Εισηγμένες: Αύξηση κερδών 12,8% στο γ΄τρίμηνο
Ανέβασαν ταχύτητες οι εισηγμένες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο γ΄ τρίμηνο, καθώς είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 12,8% σε ετήσια βάση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, με βάση τους ισολογισμούς 273 εταιρειών, στο 9μηνο μείωση 25,9% καταγράφει η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων, καθώς διαμορφώθηκε στα 4,95 δισ. ευρώ
Με βάση τα ίδια στοιχεία καταγράφεται πτώση 14,5% στον κύκλο εργασιών στο 9μηνο (στα 57,42 δισ. ευρώ), με τα
Ανέβασαν ταχύτητες οι εισηγμένες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο γ΄ τρίμηνο, καθώς είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 12,8% σε ετήσια βάση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, με βάση τους ισολογισμούς 273 εταιρειών, στο 9μηνο μείωση 25,9% καταγράφει η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων, καθώς διαμορφώθηκε στα 4,95 δισ. ευρώ
Με βάση τα ίδια στοιχεία καταγράφεται πτώση 14,5% στον κύκλο εργασιών στο 9μηνο (στα 57,42 δισ. ευρώ), με τα λειτουργικά κέρδη να υποχωρούν κατά 2,5% (στα 8,56 δισ. ευρώ).
Από το σύνολο των 273 εταιρειών 166 ήταν κερδοφόρες και 107 ζημιογόνες.
Σε ό,τι αφορά τις κερδοφόρες 55 εμφανίζουν αύξηση των κερδών, 85 μείωση, ενώ 26 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές. Από την άλλη και όσον αφορά τις ζημιογόνες, 34 εταιρείες καταγράφουν διεύρυνση των ζημιών, 31 εμφανίζουν περιορισμό, ενώ 42 βρέθηκαν σε ζημιογόνο τροχιά από κέρδη στο αντίστοιχο διάστημα του 2008.
Η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αναφέρει:
* Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης αρχίζουν να εμφανίζονται στους ισολογισμούς
* Έμφαση στην ρευστότητα και τα περιθώρια κέρδους.
* Διατήρηση των συντηρητικών στρατηγικών μέχρι να διαφανεί ανάκαμψη στην οικονομία.
* Πρωταθλήτριες κερδοφορίας η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα. Οι δυσκολίες στην οικοδομή και το λιανικό εμπόριο παραμένουν.
* Στα 6 δισ. ευρώ θα κλείσει η χρήση μετά την αφαίρεση της έκτακτης εισφοράς.
Επίσης, η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει:
Ελπιδοφόρα μηνύματα αφήνει το γ’ τρίμηνο αφού μετά από ένα σερί τριμήνων μείωσης κερδών υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης, τουλάχιστον σε επίπεδο μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες συνοδεύονται από αυξημένα περιθώρια κέρδους, ρευστότητα και κινήσεις μείωσης δανεισμού. Εκτός από την συνέχιση της συνεισφοράς των εκτάκτων κερδών από τις τράπεζες (~1,2 δις ευρώ) στο γ’ τρίμηνο γίνεται για πρώτη φορά αισθητή η επίδραση των αναδιαρθρώσεων που είχαν προηγηθεί στα τρία προηγούμενα τρίμηνα. Οι 180 μονάδες βάσης στο λειτουργικό περιθώριο και οι 74 μονάδες βάσης στο καθαρό περιθώριο κέρδους είναι αποτέλεσμα της πολιτικής περικοπών εξόδων, μείωσης δανεισμού και συντηρητικών επιχειρηματικών επεκτάσεων.
Η αναλογία κερδοφόρων-ζημιογόνων εταιριών βελτιώθηκε ανεπαίσθητα από το 60/40 στο 61/39, τάση η οποία αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντική συγκρινόμενη με την πορεία των προηγούμενων δύο τριμήνων μπορεί να θεωρηθεί ότι σε αυτό το επίπεδο το σύνολο των εταιριών έχει προσεγγίσει ένα πυθμένα ο οποίος με βάση τα δεδομένα της οικονομίας δείχνει μια αντοχή. Η κερδοφορία βελτιώθηκε στο +12,8% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2008 (-47% στο α’ τρίμηνο, και -39% στο β’ τρίμηνο) ενώ η συνολική επίδοση διαμορφώθηκε στα 1,95 δις ευρώ η οποία αποτελεί και θετική έκπληξη τηρουμένων των εποχικών παραγόντων που θέλουν το γ’ τρίμηνο να υπολείπεται έναντι του β’ τριμήνου (1,7 δις ευρώ) στο σύνολο της χρήσης. Τα λειτουργικά κέρδη περιορίστηκαν στα 8,55 δις ευρώ οριακά χαμηλότερα κατά 2,8% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2008 εξαιτίας της εξαιρετικής επίδοσης της ΔΕΗ. Επισημαίνεται ότι στην χρήση του 2008 το σύνολο των λειτουργικών κερδών διαμορφώθηκε στα 9,88 δις ευρώ, επίδοση η οποία πιθανότατα θα ξεπεραστεί λόγω της δυναμικής των κυριότερων εταιριών που συμμετέχουν στην διαμόρφωση της συνολικής δραστηριότητας. Η ζήτηση στο γ’ τρίμηνο παρέμεινε σε αρνητικούς ρυθμούς (-15,9%) διαμορφώνοντας χαμηλότερο κύκλο εργασιών κατά 14,5%.
Σε ό,τι αφορά την συνεισφορά των κλάδων κεφαλαιοποίησης οι 20 μεγαλύτερες εταιρίες παράγουν 4,98 δις ευρώ, 30 εκ. ευρώ περισσότερα από ότι οι 273 εταιρίες που αποτελούν το σύνολο του ΧΑ γεγονός το οποίο αποτελεί και το κυριότερο άλλοθι του σχεδόν μονόπλευρου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται στην αγορά του ΧΑ.
Από την βελτίωση των περιθωρίων κέρδους επισημαίνουμε την μετακύλιση σχεδόν του 50% του λειτουργικού περιθωρίου στην τελική γραμμή απόρροια των βελτιώσεων σε μικτό και χρηματοοικονομικό κόστος, δανεισμό αλλά και εμφάνισης μικρών θετικών έκτακτων αποτελεσμάτων. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη με την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση να εμφανίζει μεγάλες αδυναμίες (-188 και -165 μονάδες βάσης) λόγω της ύπαρξης πολλών κλάδων που διανύουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες σε κατασκευές, μέταλλα και λιανικό εμπόριο.
Πρωταγωνιστές
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ από τις εταιρείες που ξεχώρισαν πλην του τραπεζικού κλάδου σε επίπεδο μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Folli- Follie, Aegean, Υγεία και Motor oil ξεχώρισαν για την διεύρυνση των μεγεθών τους για ένα ακόμα τρίμηνο. Εκτός από την δυναμική των κερδών η ποιότητα των κερδών ήταν κατά κύριο λόγο λειτουργική και η διεύρυνση αφορούσε εκτός των κερδών, τζίρους και περιθώρια κερδών.
Στον αντίποδα, σημειώνουν πως αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο κλάδος βασικών μετάλλων με όλες σχεδόν τις εταιρείες να εμφανίζουν ζημιές (πλήν Σωληνουργίας και ΣΙΔΜΑ) και συνολική «χασούρα» 86 εκατ. ευρώ μειώνοντας ωστόσο τη ζημιά των 101 εκατ. ευρώ που είχαν βρεθεί να χάνουν στο εξάμηνο. Κακή εικόνα είχαμε ακόμα στους κλάδους των καλωδίων, της ξυλείας και επίπλου (επίσης οι περισσότερες εταιρίες παρέμειναν ζημιογόνες) και των εκδόσεων λόγω της πολύ μειωμένης φετινής διαφημιστικής δαπάνης η οποία εξακολουθεί να συμπιέζει την τελική γραμμή και στο γ’ τρίμηνο.
Η συνέχεια...
Η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι μετά από μια δύσκολη περίοδο όπου η φθορά μεγεθών ήταν ταχύτατη και η αγωνία για τη διαχείριση της κρίσης διάχυτη οι εισηγμένες έχουν την ευκαιρία να καλύψουν μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος αφού στο δ’ τρίμηνο το 2008 είχαν καταγραφεί μεγάλες ζημιές (1,5 δισ. ευρώ) οι οποίες δύσκολα θα επαναληφθούν. Επίσης, τονίζει ότι ο στόχος των 6 δισ. ευρώ φαίνεται πλέον εφικτός παρά την έκτακτη εισφορά που θα στοιχίσει περί τα 500 με 600 εκατ. ευρώ στη συνολική κερδοφορία. Τα περιθώρια κέρδους έχουν σταθεροποιηθεί και η χριστουγεννιάτικη περίοδος φαίνεται ότι θα έχει πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Μοναδική ίσως παρενέργεια στην αγορά αποτελεί η απεργία στον ΟΛΠ το οποίο όμως σαν γεγονός έχει περιορισμένη επιρροή αφού πολλές εισηγμένες έχουν ήδη προβεί σε εναλλακτικές κινήσεις.
Παράλληλα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι κομβικής σημασίας κρίνεται για τη συνέχεια η επίδοση των τραπεζών: Η ολοκλήρωση τριών απαιτητικών αυξήσεων κεφαλαίων στον τραπεζικό κλάδο (ΤΤ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank) έχουν λύσει μια σημαντική εκκρεμότητα που αφορά την άντληση κεφαλαίων από το ΧΑ ενώ οι τράπεζες σταδιακά επιστρέφουν με συντηρητικούς ρυθμούς στην χορήγηση δανείων. Βέβαια το 2010 οι τράπεζες είναι αμφίβολο αν θα επαναλάβουν την εντυπωσιακή επίδοση των έκτακτων αποτελεσμάτων του 2009, το κλειδί όμως της ανάκαμψης κρύβεται στην σταθεροποίηση ή μείωση των επισφαλών δανείων, τάση η οποία ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται.
Σημειώνει ακόμα ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για την τύχη πολλών μικρών εταιρειών που έχουν μπει σε διαδικασία ανάλωσης κεφαλαίων χωρίς επιστροφή. Διαπιστώνεται ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια βελτίωσης καθώς η μείωση κόστους συνεπάγεται και μείωση δραστηριοτήτων. Η οριακή κατάσταση αυτών των εταιρειών είναι γνωστή και το μόνο ίσως που ενδιαφέρει είναι ποιος θα επωμιστεί το βάρος των υποχρεώσεων και τι είδους και μεγέθους απαιτήσεις ενδεχομένως να υπάρχουν από εταιρίες με σημαντική έκθεση στο πελατολόγιο τους.
Με 86 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση η αγορά εκτιμούμε ότι βρίσκεται σε μια ισορροπία σε σχέση με την εκτιμώμενη φετινή (6 δισ. ευρώ) και την προσδοκώμενη κερδοφορία του 2010 (6,9 δισ. ευρώ). Ωστόσο επισημαίνουμε την απώλεια του καταλύτη στην κερδοφορία που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στους ρυθμούς μεγέθυνσης και θα κάνει πολύ πιο ελκυστική την επένδυση σε Ελληνικές μετοχές δικαιολογώντας ένα premium απόδοσης σε σχέση με το εξωτερικό. Η διαπίστωση αυτή επιβάλει μια αυστηρά επιλεκτική διαχειριστική τακτική σε εταιρίες που έχουν κινηθεί προληπτικά ολοκληρώνοντας αυξήσεις κεφαλαίου, μειώνοντας ή εξαλείφοντας ζημιογόνες δραστηριότητες ή έχουν αντικείμενο αιχμής που στην περίοδο της κρίσης κινήθηκε ανελαστικά αυξάνοντας την κερδοφορία τους καταλήγουν οι αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr