Το χάσμα στα «κόκκινα» δάνεια αναβάλλει το Euroworking Group

Το χάσμα στα «κόκκινα» δάνεια αναβάλλει το Euroworking Group

Προστασία της α' κατοικίας του 65% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ζητά η κυβέρνηση, 40% προτείνουν οι δανειστές - Ανησυχία για εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος της πρώτης αξιολόγησης, που μπορεί να επηρεάσει και την ανακεφαλαιοποίηση - Επικοινωνία Τσίπρα-Γιουνκέρ ενόψει Eurogroup 

Το χάσμα στα «κόκκινα» δάνεια αναβάλλει το Euroworking Group
Δεν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η τηλεδιάσκεψη του αποψινού Euroworking Group η οποία επρόκειτο να προετοιμάσει τις αποφάσεις που θα λάμβανε την Δευτέρα το συμβούλιο Eurogroup για την δόση των 2 δισ. για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, το Euroworking Group ακυρώθηκε καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ικανοποιητική πρόοδος στη διαπραγμάτευση για τα ανοικτά μέτωπα και θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη «σαφήνεια» και περισσότερες εξηγήσεις από την Αθήνα για τα προαπαιτούμενα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει τις παραπάνω πληροφορίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή ή εξέλιξη που να δικαιολογούσε τη συνεδρίαση των τεχνοκρατών ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας φαίνεται αυτή τη στιγμή ως τα μεγάλα «αγκάθια». Ωστόσο, παραμένουν και άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η φορολόγηση του τζόγου ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, παρά τη διαβεβαίωση Αλεξιάδη χθες πως μέχρι σήμερα θα λυθεί το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με σχετική διάταξη της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ένα ατελείωτο παζάρι με την ελπίδα συμφωνίας έστω και την ύστατη στιγμή. Σε διαφορετική περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, κάτι που έχουν ζητήσει οι πιστωτές προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ως το τέλος της χρονιάς και να μην τεθεί κίνδυνος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Κλείσιμο

Το παζάρι για τους πλειστηριασμούς

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε εν μέρει, ζητώντας πλέον την κάλυψη του 65% των δανειοληπτών μέσω του νόμου Κατσέλη από 72% που ήταν η αρχική πρόταση.

Ωστόσο, οι εταίροι που αρχικά ζητούσαν κάλυψη μόλις του 20% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μετακινήθηκαν μόλις στο 40%.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου φέρεται να εξακολουθεί να ποντάρει σε μία πολιτική λύση του θέματος. 

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι τα ξημερώματα υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με 153 ψήφους το νομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ.

Η θέση της Κομισιόν 

Ωστόσο, η Κομισιόν δια μέσω των εκπροσώπων Τύπου, απέφυγε σήμερα να επιβεβαιώσει ή να σχολιάσει την εξέλιξη με το EWG, με την Ανίκα Μπράιτχαρντ να κάνει λόγο για άλλο Θεσμό. 
«Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας», εξήγησε.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα των κόκκινων δανείων απέφυγε επίσης να απαντήσει λέγοντας πως για εξειδικευμένα θέματα η Κομισιόν αποφεύγει να συζητά ενώπιον του Τύπου και αρκέστηκε να δηλώσει πως «συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα. Κάθε μέρα γίνεται πρόοδος. Οι Θεσμοί ολοκληρώνουν την εισήγηση τους με την οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εκταμίευση ή όχι της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Εκεί θα εξεταστεί και η πορεία του ελληνικού προγράμματος».

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ ενόψει Eurogroup 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά εντός της ημέρας, ενόψει Eurogroup, με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο αντρών θα τεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά και τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Νέα, πρόσθετα μέτρα 2 δισ. για το 2017-2018!
Χθεσινές πληροφορίες έλεγαν πως σε τηλεδιάσκεψη με το επιτελείο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές, το χάσμα για τα όρια προστασίας παραμένει αγεφύρωτο. Αποτέλεσμα τούτου δε, είναι να μην έχει νόημα η υποχώρηση που φέρεται πως έκανε η ελληνική πλευρά, να πέσει δηλαδή το όριο προστασίας της α΄κατοικίας από τις 200.000 ευρώ στα 180.000, έναντι 120.000 ευρώ αξίας που δέχονται οι δανειστές.

Και με όλα τα νέα μέτρα που διαρκώς ψηφίζονται πάντως, δεν φαίνεται να κλείνει η «τρύπα» στους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο. Μάλιστα η έκθεση με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, ήλθε να υπενθυμίσει τη μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης να προσδιορίσει από τώρα πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για το 2017 και το 2018,  βάζοντάς την έτσι στον τοίχο λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Ακόμα χειρότερα, όλα πρέπει να γίνουν υπό άκρως αντίξοες συνθήκες που, σύμφωνα με την ίδια έκθεση , περιγράφονται από την συνέχιση της ύφεσης, με περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,4% φέτος (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 1,3%) και 1,3% το 2016. Επιπλέον, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 194,8% του ΑΕΠ (από 178,6% πέρυσι) και το 2016 θα αγγίξει το 200% (για την ακρίβεια, 199,7%), ενώ το 2017 θα περιοριστεί ελαφρώς στο 195,6%.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της η Κομισιόν τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει το φθινόπωρο του 2015 ένα επιπλέον πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, για να διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017.
 
Η δέσμευση αυτή αποτυπώνεται στη σελίδα 7 του τρίτου Μνημονίου, όπου αναφέρεται πως η Ελλάδα θα παρουσιάσει στους δανειστές το φθινόπωρο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019 με νέα «διαρθρωτικά μέτρα» ύψους τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) για το 2017 και 450.000.000 ευρώ (0,25% του ΑΕΠ) για το 2018.
 
Επιπλέον, προβλέπεται ρητά πως ο τελικός λογαριασμός μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ εάν οι πιστωτές μας δεν πειστούν ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018! Πάντως, τα στοιχεία αυτά, και ιδίως οι προβλέψεις για το χρέος, ενδέχεται να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης