«Επιχείρηση σκούπα» της ΥΠΕΕ σε 151 ιατρεία γύρω από την «Πλατεία»


 Μαζική «απόβαση στο Κολωνάκι» πραγματοποίησαν την Πέμπτη το απόγευμα συνεργεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Με εντολή Παπακωνσταντίνου τα στελέχη της ΥΠΕΕ έψαχναν πόρτα-πόρτα για να εντοπίσουν τα 151 ιδιωτικά ιατρεία που έβαλε στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών, μετά την αποκάλυψη ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου δήλωσαν ετήσιο καθαρό εισόδημα το 2008 κάτω από 20.000 ή και 10.000 ευρώ όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το protothema online (<


 Μαζική «απόβαση στο Κολωνάκι» πραγματοποίησαν την Πέμπτη το απόγευμα συνεργεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Με εντολή Παπακωνσταντίνου τα στελέχη της ΥΠΕΕ έψαχναν πόρτα-πόρτα για να εντοπίσουν τα 151 ιδιωτικά ιατρεία που έβαλε στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών, μετά την αποκάλυψη ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου δήλωσαν ετήσιο καθαρό εισόδημα το 2008 κάτω από 20.000 ή και 10.000 ευρώ όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το protothema online (http://www.protothema.gr/content.php?id=51877). 

Πρώτοι στη  λίστα  που είχαν στα χέρια τους οι ελεγκτές του υπουργείου φιγουράριζαν 25 ιατροί που δήλωσαν λιγότερα από 7000 ευρώ (όταν κατά μέσο όρο πανελλαδικά δηλώνουν 29.000 ευρώ). Ορισμένοι μάλιστα δήλωσαν κέρδη μόλις 300-600 ευρώ, που για πολλούς θεωρείται «μεροκάματο» στην συγκεκριμένη περιοχή. Μετά τους πρώτους ελέγχους πάντως, τα περισσότερα ιατρεία έκλεισαν -σαν να είχε πέσει «σύρμα» για το τι συμβαίνει. Αν και από τους ελέγχους διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων, σε μεμονωμένες περιπτώσεις τα χαμηλά εισοδήματα του 2008 φαίνεται πως δικαιολογούνται από έκτακτα ή ακραία γεγονότα –έναρξη επαγγέλματος το Δεκέμβριο του 2008 ή παύση εργασιών λόγω εγκυμοσύνης. 

Μετά τους γιατρούς του Κολωνακίου σειρά για «ελέγχους – αστραπή» παίρνουν άλλες ειδικότητες και … ακριβά προάστια. Στο στόχαστρο  μπαίνουν έτσι: δικηγόροι (που δηλώνουν μόλις 16.000 ευρώ το χρόνο), μηχανικοί και αρχιτέκτονες. Μετά τα «ρετιρέ» όμως, σειρά παίρνουν και πιο «λαϊκές τάξεις» επαγγελματιών όπως:

  • Ηλεκτρολόγοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ
  • Υδραυλικοί με εισόδημα κάτω από 8.200 ευρώ.
  • Μπογιατζήδες που δηλώνουν έως 7500 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτες εστιατορίων που δηλώνουν μέσο εισόδημα 8.800 ευρώ
  • Εκμεταλλευτές μπαρ που εμφανίζονται πως ζουν με λιγότερα από 6.000 ευρώ το χρόνο.
 

Μέτρα σωτηρίας του προϋπολογισμού 

Δεν είναι ίσως τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε την παραμονή της κατάθεσης για συζήτηση και  ψήφιση στη Βουλή του νέου κρατικού προϋπολογισμού, να βγάλει στη φόρα (όχι μόνο με λόγια αλλά και αιφνιδιαστικούς ελέγχους) τόσες δεκάδες «καραμπινάτες» υποθέσεις φοροδιαφυγής.  

Με τον τρόπο  αυτό στέλνει το μήνυμα πως «the game is over» για τους φοροφυγάδες και ότι «ο πόλεμος ξεκίνησε», προκειμένου να μη ναυαγήσει πρόωρα η προσπάθεια ανόρθωσης των οικονομικών του κράτους. Επιπλέον αποτελεί και μια προσπάθεια «φυγής προς τα εμπρός» από τον κλοιό πιέσεων (και εσωκομματικών) που δέχεται για την περιοριστική πολιτική λιτότητας που χαράσσει για το 2010. 

Αυξήσεις  για περισσότερους 

Σε μια κίνηση αναδίπλωσης, ο υπουργός Οικονομικών  ανακοίνωσε πως άλλαξε στάση στο  θέμα του παγώματος των αυξήσεων των μισθών και συντάξεων, για  αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ μικτά.

Μετά από έντονο πολιτικό παρασκήνιο, το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «η εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου για το 2010 είναι αυξήσεις 1,5% για υπαλλήλους με βασικό μισθό έως 2000 ευρώ». 

Εφόσον λοιπόν ο βασικός μισθός δεν περιλαμβάνει επιδόματα κλπ απολαβές, όπως συμβαίνει στις μικτές αποδοχές, την αύξηση θα στερηθούν –λόγω του πλαφόν των 2000 ευρώ- μόνο 40.000 δημοσίους υπαλλήλους, αντί για 420.000 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. 

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών τονίζει  πως προωθεί και παροχές όπως: 

• 1 δις επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης,

• 1 δις αύξηση δαπανών παραπάνω για την παιδεία

• Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων (άνω των 10 δις το 2010)

• Αύξηση του βασικού επιδόματος ανεργίας

• Αύξηση των συντάξεων των αγροτών κατά 30 ευρώ το 2009 ήδη, και αλλά 20 ευρώ από τα μέσα του 2010

• Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 7% σε 11%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr