Κτύπημα και από την S&P
Μετά την υποβάθμιση από την Fitch, ήρθε η σειρά της Standard & Poors, να μας φέρει ένα βήμα πριν την υποβάθμιση, θέτοντας την πιστοληπτική ικανότητα Α- της χώρας σε καθεστώς επιτήρησης, το αποτέλεσμα της οποίας θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Ηδη, οι πρώτες παρενέργειες της εξέλιξης απεικονίζονται με νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, όπου το spread προς τα γερμανικά εκτοξεύθηκε και πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, καθιστώντας έτσι ακόμη ακριβότερο τον δανεισμό για την χώρα και
Μετά την υποβάθμιση από την Fitch, ήρθε η σειρά της Standard & Poors, να μας φέρει ένα βήμα πριν την υποβάθμιση, θέτοντας την πιστοληπτική ικανότητα Α- της χώρας σε καθεστώς επιτήρησης, το αποτέλεσμα της οποίας θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Ηδη, οι πρώτες παρενέργειες της εξέλιξης απεικονίζονται με νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, όπου το spread προς τα γερμανικά εκτοξεύθηκε και πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, καθιστώντας έτσι ακόμη ακριβότερο τον δανεισμό για την χώρα και τις ελληνικές τράπεζες.
Ο αναλυτής του οίκου Marko Mrsnik υποστηρίζει πως τα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασε η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν μία διατηρήσιμη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Οπως αναφέρεται το σχετικό report η S&P αναμένεται να λάβει την απόφασή της για πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας στους επόμενους 2 μήνες.
Παράλληλα, εκτιμά πως εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, το χρέος θα αγγίξει το 125% του ΑΕΠ το 2010 και θα είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα, αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ή και να κινηθεί ακόμα υψηλότερα, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η Standard & Poors επισημαίνει πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αντιληφθεί τη άσχημη δημοσιονομική κατάσταση καθώς, ενώ παραδέχεται ότι έχει λάβει μέτρα για να βελτιώσει τη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά, καθιστώντας την ΕΣΥΕ ανεξάρτητη. Αυτά τα βήματα είναι σημαντικά, κατά την άποψή μας, γιατί η χρησιμότητα του προηγούμενου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης έχει υπονομευτεί από το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατ΄ επανάληψη υπολόγιζαν λανθασμένα τα ελλείμματα, αναφέρει ο οίκος. Προσθέτει, όμως, ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο ιστορικό στατιστικών στοιχείων από τη νέα, ανεξάρτητη ΕΣΥΕ.
Ωστόσο ο διεθνής οίκος τονίζει πως τα έκτακτα μέτρα, όπως η αύξηση των φόρων και η μείωση των δαπανών δεν αναμένεται να μεταβάλλουν τη δημοσιονομική δυναμική της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα λόγω του υψηλού ελλείμματος και του χρέους που κληρονόμησε η κυβέρνηση. Αλλωστε, όπως σημειώνει η S&P οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επιβαρύνονται από τις μη ευνοϊκές δημογραφικές τάσεις και την αναιμική ανάπτυξη.
Η S&P θα περιμένει πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Εάν αντιληφθούμε πως η ελληνική κυβέρνησης θα προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί μια σημαντική και διατηρήσιμη μείωση του χρέους, η αξιολόγηση μπορεί να επιβεβαιωθεί. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο ΒΒΒ+ εάν θεωρήσουμε τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ως μη ρεαλιστικές, ειδικά με δεδομένο τον κίνδυνο υπο-απόδοσης της ελληνικής οικονομίας έναντι πολλών άλλων της Ευρωζώνης, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα καταλήγει ο οίκος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr