Πυρετός το Σαββατοκύριακο για να κλείσει το χάσμα με τους δανειστές

Χωρίς «λευκό καπνό» η τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς - Και νέα τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο σήμερα - Αγωνία μήπως χαλάσει η θετική εικόνα μετά τις επισκέψεις Ολάντ - Μοσκοβισί - Παραμένουν τα «αγκάθια»

Μια ακόμη «έσχατη» προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα με τους δανειστές πριν το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, δίνει και σήμερα η κυβέρνηση. Για σήμερα επιχειρείται να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των οικονομικών υπουργών κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Σταθάκη με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» (Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι) καθώς η χθεσινή που τελείωσε αργά το βράδυ δεν κατέληξε σε συμφωνία. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πλειστηριασμοί και τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  
Σήμερα και μέχρι την Κυριακή η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να δώσει επιπλέον στοιχεία στους δανειστές, για να πείσει για τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και το νέο καθεστώς για τις 100 δόσεις στην εφορία. Η τελική διορία των εξ αποστάσεως συνομιλιών λήγει την Δευτέρα το πρωί, όταν δηλαδή το Euro Working Group θα συνεδριάσει την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά πριν το ξεκινήσει Eurogroup.
 
Αν δεν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με τους πιστωτές μέσα στο Σαββατοκύριακο, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας θα περιοριστεί σε διαπιστώσεις και συστάσεις, ενώ η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ θα μετατεθεί για επόμενη τηλεδιάσκεψη του Euro WorkingGroup. Χθες πηγές της Κομισιόν προεξοφλούσαν την εξέλιξη αυτή, ενώ το ίδιο άφησε να εννοηθεί και η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ, η οποία δήλωσε ότι το επικείμενο Eurogroup θα είναι μια … ευκαιρία αποτίμησης της κατάστασης –παραπέμποντας δηλαδή την εκταμίευση για το άδηλο μέλλον.
 
Ο κίνδυνος είναι πάντως να αντιμετωπίσει εχθρικό κλίμα ο κύριος Τσακαλώτος όταν βρεθεί ενώπιον των ευρωπαίων ομολόγων του, κάτι που αν αποτυπωθεί και σε δημόσιες δηλώσεις πριν και μετά το Eurogroup ίσως ακυρώσει την προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της χώρας που επιχειρήθηκε με τις επισκέψεις Ολάντ και Μοσκοβισί στην Αθήνα –και μάλιστα σε μια στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες δίνουν μεγάλο αγώνα για να προσελκύσουν ξένους επενδυτές.
 
Αμέσως μετά το Eurogroup πάντως, την Τετάρτη ή Πέμπτη, επιστρέφουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών, για να καθορίσουν και το επόμενο πακέτο με  προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστεί τάχιστα, πριν καν κλείσουν τα καυτά μέτωπα του πρώτου κύματος μέτρων.
Μεγάλη είναι η διάσταση απόψεων για τα νέα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Οι πιστωτές εμμένουν στην προστασία μόνο των πολύ φτωχών κοινωνικών ομάδων και θέτουν πολύ χαμηλά τον πήχη του εισοδηματικού κριτηρίου, ενώ παραμένουν και οι διαφωνίες για το όριο που θα τεθεί στην αξία της πρώτης κατοικίας.

Εμπλοκή διαπιστώνεται και για τις 100 δόσεις στην εφορία, όπου οι δανειστές ζητούν «ξαφνικό θάνατο» για όσους αφήσουν απλήρωτη έστω και μία μέρα την δόση τους και από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, αντί 90 μέρες που ίσχυε μέχρι πριν ένα μήνα οπότε και μειώθηκε σε 30 μέρες. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τις πιέσεις για πληρωμή και όλων των άλλων τρεχουσών υποχρεώσεων προς το δημόσιο σημαίνει πως καθημερινά θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων εκατοντάδες οφειλέτες –οπότε θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια με τις 12-24 δόσεις.
 
Τρίτο «αγκάθι», ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο οποίος στόχος της κυβέρνησης είναι να αντικατασταθεί με ισοδύναμα μέτρα. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να βάζει στο τραπέζι ως ισοδύναμο την επιβολή τέλους ύψους 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των πρακτόρων του οργανισμού. 

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι χαρακτηρίζοντας την επιβάρυνση αυτή ως τέλος, και όχι ως φόρο, δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια στην εφαρμογή του μέτρου, ενώ εκτιμούν ότι θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 500.000.000 ευρώ στα δημόσια ταμεία. Η κυβέρνηση περιμένει επίσης σημαντικά έσοδα από τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση νέων αδειών λειτουργίας εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα.

Δυσκολότερο απ' ό,τι φάνηκε αρχικά αποδεικνύεται το ζήτημα των φαρμάκων. Η κυβέρνηση καλείται να μειώσει τις τιμές των γενοσήμων και των φαρμάκων εκτός πατέντας και δεν έχει συμφωνηθεί αν θα μειωθούν και οι τιμές των σκευασμάτων με τιμή κάτω από 12 ευρώ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr