Αγρότες: Πώς θα «γίνει» το πάγωμα χρεών, η διαγραφή τόκων και οι αλλαγές στον Τειρεσία

Πράξη γίνονται οι δεσμεύσεις την κυβέρνησης για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα καθώς και για αναστολή καταβολής των δόσεων των δανείων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν στις εγγραφές στο μητρώο του Τειρεσία. Δεσμεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας.

 Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του πακέτου μέτρων από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας.

Πράξη γίνονται οι δεσμεύσεις την κυβέρνησης για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα καθώς και για αναστολή καταβολής των δόσεων των δανείων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν στις εγγραφές στο μητρώο του Τειρεσία. Δεσμεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας.

 Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του πακέτου μέτρων από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας. Λούκα Κατσέλη τα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν σειρά προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας όπως αυτά της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ρευστότητας της οικονομίας και της ανακούφισης των χαμηλών εισοδημάτων, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και σημαντικές ρυθμίσεις για τους αγρότες.

 Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Κατερίνα Μπατζελή, δήλωσε ότι: «πρόκειται για μέτρα που θα ανακουφίσουν σημαντικά τις μικρές κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες αισθάνονται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης».

 Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Οι ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό στήριξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και αποσκοπούν στην όσο το δυνατό ταχύτερη ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών μας»

 Ρυθμίσεις που αφορούν τα δάνεια

 Οι ρυθμίσεις αφορούν αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν:

 ·        Δάνεια φυσικών προσώπων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής τους εκμετάλλευσης (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς), καθώς και επιχειρήσεων, συνεταιριστικών ενώσεων ή άλλων φορέων του γεωργικού τομέα, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1-1-2008, δεν υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ και έχουν καταγγελθεί ή θα καταγγελθούν μέχρι και δύο μήνες, μετά τη ψήφιση του νόμου.

 ·        Ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών από συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1-1-2008

 ·        Ενήμερα δάνεια (δάνεια που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα)  όλων των παραπάνω μέχρι ενός ποσού που θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους φορείς. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι το ποσό αυτό να καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο (εκτίμηση 50-100 χιλιάδες ευρώ), ώστε να διευκολύνονται οι μικροί και μεσαίοι αγρότες καθώς και οι μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και άλλοι φορείς του γεωργικού τομέα.

 Οι ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν για:

 ·        Συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί μετά την 1-1-2008, ή θα καταγγελθούν μέχρι και δύο μήνες, μετά τη ψήφιση του νόμου, η καταβολή των δόσεων εξόφλησης του κεφαλαίου αναστέλλεται για δύο έτη.  Σε αυτή την περίοδο καταβάλλονται μόνο οι συμβατικοί τόκοι. Μετά την πάροδο της εν λόγω διετίας, το παραπάνω οφειλόμενο ποσό, εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις σε χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απόμενε μέχρι τη συμπλήρωση της προβλεπόμενης στη σύμβαση διάρκειας, παρατεινόμενη κατά δύο έτη. Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια αποπληρωμής δε μπορεί να είναι μικρότερη από πέντε έτη. Το επιτόκιο παραμένει ίδιο με το συμβατικό επιτόκιο ενήμερης οφειλής που προβλέπει η αρχική σύμβαση. Στη ρύθμιση αυτή και με τις ίδιες προϋποθέσεις υπάγονται και οφειλές από συμβάσεις ανοικτού ή αλληλόχρεου λογαριασμού που έχουν καταγγελθεί ή θα καταγγελθούν μέχρι και δύο μήνες, μετά τη ψήφιση του νόμου.

 ·        Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που δεν έχουν καταγγελθεί: το ποσό της καθυστέρησης (κεφάλαιο και συμβατικοί τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού) θα κεφαλαιοποιείται. Για το νέο ανεξόφλητο κεφάλαιο που προκύπτει, αναστέλλεται για δύο έτη η εξόφλησή του. Κατά τη διάρκεια της διετούς αυτής αναστολής, καταβάλλονται μόνο οι συμβατικοί τόκοι. Μετά την πάροδο της εν λόγω διετίας, το νέο ανεξόφλητο κεφάλαιο εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις σε χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απομένει μέχρι τη συμπλήρωση της προβλεπόμενης στη σύμβαση διάρκειας (η οποία παρατείνεται κατά τα δύο έτη αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου). Το επιτόκιο παραμένει ίδιο με το συμβατικό επιτόκιο ενήμερης οφειλής που προβλέπει η αρχική σύμβαση.

 ·        Τα ενήμερα δάνεια στα οποία θα δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες και στις γεωργικές επιχειρήσεις, οι οποίες απειλούνται με πρόσκαιρη αδυναμία ικανοποίησης των υποχρεώσεών τους -όπως αυτή θα προκύπτει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασία- να επιτυγχάνουν για ένα ορισμένο ποσόν δανείου την αναστολή της περιοδικής εξόφλησής του  για μια διετία, με την καταβολή μόνο συμβατικών τόκων, γι’ αυτή την περίοδο και με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου. Το ύψος του δανείου, τα ακριβή κριτήρια και η διαδικασία υπαγωγής θα καθορισθούν μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

 Πρέπει να τονίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού από 1-1-2008.

Οι εφτά αλλαγές στον Τειρεσία

 Αλλαγές και στον Τειρεσία επιφυλάσσει το νέο πακέτο μέτρων σύμφωνα με το οποίο:

 1.    Χορηγείται γενικευμένη αμνηστία και διαγράφονται από τα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ όλοι οι αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις, εφόσον έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους ή θα τις εξοφλήσουν μέσα σε τρεις μήνες από τη ψήφιση του νόμου. Ως συνέπεια της αμνηστίας αυτής, θα αρθεί και το μέτρο της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.

2.    Δεν καταγράφονται στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ πρόσωπα που οφείλουν ποσά μέχρι 1.000 ευρώ, έστω κι αν δεν τα εξοφλήσουν

3.    Επίσης, στο εξής δεν καταγράφονται στα αρχεία αυτά όσα πρόσωπα εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους, σε περίπτωση που αυτές δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.

4.    Η προθεσμία εγγραφής στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για ακάλυπτες επιταγές παρατείνεται σε 30 ημέρες από 8 ημέρες που ισχύει σήμερα.

5.    Η παραμονή δυσμενών στοιχείων στο μητρώο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για επιταγές, συναλλαγματικές, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια, κλπ, μειώνεται σε δύο από τρία χρόνια που ισχύει σήμερα.

6.    Για διαταγές πληρωμής μειώνεται από τέσσερα σε τρία χρόνια

Για προγράμματα πλειστηριασμού, κατασχέσεις κλπ μειώνεται από πέντε σε τέσσερα χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr