Φορολογικό και ΣΔΟΕ στο «πρώτο πιάτο» της συνάντησης με το κουαρτέτο

Φορολογικό και ΣΔΟΕ στο «πρώτο πιάτο» της συνάντησης με το κουαρτέτο

Τσακαλώτος: Ηταν εισαγωγική συνάντηση, για να δούμε τι θα συζητήσουμε - Δεν συζητήθηκε ΦΠΑ και θέμα Σαββαΐδου λένε πηγές από το υπ. Οικονομικών - Τώρα ο Κατρούγκαλος συζητά με τους δανειστές το θέμα των συντάξεων - Την Πέμπτη επί τάπητος τα «κόκκινα δάνεια» και ο νόμος Κατσέλη

Φορολογικό και ΣΔΟΕ στο «πρώτο πιάτο» της συνάντησης με το κουαρτέτο
Καθυστερήσεις και νέες «τρύπες» στην εκτέλεση των προαπαιτουμένων -αντί για ικανοποιητική πρόοδο που θα άνοιγε το δρόμο για την καταβολή των 2 δισ. ευρώ στη χώρα μας- διαπιστώνουν οι απεσταλμένοι των θεσμών που βρίσκονται από χθες ήδη στην Αθήνα.

Υπό την σκιά της προσπάθειας «καρατόμησης» της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (και πριν καλά-καλά πάρουν το πρωινό τους) οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν το πρωί από τις 9.30 μέχρι τις 11 με τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και Αλέκο Φλαμπουράρη, στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Λίγο μετά τις δέκα το πρωί- αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένη συνάντηση για το απόγευμα- στο ξενοδοχείο έφτασε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ήταν ένα εισαγωγικό ραντεβού.

Η συνάντηση με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες και πηγές από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι συζητήθηκαν το ΣΔΟΕ, η παράταση του χρόνου παραγραφής εκκρεμών υποθέσεων και τα φορολογικά αλλά όχι το θέμα του ΦΠΑ και η υπόθεση Σαββαΐδου.
Κλείσιμο

Στη συνέχεια με το κουαρτέτο συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης
και κατά πληροφορίες επί τάπητος τέθηκαν θέματα απελευθέρωσης αγορών και των μέτρων που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Αύριο Πέμπτη, σε νέα συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να γίνει συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και ειδικά για τον νόμο Κατσέλη.

Στις 15.30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κουαρτέτου με τον κ. Κατρούγκαλο για το επίσης «φλέγον» θέμα των συντάξεων.

Μεγάλη η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση-θεσμούς

Λίγο πριν την πρωινή συνάντηση ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης δήλωσε αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση, συμπληρώνοντας ότι δεν πιστεύει πως η αναβολή του EuroWorking Group δεν σχετίζεται με τα θέματα που συζητώνται σήμερα, και δεν σημαίνει κάτι για τη διαπραγμάτευση.
 
Η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς παραμένει μεγάλη, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Το 70% των προαπαιτουμένων δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί, ενώ ματαιώθηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Euroworking Group που θα ενέκρινε την καταβολή των πρώτων 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
 
Στις μόλις τρεις ή τέσσερις μέρες που θα παραμείνουν  στην Αθήνα, οι απεσταλμένοι των θεσμών:

- θα ετοιμάσουν τον οδικό χάρτη των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να «τρέξει» η κυβέρνηση έως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να εγκριθεί η καταβολή της υποδόσης των 2 δισ. στο τέλος Οκτωβρίου.

- θα αποφανθούν για τα δημοσιονομικά αντίμετρα που θέλει να προτείνει η κυβέρνηση, για να μην αντικατασταθούν βασικά μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο. Αντί για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, η κυβέρνηση φαίνεται να ρίχνει όλο το βάρος για να αποφύγει κάποια φορολογικά μέτρα.
 
Ακόμα και για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση όμως, παρά τις αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό, δεν φαίνεται πως έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα.
 
Ενώ μεν, όπως είχε αποκαλύψει ήδη από τις 28 Σεπτεμβρίου το ΘΕΜΑ, η κυβέρνηση κινείται για ΦΠΑ 6% και 13% στα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία (οι παιδικοί σταθμοί δεν θεωρούνται βαθμίδα εκπαίδευσης) κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου που ρωτήθηκε από το protothema.gr  αν έχει βγει πλέον το 23% από το τραπέζι, απαντούσε ότι «όλα αυτά είναι σενάρια», δείχνοντας τον μπλε φάκελο που κρατούσε στα χέρια του.
 
Δεν βρίσκουν ισοδύναμα
 
Το μόνο δεδομένο τη στιγμή αυτή πάντως είναι πως ισχύει ακόμα το 23% και ότι ακόμη και αν αλλάξουν τελικά οι συντελεστές ΦΠΑ, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα της τάξεως των 100 ή 150 εκατομμυρίων ευρώ, αν και -όπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες- «οι θεσμοί μπορεί να μπλοκάρουν μία απόφαση επειδή διαφωνούν σε ένα κόμμα ή μία τελεία».

«Καίνε» οι τράπεζες
 
Από την άλλη πάντως,  το πιο καυτό θέμα των συζητήσεων είναι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στο θέμα αυτό υπάρχουν και αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των θεσμών.
 
Η  διαπραγμάτευση κυβέρνησης- δανειστών για τα «κόκκινα δάνεια» εξελίσσεται σε σκληρό μπρα-ντε-φερ.
 
Οι δανειστές ζητούν:
 
1.   να πέσουν κατά πολύ τα όρια προστασίας του νόμου Κατσέλη, περίπου στις 70.000-80.000 ευρώ αξίας ακινήτου που προστατεύεται, αντί 250.000 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο.

2.   να ανοίξει ο δρόμος για μεταβίβαση κάποιων κόκκινων δανείων σε εταιρείες-κοράκια (hedge funds, distress funds), οι οποίες ειδικεύονται στην εκμετάλλευση πτωχευμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και αναλαμβάνουν να εισπράξουν τα δάνεια ή να οδηγήσουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμό.  Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να κρατήσει εκτός μεταβίβασης τα στεγαστικά καθώς, εάν υπαχθούν σε τέτοιες διαδικασίες υπάρχει κίνδυνος για μαζικούς πλειστηριασμούς.
 
Η αντιπρόταση είναι να δημιουργηθεί ένας ειδικός φορέας με συμμετοχή τραπεζών και Δημοσίου ο οποίος θα αναλάβει τα κόκκινα στεγαστικά και θα τα διαχειριστεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια... 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης