Σε καλή πορεία η ανακεφαλαιοποίηση, λένε κυβερνητικά στελέχη

Ένα από αυτά είναι το θέμα των «κόκκινων» δανείων και οι χειρισμοί που θα γίνουν για το ζήτημα αυτό, όπως ο βαθμός στον οποίο θα πουληθούν στην αγορά (σε hedge fund) και σε ποιες τιμές

Αισιοδοξία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξέφραζαν κυβερνητικοί παράγοντες, με δεδομένο ότι η υπόθεση αποτελεί ένα από τα βασικά κεφάλαια των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών που καταφθάνουν στην Αθήνα.

«Τα πράγματα πάνε καλύτερα από ό,τι περίμενα», έλεγε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η υπόθεση έχει τελειώσει αφού παραμένουν ανοικτά αρκετά ζητήματα.

Ένα από αυτά είναι το θέμα των «κόκκινων» δανείων και οι χειρισμοί που θα γίνουν για το ζήτημα αυτό, όπως ο βαθμός στον οποίο θα πουληθούν στην αγορά (σε hedge fund) και σε ποιες τιμές.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να διατηρήσει εκτός πώλησης το μεγαλύτερο μέρος των δανείων, προκειμένου να αποφύγει το κοινωνικό και πολιτικό κόστος που θα υπάρξει εάν τελικά αναλάβουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων τα hedge fund, με δικαστικές ενέργειες και πλειστηριασμούς. Για το λόγο αυτό αποδέχεται μεν τη λογική της πώλησης σε hedge fund κάποιων επιχειρηματικών δανείων, εφόσον δεν βρεθεί τρόπος αναδιάρθρωσής τους, αλλά απορρίπτει τη λογική αυτή για τα στεγαστικά. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικές, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να γίνει η διαχείρισή τους από κάποιο ανεξάρτητο φορέα, με τη συμμετοχή τραπεζών και δημοσίου, έτσι ώστε το ζήτημα να αντιμετωπισθεί σταδιακά και με κοινωνική ευαισθησία.

Από την άλλη πλευρά, το κρίσιμο ζήτημα είναι το ύψος των κεφαλαίων που τελικά θα χρειαστούν, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί κατά πόσον θα μπορέσει να καλυφθεί το ποσό που αντιστοιχεί στους ιδιώτες μετόχους.

Οι τελευταίοι ενδιαφέρονται, όπως είναι λογικό, να διατηρηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα το ποσό αυτό, ώστε να καλύψουν τα ποσά και να διατηρήσουν τα σημερινά ποσοστά τους στο μετοχικό κεφάλαιο.

Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο εξυπηρετεί και το ελληνικό Δημόσιο, διότι σε κάποιο βαθμό προστατεύεται και το δικό του ποσοστό, το οποίο σήμερα κυμαίνεται στο 35% στη Eurobank, στο 57% στην Εθνική, και στο 66% στην Alpha Bank και την Πειραιώς.

Η συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες αξίζει σήμερα γύρω στα 2,3 δισ. ευρώ με βάση τις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο, τη στιγμή που είχε τοποθετήσει 25 δισ. ευρώ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση.



Διαβαστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr