Μεταμεσονύχτιος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων για τους πλειστηριασμούς

Το «μεγάλο παζάρι» για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ξεκίνησε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι - Μετά τα μεσανύχτα συζητούνταν η ελληνική πρόταση για εισοδηματικό κριτήριο 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια που θεωρείται ότι καλύπτει το 58-60% των δανειοληπτών - Παράλληλες τηλεδιασκέψεις με δανειστές - Έκλεισαν οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα γενόσημα

Ύστατη προσπάθεια να κλείσει η διαπραγμάτευση για τα 10+2 δισ. ευρώ που αναμένει η χώρα μας, δίνει σήμερα η κυβέρνηση. Σε μια «ορθοπεταλιά» της τελευταίας στιγμής, το οικονομικό επιτελείο θέλει να καλύψει και τα τελευταία μέτρα της απόστασης που την χωρίζουν από τους θεσμούς στο ζήτημα της προστασίας από τους πλειστηριασμούς, ώστε την Κυριακή –και πριν να ανοίξουν οι διεθνείς αγορές- να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro Working Group (EWG) που θα επικυρώσει πως η αποστολή εξετελέσθη και τα προαπαιτούμενα έκλεισαν.

Το «μεγάλο παζάρι» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων του κουαρτέτου για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ξεκίνησε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου. Περίπου στις 19:00 το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για διάλειμμα, ξανάρχισαν στις 20:30 και συνεχίζονταν ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, που έχει μετατραπεί σε σκηνικό των δραματικών για τους πολίτες διαπραγματεύσεων.

Στις μεταμεσονύχτιες διαπραγματεύσεις το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι πλειστηριασμοί και τα «κόκκινα» (μη εξυπηρετούμενα) δάνεια. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτουη διαπραγμάτευση γινόταν επί της ελληνικής προτάσεως που σημαίνει κάλυψη προστασίας για το 58-60% των δανειοληπτών, κάτι που μεταφραζεται σε εισοδηματικό κριτήριο πάνω απο 30.000 ευρω για μια 4μελή οικογένεια.

Κατά πληροφορίες οι δανειστές ζητούσαν την επιτάχυνση της εκδίκασης των αιτήσεων για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση αλλά και προσλήψεις προσωπικού δικαστηρίων.

Μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου συνεχίζονταν παράλληλες τηλεσυσκέψεις μεταξύ των θεσμών με τους προϊσταμένους τους για οριστικοποίηση των θέσεων των δανειστών. Η διαπραγμάτευση, έλεγαν αρμόδιες πηγές, θα συνεχίζεται για ώρες.

Τα άλλα θέματα, δηλαδή τα γενόσημα, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση έκλεισαν.

Οι δανειστές δεν ζητούν εδική νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια αλλά μόνο την χάραξη στρατηγικής, αλλά οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη θα γίνουν με νομοσχέδιο «σκούπα» που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μετά την συνάντηση της Παρασκευής των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των Θεσμών, εμφανίζονταν βέβαια ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή.


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr