«Βόμβα» από τον ESM: Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων στο ελληνικό χρέος

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Cristophe Frankel

Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μοιάζει με το καλό κρασί: Όσο περνά ο χρόνος, γίνεται καλύτερο (ή σωστότερα ακριβότερο), παρατηρεί με προφανή ειρωνική διάθεση το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει, μέχρι στιγμής, χρεώσει την Ελλάδα επιτόκιο 1% για την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν αποδεσμευτεί από το πακέτο των 86 δισ. που υπέγραψε ο Τσίπρας τον περασμένο Αύγουστο. Το κόστος αυτό, ωστόσο, δεν έχει «κλειδώσει» για όλη τη διάρκεια του δανείου, ανέφερε ο CFO (chief financial officer, δηλαδή οικονομικός διευθυντής) του ESM, Christophe Frankel, σε συνέντευξή του.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο Frankel. «Γνωρίζουμε ότι αυτά που χρεώνουμε (στην Ελλάδα) σήμερα, δεν θα τα χρεώνουμε και αύριο και, βεβαίως, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα χρεώνουμε σε 5 ή σε 10 χρόνια από τώρα».

Δεδομένων τούτων, η προοπτική των «πολύ διαφορετικών» επιτοκίων έρχεται να προστεθεί στους «πονοκεφάλους» που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. Εκτός κι αν μπορέσει να κινητοποιήσει την ελληνική οικονομία και να μειωθούν τα επίπεδα χρέους πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κόστη δανεισμού από τους Ευρωπαίους. Διαφορετικά, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού να σταθεροποιήσει τη χώρα θα πέσουν σε αδιέξοδο.

«Αν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να ανεβαίνουν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, είτε για νέες οπισθοδρομήσεις στα δημοσιονομικά ή/και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τις αποκαλούμενες έξτρα χρεώσεις από τον ESM», ανέφερε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη. «Κι αυτό θα είναι η καλύτερη εκδοχή».
Στη συνέχεια, το Bloomberg κάνει μια αναδρομή στο πότε και γιατί δημιουργήθηκε ο ESM. Ήταν το 2012 και αποτέλεσε την κορωνίδα της ευρωπαϊκής προσπάθειας ώστε να χτιστεί ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» μεταξύ της Ευρωζώνης και της κρίσης δημοσίου χρέους που ήταν τόσο σοβαρή ώστε 5 κράτη – μέλη της αναγκάστηκαν να ζητήσουν πακέτα διάσωσης.

Το fund που έχει τη μορφή τείχους προστασίας δανείζεται για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρωζώνης και παρέχει κεφάλαια διάσωσης σε κράτη που έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα: οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ανήλθαν στο 44% το 2012, ενώ τον Ιούλιο, όταν ήταν άγνωστο αν ο Τσίπρας θα έπαιρνε χρήματα διάσωσης, ήταν στο 19,6%. Σήμερα Τετάρτη η απόδοση των ομολόγων είναι στο 7,7%, ενώ ομόλογα ίδιας λήξης που εξέδωσε ο ESM είναι στο 0,87%.




Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr