Τεράστιο το χάσμα κυβέρνησης - δανειστών για τους πλειστηριασμούς

«Εάν δεν τα βρούμε αύριο τότε μπορεί να υπάρξει πολιτική απόφαση» δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο Γ. Σταθάκης - Εκτός «νόμου Κατσέλη» 8 στους 10 θέλει το κουαρτέτο ρίχνοντας τον πήχη των ορίων - Σχεδόν 3 στους 10 εκτός, με την πρόταση της κυβέρνησης

Σε μαραθώνια εξελίχθηκε η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και Οικονομικών, Ευκλ.Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 4 το μεσημέρι.

«Εμείς επιμένουμε στις θέσεις μας και αυτοί στις δικές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος και πρόσθεσε: «Εάν δεν τα βρούμε αύριο τότε μπορεί να υπάρξει πολιτική απόφαση», εννοώντας ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε ανώτερο επίπεδο, πιθανόν και από τον πρωθυπουργό..

Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι η συζήτηση για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, αφορά μόνο όσους υπαχθούν από τούδε και στο εξής στο νέο καθεστώς, ενώ όσοι έχουν υπαχθεί ή κάνει αίτηση μέχρι να ισχύσει το νέο σύστημα, παραμένουν στο σημερινό καθεστώς.

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, σε συνάρτηση και με την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων συστημικού χαρακτήρα εξακολουθεί να έχει πολλά αγκάθια, αναφορικά με την προσέγγιση που κάνουν οι δύο πλευρές. 

Χαρακτηριστικό των έντονων συζητήσεων είναι το γεγονός πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να έχει ολοκληρωθεί στις 13.00 προκειμένου οι ελεγκτές να συναντήσουν τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη. Ωστόσο αποφασίστηκε να μετατεθεί το ραντεβού με τον κ. Σκουρλέτη και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Σύμφωνα με πληφορίες από το πρωί δεν έχει θιγεί άλλο ζήτημα στη συνάντηση ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «είναι τεράστιο το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και 'κουαρτέτου' για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη» και ότι τα όρια που αποδέχονται οι δανειστές ουσιαστικά πετούν εκτός νόμου Κατσέλη πάνω απ' το 80% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που σήμερα υπάγονται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτείνει τα εξής όρια για υπαγωγή:

* Αξία περιουσίας για έναν άγαμο 200.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ για ζεύγος με αύξηση της κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία

*Όριο εισοδήματος για την οικογένεια περίπου στα 35.000 ευρώ

* Όριο οφειλής 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δανειστές θέλουν να «κλείσει» η ομπρέλα προστασίας του νόμου Κάτσελη και θέτουν μικρότερα όρια.

Τοποθετούν την αξία της περιουσίας του δανειολήπτη στα 120.000 ευρώ ενώ κάνουν λόγο για σύνολο εισοδήματος, εξαιρετικά χαμηλό, στο όριο της φτώχειας, που υπολογίζεται περίπου σε 15.000 ευρώ για μία οικογένεια (όπως το μετρά η ΕΛΣΤΑΤ). Επίσης προσδιορίζουν το συνολικό χρέος στις 120.000 ευρώ - στην αρχή μάλιστα έλεγαν για 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% αυτών που έχουν υπαχθεί στο νόμο, αφήνοντας έκθετους το 27,6%, ενώ η πρόταση των δανειστών καλύπτει μόλις το 17,3%, θέτοντας εκτός της «ομπρέλας» του νόμου το 82,7%!

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση θεσμών-Βερναρδάκη

Λίγο πριν τις 18.00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκαν τα δυο νομοσχεδια για κινητικοτητα και αξιολογηση στο δημόσιο αλλά, περιμπτόντως, και το νεο μισθολογιο που όμως είναι κυρίως αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, γιατί οι θεσμοι ήθελαν να μαθουν τις μισθολογικες επιπτωσεις από την εφαρμογή του. 

Πληροφοριες αναφερουν οτι έως τις 15/12 θα τεθεί σε δημοσια διαβουλευση η κινητικοτητα και νωρίτερα,  έως 15/11, τα νομοσχέδια για την αξιολογηση και το μισθολογιο που μπορεί να περιλαμβανονται και στα δευτερα προαπαιτουμενα του Νοεμβρίου για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τις δόσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr