την ελληνική οικονομία, εμφανίζονται οι «σοφοί» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)!

Και οι εκτιμήσεις τους βγαίνουν προς τα έξω σε μία ημέρα κατά την οποία και πάλι τα ελληνικά ομόλογα δέχονται πιέσεις, με αποτέλεσμα το spread (διαφορά) την οποία απαιτεί κάποιος για να διατηρεί στην κατοχή του εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου να έχε

Αισιόδοξοι για την πορεία της διεθνούς οικονομίας στο σύνολό της, απαισιόδοξοι ή τουλάχιστον προβληματισμένοι μέχρι ... νεωτέρας για την ελληνική οικονομία, εμφανίζονται οι «σοφοί» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)!

Και οι εκτιμήσεις τους βγαίνουν προς τα έξω σε μία ημέρα κατά την οποία και πάλι τα ελληνικά ομόλογα δέχονται πιέσεις, με αποτέλεσμα το spread (διαφορά) την οποία απαιτεί κάποιος για να διατηρεί στην κατοχή του εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου να έχει φτάσει έως και τις 171 μονάδες σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα.

Με πιο απλά λόγια, η Ελλάδα και οι τράπεζές της δανείζονται κατά 1,7% ακριβότερα σε σχέση με την Γερμανία. 

Στην έκθεσή του Οργανισμού για την πορεία και τις προοπτικές της παγκόσμιας Οικονομίας (Economic Outlook) η πρώτη έκπληξη – θετική – προέρχεαι από το γεγονός πως διπλασιάζεται ουσιαστικά η πρόβλεψη των οικονομολόγων του για την αναπτυξιακή δυναμική των οικονομιών των ανεπτυγμένων χωρών. Ιδίως της Κίνας, για την οποία και οι αναλυτές του ΟΟΣΑ «βλέπουν» να μετατρέπεται σε ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι κατά μέσο όρο ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών των 30 χωρών μελών του ΟΟΣΑ θα αγγίξει το 1,9% το 2010 και το 2,5% το 2011, καίτοι τα στοιχεία για το 2009 είναι αρνητικά (πτώση της συνολικής «οικονομικής παραγωγής» κατά 3,5%). Στοιχεία εντυπωσιακά, εάν αναλογισθεί κανείς πως οι ίδιοι «σοφοί» έδιναν ως πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ένα ποσοστό μετά βίας 0,7% τον περασμένο Ιούνιο.

Ενδεικτική της αισιοδοξίας των ειδικών του Οργανισμού είναι η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΟΟΣΑ, του κυρίου Jorgen Elmeskov, ο οποίος τονίζει πως πλέον «αρκετές χώρες αντιδρούν και αρκετά νούμερα αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας για την παγκόσμια ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη προφανώς αργή και σταδιακή, αλλά πάντως ανάπτυξη»!

Ο ίδιος τονίζει πως η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα αναπτυχθεί το 2010 κατά 2,5% (έναντι αρχικών προβλέψεων για άνοδο της τάξης του 0,9%), η Ευρωζώνη κατά 0,9% (έναντι προβλέψεων για μηδενική ανάπτυξη του χρόνου), η Ιαπωνία θα «ανέβει» στο 1,8% (έναντι προβλέψεων για άνοδο 0,7%) και η Κίνα θα «συνεισφέρει» το καθόλα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 10,2% (!!!)

Επίσης, πάντα κατά τον κύριο Elmeskov, την πορεία εξόδου από την κρίση και την ύφεση για την παγκόσμια οικονομία, θα «πουσάρουν» και οι ρυθμοί ανάπτυξης των ασιατικών οικονομιών και των χωρών που ΔΕΝ είναι μέλη του ΟΟΣΑ, για τις οποίες προβλέπει ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς προόδου!

Κι αν για τις περισσότερες χώρες ο ΟΟΣΑ διατηρεί μεγάλες προσδοκίες, δεν συμβαίνει το ίδιο και για την Ελλάδα. Ή τουλάχιστον συνδέει την όποια αισιόδοξη πρόβλεψη ανάπτυξης με την υλοποίηση των μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας μας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Οι «σοφοί» του ΟΟΣΑ «δίνουν» λοιπόν στην Ελλάδα πρόβλεψη ανάπτυξης της τάξης του 1,6% αλλά για το 2011 υπό την προϋπόθεση όμως ότι πρώτα θα έχουν δώσει αποτελέσματα τα μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας μας. Μέτρα όπως ο αυστηρότερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών, η δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής, οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας αλλά και η αλλαγή «κεκτημένων» στην αγορά εργασίας!!!

Ειδικότερα για το 2010 ο ΟΟΣΑ προβλέπει εκ νέου αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της, στο -0,7% και επαναφορά της ανοδικής τροχιάς της οικονομίας μας (κατά 1,6% την μεθεπόμενη χρονιά, το 2011). Για την ανεργία ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξησή της στο 10,4% το 2010 (από 9,3% φέτος) ενώ εντύπωση – αλγεινή – προκαλεί το γεγονός πως ουσιαστική βελτίωση στα κρίσιμα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (δημοσιονομικό έλλειμμα, πληθωρισμό) «βλέπουν» οι ειδικοί μόνον μετά το 2017!!!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr