Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τις μεταρρυθμίσεις

Ανακοίνωσε έξτρα ρευστότητα 2 δισ. στην Ελλάδα από κοινοτικά κονδύλια - Για ανάγκη έντιμου συμβιβασμού στο θέμα των κόκκινων δανείων και του νόμου Κατσέλη έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - Το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα δει τον Τσίπρα

Στην ανάγκη έντιμου συμβιβασμού στο θέμα των κόκκινων δανείων και των αλλάγων στο νόμο Κατσέλη αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Βλάντις Ντομπρόβσκις. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο στο τραπέζι τέθηκε, επίσης, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλά και το συνταξιοδοτικό με τον υπουργό Οικονομίας να επισημαίνει τη σημασία «σε λίγο καιρό να έχουμε προτάσεις που να διασφαλίζουν τη βραχυπρόθεσμη υποχρέωση ώστε να υπάρξουν εξοικονομήσεις αλλά και να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει το σύστημα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση αμέσως για να ευνοηθεί η ανάπτυξη στη χώρα» είπε ο κ. Ντομπρόβσκις. «Όλοι συμφωνούμε στη λήψη αναγκαίων μέτρων για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης» πρόσθεσε ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν τρία απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει ο στόχος της ανάκαμψης της Ελλάδας: «Πρώτον, πρέπει να υπάρχει η πολιτική θέληση και επιπλέον η εθνική αίσθηση "ιδιοκτησίας" αυτών των μεταρρυθμίσεων. Δεύτερον, να υπάρχει επαρκής πολιτική και διοικητική θέληση και δεξιοτεχνία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Τρίτον, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους».

Ο κ. Ντομπρόφσκις θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για επικείμενη σύγκρουση των δύο πλευρών λόγω της ανεπαρκούς έως τώρα προώθησης των προαπαιτούμενων μέτρων από την Αθήνα, και κυρίως μετά την εμπλοκή που υπήρξε σε ότι αφορά τα “κόκκινα” δάνεια. «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις και νομίζω ότι είμαστε σε σωστή πορεία σε ότι αφορά την συνεργασία μας και την επίτευξη των κοινών μας στόχων που δεν είναι άλλοι από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη».

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΕ να προκαταβάλει χρήματα για την περίοδο 2014-2020 αλλά και την αποδέσμευση χρημάτων της περιόδου 2007-2013 προκειμένου να κλείσουν εκκρεμότητες σε έργα προσθέτοντας ότι «είναι θέμα των ελληνικών αρχών ώστε να μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα χρήματα αυτά». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε 2 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης το 2015 και το 2016 στη βάση των αποφάσεων. «Μεταφέρουμε 835 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και έχουμε στόχο να μεταφέρουμε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια έως το τέλους του μήνα. Τώρα οι ελληνικές μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας στον ελληνικό προϋπολογισμό» είπε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Σε tweet μετά τη συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για πρόοδο και απόλυτη δέσμευση.

«Πολύ καλή η συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη. Βλέπουμε πρόοδο στην εξασφάλιση της βέλτιστης χρήσης των πόρων της ΕΕ και δέσμευση να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κύριος Ντομπρόβσκις.



Ο κ. Ντομπρόβσκις θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα (18:30) με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Αύριο θα συναντηθεί επίσης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.



Αντί για διευκολύνσεις για το χρέος, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος έστειλε ήδη χθες, μέσω συνέντευξης σε κυριακάτικη εφημερίδα, αυστηρό μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για να μην επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο του Grexit.

Το μεγάλο «αγκάθι» των πλειστηριασμών αναμένεται να τεθεί σήμερα στον κ. Ντομπρόβσκις, σε μια προσπάθεια να βρεθεί πολιτική λύση. Η κυβέρνηση πρότεινε να τεθεί ως κριτήριο το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ και αντικεμενική αξία του ακινήτου έως τις 200.000 ευρώ για άγαμο και έως τις 325.000 ευρώ για τρίτεκνη οικογένεια. Οι δανειστές επιμένουν σε εισοδηματικό όριο μόλις 8.180 ευρώ για τον άγαμο και 23.947 για πενταμελή οικογένεια με όριο αντικειμενικής αξίας ύψους μόλις 120.0000 ευρώ.


 
Την ίδια στιγμή, στο αποκορύφωμά της φτάνει η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών για το τι θα απογίνει τελικά με τον τον ΦΠΑ στα σχολεία και τα φροντιστήρια. Τρεις μήνες (και βάλε) αφότου η κυβέρνηση ανακάλυψε για πρώτη φορά (στις 16 Ιουλίου 2015) ότι πρέπει να βάλει φόρο προστιθέμενης αξίας στην εκπαίδευση, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέρρεαν ότι πλησιάζει η μέρα των τελικών ανακοινώσεων και αυτές θα γίνουν –όπως λένε- σήμερα ή αύριο το αργότερο.



Επί του παρόντος πάντως ισχύει το 23% παντού, αφού την περασμένη Παρασκευή έληξε και η τελευταία παράταση που –με πρωτοποριακό τρόπο- έδωσε η κυβέρνηση, μέσω ενός δελτίου τύπου που εξέδωσε την προπερασμένη εβδομάδα. Παρά τις υποδείξεις της Κομισιόν για το πώς λειτουργεί το σύστημα ΦΠΑ στις ευρωπαϊκές χώρες, το κυβερνητικό σχέδιο μιλά για ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση (0% σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 6% στα φροντιστήρια  και 23% σε ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr