Κομισιόν: Δέσμευση της Ελλάδας είναι να προσελκύει ή να κρατά τις επενδύσεις
12.01.2016
13:55
Φεύγει από τις Σκουριές η Eldorado Gold - Σε πρώτη φάση χάνουν τη δουλειά τους 600 εργαζόμενοι - Δίνουν περιθώριο τριών μηνών και για την άδεια που απαιτείται στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας - Stop στην παραγωγή και στη Θράκη - «Δεν μας δίνουν άλλη επιλογή» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος - Σκουρλέτης: Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς
Aναστολή των επενδύσεων της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με την απόλυση σε πρώτη φάση 600 εργαζομένων ανακοίνωσαν οι Καναδοί, συνδέοντας την στάση που θα κρατήσουν στην επένδυση από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην χορήγηση των σχετικών αδειών για την υλοποίηση του έργου.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δυσφορία στις Βρυξέλλες, η οποία εκφράστηκε με έμμεσο τρόπο, πλην όμως, ήταν σαφής.
Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αν και σημείωσε ότι δεν δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση της Eldorado Gold να εγκαταλείψει την επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, υπογράμμισε: «Θέλω να πω απλώς ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να τραβήξει ξένες και εγχώριες επενδύσεις ή στη συγκράτηση των υφισταμένων».
Η κυβέρνηση από την πλευρά της βλέπει «απόπειρα εκβιασμού» με τον Πάνο Σκουρλέτη
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δυσφορία στις Βρυξέλλες, η οποία εκφράστηκε με έμμεσο τρόπο, πλην όμως, ήταν σαφής.
Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αν και σημείωσε ότι δεν δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση της Eldorado Gold να εγκαταλείψει την επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, υπογράμμισε: «Θέλω να πω απλώς ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να τραβήξει ξένες και εγχώριες επενδύσεις ή στη συγκράτηση των υφισταμένων».
Η κυβέρνηση από την πλευρά της βλέπει «απόπειρα εκβιασμού» με τον Πάνο Σκουρλέτη
να κατηγορεί ευθέως τη διοίκηση της Eldorado με την τελευταία να απαντά ότι «είχαμε προειδοποιήσει από καιρό ότι θα φθάναμε εδώ εάν δεν είχαμε τις άδειες» και ότι «θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μόνο εάν μας πει η κυβέρνηση ότι δεν θέλει την επένδυση». Από σήμερα κιόλας η διοίκηση της Eldorado Gold θα έχει συναντήσεις με φορείς αλλά και με πολιτικούς αρχηγούς ενώ πολλά θα κριθούν αύριο στο ραντεβού με τον υπ. Περιβάλλοντος.
«Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 600 εργαζόμενοι», ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.
Και συμπλήρωσε: «Θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης».
Μάλιστα ο κ. Ράιτ αποκάλυψε πως εάν η εταιρεία δεν προέβαινε στην αναστολή εργασιών στο α' τριμ. του 2016 ήταν προγραμματισμένο να προσληφθούν επιπλέον 500 άτομα στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές.
Στις Σκουριές πλέον θα παραμείνουν πλέον 50 εργαζόμενοι, όπως είπε, αποκλειστικά για τη συντήρηση των έργων και την προστασία του εξοπλισμού της εταιρείας.
Πρόκειται για την πρώτη και ίσως τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ που κατεβάζει ρολά με τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, την στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να προσελκύσει νέους επενδυτές. «Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για όλους τους πιθανούς μεγάλους επενδυτές -εγχώριους και διεθνείς», παρατήρησε ο κ. Ράιτ, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να αποτελούν διαφήμιση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Προσωπικά, είναι πολύ απογοητευτικό να είμαστε εδώ σήμερα και να σας μιλάμε για τα αντίθετα!». Τόνισε δε πως «υπάρχουν υπουργοί σας που πηγαίνουν στη Βοστώνη και τη Ν. Υόρκη και ζητούν να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε το παράδειγμα εάν πρέπει να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς πάντως σχετικά δήλωσε πως η Eldorado δεν θα εγκαταλείψει την επένδυση στις Σκουριές. «Δεν φεύγουμε από την Ελλάδα, παραμένουμε εδώ», δήλωσε ο κ. Ράιτ ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση: «θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μόνο εάν μας πει η κυβέρνηση ότι δεν θέλει την επένδυση». Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. «Γι αυτό και δεν θα παραδώσουμε τα κλειδιά μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι το υπουργείο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, κυρίως ως αποτέλεσμα του επηρεασμού τους από ομάδες αντιτιθέμενες σε επενδύσεις. Μόνο η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια! Το ποτήρι ξεχείλισε πέρσι, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέστειλε τις τεχνικές μελέτες του έργου, γεγονός που είχε επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.
Ο κ. Ράιτ έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια». «Πριν έρθουμε στην Ελλάδα κάναμε εκτεταμένη έρευνα για να δούμε που θα επενδύσουμε. Εκείνο όμως που δε λάβαμε υπόψη μας είναι πώς μπορεί να πολιτικοποιηθεί μία επένδυση. Οι Έλληνες πολιτικοί χρησιμοποίησαν την επένδυση στις Σκουριές για να κάνουν πολιτικά παιχνίδια και απέδειξαν ότι δεν θεωρούν την επένδυση της Eldorado Gold επένδυση, αλλά ένα παιχνίδι. Γι αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ».
Όπως σημείωσε «η Eldorado έχει υπάρξει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς τις κοινότητες όπου βρίσκονται τα μεταλλεία μας», δήλωσε ο κ. Ράιτ, και πρόσθεσε: «όμως παρά ταύτα, από το 2012 έχουμε αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και λοιπών Δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Το 2015 το Υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα έρεισμα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε διάλογο σε διάφορα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης – με τη στήριξη των σωματείων μας, των βιομηχανικών συνδέσμων στην Ελλάδα και της Καναδικής κυβέρνησης – ώστε να δώσουμε έμφαση στα κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα των επενδύσεών μας».
Τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα για την μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, καθώς την Τετάρτη το μεσημέρι, ο Πολ Ράιτ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη. Θα προηγηθούν σήμερα ραντεβού του ισχυρού άνδρα της Eldorado Gold με το νέο Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, το προεδρείο του ΣΕΒ και τους εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων. Αύριο το πρωί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.
Καθοριστικό ακόμη ρόλο θα διαδραματίσει η αναμενόμενη, μέσα στο προσεχές διάστημα, η καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής, σωματείων εργαζομένων και της Ελληνικός Χρυσός κατά της απόφασης Σκουρλέτη για την ανάκληση της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Ράιτ τόνισε «η κατασκευή μεταλλείων απαιτεί κεφάλαια, προσόντα, χρόνο και συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Η ομάδα μας στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να βοηθήσει τους εταίρους μας να καταλάβουν τα οφέλη των έργων μας προς την τοπική κοινότητα και τη χώρα. Έχουν επίσης επικεντρωθεί στο να αναπτύσσουν τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε τα μεταλλεία μας υπεύθυνα, χρησιμοποιώντας βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές, σε συμμόρφωση με κανονισμούς ασφάλειας και περιβαλλοντικούς κανονισμούς και διατηρώντας συστήματα εντοπισμού, διαχείρισης, ελέγχου και αποκατάστασης πιθανών επιπτώσεων. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας για να αποδείξουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να υπάρξει με υπευθυνότητα. Η επιτυχία μας στηρίζεται σε αυτό. Η Eldorado δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την ίδια δέσμευση για διάκριση όπως και στις άλλες δραστηριότητές της παγκοσμίως. Όμως στο τέλος της ημέρας, επενδυτές όπως εμείς έχουν ανάγκη από σαφήνεια στους κανονισμούς και αφοσιωμένους κυβερνητικούς εταίρους ούτως ώστε να οικοδομηθεί πραγματικά μία βιομηχανία από την οποία μπορούν όλοι να ωφεληθούν. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να βασιστεί στις υπάρχουσες πολιτικές, διαδικασίες και νόμους για να επιταχύνει τη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά έργα.
Και οι δύο πλευρές δεσμευόμαστε από το νόμο. Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς. Είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει.
Οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι όμηροι σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες. Ευελπιστούμε σε δίκαιες, μοντέρνες και διαφανείς ρυθμίσεις και στη συνεπή και παραγωγική υλοποίησή τους. Είναι γεγονός ότι οι σαφείς και δίκαιες ρυθμίσεις μας βοηθούν να κάνουμε τη δουλειά μας».
Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ η μεταλλεία είναι μία από τις λίγες δραστηριότητες που μπορεί να μεταλλάξει τις κοινωνίες και να παράσχει ποιότητα ζωής στους ανθρώπους μαζί με άλλες βιομηχανίες. «Στη Χαλκιδική είχαμε αρχίσει να βλέπουμε την αναγέννηση της περιοχής με νέους ανθρώπους να μετακομίζουν εκεί για να καλύψουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Ελληνικός Χρυσός αλλά και σε άλλες παράπλευρες της επένδυσής μας οικονομικές δραστηριότητες εντός του δήμου. Υπάρχει σημαντική προοπτική για την βόρεια Ελλάδα να λάβει ηγετική θέση στη μεταλλευτική δραστηριότητα προς όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων. Όμως η Ελλάδα πρέπει να έχει την πολιτική βούληση και το κανονιστικό πλαίσιο για να μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με την πλήρη υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου στην Ελλάδα».
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα η αξιοποίηση της υπεύθυνης ανάπτυξης των ορυκτών της πόρων. «H Ελλάδα είμαι μία χώρα με ανθρώπους με υψηλή μόρφωση, με καλά αναπτυγμένες υποδομές και πολύ μεγάλο ορυκτό πλούτο. Διαθέτει τα δομικά στοιχεία για να γίνει ένα εξαιρετικό μεταλλευτικό πεδίο. Επιπλέον, η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους και κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίοι εφαρμόζονται στις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Και είναι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίχτηκε η απόφασή μας να επενδύσουμε στη χώρα. Η Eldorado είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ η Eldorado μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολ. στην κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και πληρωμές φόρου 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Το υπόλοιπο έχει δαπανηθεί κυρίως για την πληρωμή των εργαζομένων και εργολάβων μας καθώς και σε Έλληνες προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε πενταπλασιάσει το εργατικό δυναμικό μας στη Χαλκιδική. Έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Εκτιμούμε ότι έχουν δημιουργηθεί άλλες 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία ως αποτέλεσμα της επένδυσής μας. Για παράδειγμα η Ελληνικός Χρυσός είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του λιμένος Θεσσαλονίκης. Τα έργα μας έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν γενιές Ελλήνων σε εργασίες υποστηρικτικές της οικογένειας σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.
Το εισόδημα από τους φόρους και τις εξαγωγές που προκύπτει από την επένδυσή μας ωφελεί άμεσα τους ανθρώπους στην Ελλάδα με το να παρέχει στην Κυβέρνηση πόρους που είναι απαραίτητοι για τη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Ενδεικτικά να σας υπογραμμίσω κάποια βασικά μεγέθη – βασιζόμενα στους αρχικούς προϋπολογισμούς, εκτός από τα οφέλη που προήλθαν από την ανάπτυξη των μεταλλείων μας στη Θράκη, αναμένουμε ότι, κατά τη διάρκεια ζωής των έργων της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός θα συνεισφέρει περίπου:
*1.0 δισεκατομμύριο ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση
*1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε μισθούς
*100 εκατομμύρια ευρώ σε τοπικά φιλανθρωπικά ιδρύματα
*150 εκατομμύρια ευρώ σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις
*75 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε έργα υποδομής της περιοχής
*Περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές προς τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.
*Και τέλος, σε φάση πλήρους παραγωγής το 2018, τα ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ περίπου θα βοηθήσουν τη χώρα στην πληρωμή των αγαθών και υπηρεσιών που εισάγει καθώς και στην αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος που έχει σήμερα η Ελλάδα». Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά", με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.
"Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος" είπε και πρόσθεσε: "με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας".
Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: "όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή".
"Δεν είμαστε εμείς αυτοί που 'κόβουμε' τις γέφυρες επικοινωνίας" επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.
«Εμείς το δημόσιο συμφέρον κοιτάμε και όχι το ιδιωτικό. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως και αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και αν είναι, να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Είπε ακόμη ότι χθες, υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού της εταιρείας με τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο η ίδια η εταιρεία ανέβαλε και προτίμησε να δώσει τη συνέντευξη Τύπου πρώτα. Η κ. Γεροβασίλη δεν απέκλεισε ο χειρισμός αυτός να είναι και ένα βήμα πίεσης προς την κυβέρνηση.
Η εταιρεία ασφαλώς κοιτάζει το συμφέρον της, αλλά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να κοιτάξει το κοινό συμφέρον, το συμφέρον της Ελλάδας, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως τη συγκεκριμένη εταιρεία να μην τη συμφέρει σήμερα να προχωρήσει την επένδυση που έχει προϋπολογίσει, διότι έπεσαν για παράδειγμα και οι τιμές του χρυσού.
«Είναι και αυτή η παράμετρος που πρέπει να δούμε και ενδεχομένως η εταιρεία να αποχωρεί διότι οι τιμές του χρυσού έπεσαν και η κατάσταση της αγοράς έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που σχεδίασε την επένδυση. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν πάρει τις αποφάσεις της η εταιρεία να κάνει το ραντεβού με τον υπουργό που χθες ανέβαλε εκείνη» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Εμάς μας ενδιαφέρει βεβαίως να σωθούν οι θέσεις εργασίας, όπως μας ενδιαφέρει να σωθούν, παραδείγματος χάρη, και οι 10.000 θέσεις εργασίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική».
«Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 600 εργαζόμενοι», ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.
Και συμπλήρωσε: «Θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης».
Μάλιστα ο κ. Ράιτ αποκάλυψε πως εάν η εταιρεία δεν προέβαινε στην αναστολή εργασιών στο α' τριμ. του 2016 ήταν προγραμματισμένο να προσληφθούν επιπλέον 500 άτομα στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές.
Στις Σκουριές πλέον θα παραμείνουν πλέον 50 εργαζόμενοι, όπως είπε, αποκλειστικά για τη συντήρηση των έργων και την προστασία του εξοπλισμού της εταιρείας.
Πρόκειται για την πρώτη και ίσως τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ που κατεβάζει ρολά με τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, την στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να προσελκύσει νέους επενδυτές. «Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για όλους τους πιθανούς μεγάλους επενδυτές -εγχώριους και διεθνείς», παρατήρησε ο κ. Ράιτ, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να αποτελούν διαφήμιση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Προσωπικά, είναι πολύ απογοητευτικό να είμαστε εδώ σήμερα και να σας μιλάμε για τα αντίθετα!». Τόνισε δε πως «υπάρχουν υπουργοί σας που πηγαίνουν στη Βοστώνη και τη Ν. Υόρκη και ζητούν να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε το παράδειγμα εάν πρέπει να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς πάντως σχετικά δήλωσε πως η Eldorado δεν θα εγκαταλείψει την επένδυση στις Σκουριές. «Δεν φεύγουμε από την Ελλάδα, παραμένουμε εδώ», δήλωσε ο κ. Ράιτ ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση: «θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μόνο εάν μας πει η κυβέρνηση ότι δεν θέλει την επένδυση». Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. «Γι αυτό και δεν θα παραδώσουμε τα κλειδιά μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι το υπουργείο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, κυρίως ως αποτέλεσμα του επηρεασμού τους από ομάδες αντιτιθέμενες σε επενδύσεις. Μόνο η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια! Το ποτήρι ξεχείλισε πέρσι, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέστειλε τις τεχνικές μελέτες του έργου, γεγονός που είχε επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.
«Πολιτικά παιχνίδια»
Ο κ. Ράιτ έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια». «Πριν έρθουμε στην Ελλάδα κάναμε εκτεταμένη έρευνα για να δούμε που θα επενδύσουμε. Εκείνο όμως που δε λάβαμε υπόψη μας είναι πώς μπορεί να πολιτικοποιηθεί μία επένδυση. Οι Έλληνες πολιτικοί χρησιμοποίησαν την επένδυση στις Σκουριές για να κάνουν πολιτικά παιχνίδια και απέδειξαν ότι δεν θεωρούν την επένδυση της Eldorado Gold επένδυση, αλλά ένα παιχνίδι. Γι αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ».
Όπως σημείωσε «η Eldorado έχει υπάρξει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς τις κοινότητες όπου βρίσκονται τα μεταλλεία μας», δήλωσε ο κ. Ράιτ, και πρόσθεσε: «όμως παρά ταύτα, από το 2012 έχουμε αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και λοιπών Δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Το 2015 το Υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα έρεισμα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε διάλογο σε διάφορα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης – με τη στήριξη των σωματείων μας, των βιομηχανικών συνδέσμων στην Ελλάδα και της Καναδικής κυβέρνησης – ώστε να δώσουμε έμφαση στα κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα των επενδύσεών μας».
Ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Σκουρλέτη
Τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα για την μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, καθώς την Τετάρτη το μεσημέρι, ο Πολ Ράιτ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη. Θα προηγηθούν σήμερα ραντεβού του ισχυρού άνδρα της Eldorado Gold με το νέο Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, το προεδρείο του ΣΕΒ και τους εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων. Αύριο το πρωί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.
Καθοριστικό ακόμη ρόλο θα διαδραματίσει η αναμενόμενη, μέσα στο προσεχές διάστημα, η καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής, σωματείων εργαζομένων και της Ελληνικός Χρυσός κατά της απόφασης Σκουρλέτη για την ανάκληση της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική.
Ράιτ: «Έχουμε ανάγκη από σαφήνεια»
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Ράιτ τόνισε «η κατασκευή μεταλλείων απαιτεί κεφάλαια, προσόντα, χρόνο και συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Η ομάδα μας στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να βοηθήσει τους εταίρους μας να καταλάβουν τα οφέλη των έργων μας προς την τοπική κοινότητα και τη χώρα. Έχουν επίσης επικεντρωθεί στο να αναπτύσσουν τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε τα μεταλλεία μας υπεύθυνα, χρησιμοποιώντας βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές, σε συμμόρφωση με κανονισμούς ασφάλειας και περιβαλλοντικούς κανονισμούς και διατηρώντας συστήματα εντοπισμού, διαχείρισης, ελέγχου και αποκατάστασης πιθανών επιπτώσεων. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας για να αποδείξουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να υπάρξει με υπευθυνότητα. Η επιτυχία μας στηρίζεται σε αυτό. Η Eldorado δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την ίδια δέσμευση για διάκριση όπως και στις άλλες δραστηριότητές της παγκοσμίως. Όμως στο τέλος της ημέρας, επενδυτές όπως εμείς έχουν ανάγκη από σαφήνεια στους κανονισμούς και αφοσιωμένους κυβερνητικούς εταίρους ούτως ώστε να οικοδομηθεί πραγματικά μία βιομηχανία από την οποία μπορούν όλοι να ωφεληθούν. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να βασιστεί στις υπάρχουσες πολιτικές, διαδικασίες και νόμους για να επιταχύνει τη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά έργα.
Και οι δύο πλευρές δεσμευόμαστε από το νόμο. Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς. Είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει.
Οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι όμηροι σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες. Ευελπιστούμε σε δίκαιες, μοντέρνες και διαφανείς ρυθμίσεις και στη συνεπή και παραγωγική υλοποίησή τους. Είναι γεγονός ότι οι σαφείς και δίκαιες ρυθμίσεις μας βοηθούν να κάνουμε τη δουλειά μας».
Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ η μεταλλεία είναι μία από τις λίγες δραστηριότητες που μπορεί να μεταλλάξει τις κοινωνίες και να παράσχει ποιότητα ζωής στους ανθρώπους μαζί με άλλες βιομηχανίες. «Στη Χαλκιδική είχαμε αρχίσει να βλέπουμε την αναγέννηση της περιοχής με νέους ανθρώπους να μετακομίζουν εκεί για να καλύψουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Ελληνικός Χρυσός αλλά και σε άλλες παράπλευρες της επένδυσής μας οικονομικές δραστηριότητες εντός του δήμου. Υπάρχει σημαντική προοπτική για την βόρεια Ελλάδα να λάβει ηγετική θέση στη μεταλλευτική δραστηριότητα προς όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων. Όμως η Ελλάδα πρέπει να έχει την πολιτική βούληση και το κανονιστικό πλαίσιο για να μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με την πλήρη υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου στην Ελλάδα».
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα η αξιοποίηση της υπεύθυνης ανάπτυξης των ορυκτών της πόρων. «H Ελλάδα είμαι μία χώρα με ανθρώπους με υψηλή μόρφωση, με καλά αναπτυγμένες υποδομές και πολύ μεγάλο ορυκτό πλούτο. Διαθέτει τα δομικά στοιχεία για να γίνει ένα εξαιρετικό μεταλλευτικό πεδίο. Επιπλέον, η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους και κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίοι εφαρμόζονται στις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Και είναι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίχτηκε η απόφασή μας να επενδύσουμε στη χώρα. Η Eldorado είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ η Eldorado μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολ. στην κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και πληρωμές φόρου 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Το υπόλοιπο έχει δαπανηθεί κυρίως για την πληρωμή των εργαζομένων και εργολάβων μας καθώς και σε Έλληνες προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε πενταπλασιάσει το εργατικό δυναμικό μας στη Χαλκιδική. Έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Εκτιμούμε ότι έχουν δημιουργηθεί άλλες 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία ως αποτέλεσμα της επένδυσής μας. Για παράδειγμα η Ελληνικός Χρυσός είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του λιμένος Θεσσαλονίκης. Τα έργα μας έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν γενιές Ελλήνων σε εργασίες υποστηρικτικές της οικογένειας σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.
Το εισόδημα από τους φόρους και τις εξαγωγές που προκύπτει από την επένδυσή μας ωφελεί άμεσα τους ανθρώπους στην Ελλάδα με το να παρέχει στην Κυβέρνηση πόρους που είναι απαραίτητοι για τη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Ενδεικτικά να σας υπογραμμίσω κάποια βασικά μεγέθη – βασιζόμενα στους αρχικούς προϋπολογισμούς, εκτός από τα οφέλη που προήλθαν από την ανάπτυξη των μεταλλείων μας στη Θράκη, αναμένουμε ότι, κατά τη διάρκεια ζωής των έργων της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός θα συνεισφέρει περίπου:
*1.0 δισεκατομμύριο ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση
*1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε μισθούς
*100 εκατομμύρια ευρώ σε τοπικά φιλανθρωπικά ιδρύματα
*150 εκατομμύρια ευρώ σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις
*75 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε έργα υποδομής της περιοχής
*Περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές προς τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.
*Και τέλος, σε φάση πλήρους παραγωγής το 2018, τα ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ περίπου θα βοηθήσουν τη χώρα στην πληρωμή των αγαθών και υπηρεσιών που εισάγει καθώς και στην αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος που έχει σήμερα η Ελλάδα». Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Απάντηση Σκουρλέτη
Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας "Eldorado Gold", για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά", με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.
"Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος" είπε και πρόσθεσε: "με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας".
Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: "όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή".
"Δεν είμαστε εμείς αυτοί που 'κόβουμε' τις γέφυρες επικοινωνίας" επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.
Γεροβασίλη: Μπορεί και να αποχωρούν γιατί η τιμή του χρυσού πέφτει
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την οποιαδήποτε επένδυση για τη χώρα, διότι θεωρεί αναγκαίες τις επενδύσεις για την ανάπτυξη, όμως επενδύσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη νομιμότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέρον» ανέφερε η κ. Όλγα Γεροβασίλη για την εταιρεία El Dorando και την προαναγγελία αναστολής εργασιών. Επίσημανε πως «η οποιαδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επένδυση δεν είναι πάντοτε συνώνυμη της ανάπτυξης».«Εμείς το δημόσιο συμφέρον κοιτάμε και όχι το ιδιωτικό. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως και αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και αν είναι, να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Είπε ακόμη ότι χθες, υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού της εταιρείας με τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο η ίδια η εταιρεία ανέβαλε και προτίμησε να δώσει τη συνέντευξη Τύπου πρώτα. Η κ. Γεροβασίλη δεν απέκλεισε ο χειρισμός αυτός να είναι και ένα βήμα πίεσης προς την κυβέρνηση.
Η εταιρεία ασφαλώς κοιτάζει το συμφέρον της, αλλά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να κοιτάξει το κοινό συμφέρον, το συμφέρον της Ελλάδας, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως τη συγκεκριμένη εταιρεία να μην τη συμφέρει σήμερα να προχωρήσει την επένδυση που έχει προϋπολογίσει, διότι έπεσαν για παράδειγμα και οι τιμές του χρυσού.
«Είναι και αυτή η παράμετρος που πρέπει να δούμε και ενδεχομένως η εταιρεία να αποχωρεί διότι οι τιμές του χρυσού έπεσαν και η κατάσταση της αγοράς έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που σχεδίασε την επένδυση. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν πάρει τις αποφάσεις της η εταιρεία να κάνει το ραντεβού με τον υπουργό που χθες ανέβαλε εκείνη» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Εμάς μας ενδιαφέρει βεβαίως να σωθούν οι θέσεις εργασίας, όπως μας ενδιαφέρει να σωθούν, παραδείγματος χάρη, και οι 10.000 θέσεις εργασίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr