‘Το ελληνικό πρόβλημα’…

Μπαράζ δημοσιευμάτων, κάθε άλλο παρά κολακευτικών όπως είναι φυσικό, καταγράφεται τις τελευταίες ώρες λίγο πριν αλλά και μετά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το διεθνή οίκο Fitch και τις ανάλογες «προειδοποιητικές βολές» της Standard & Poor’s.

Κοινός τόπος όλων των ρεπορτάζ και των άρθρων για την ελληνική οικονομία είναι η περιγραφή των προοπτικών της οικονομίας μας με τα μελανότερα χρώματα, αλλά και η υπερβολή – που ενίοτε φτάνει στα όρια

Μπαράζ δημοσιευμάτων, κάθε άλλο παρά κολακευτικών όπως είναι φυσικό, καταγράφεται τις τελευταίες ώρες λίγο πριν αλλά και μετά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το διεθνή οίκο Fitch και τις ανάλογες «προειδοποιητικές βολές» της Standard & Poor’s.

Κοινός τόπος όλων των ρεπορτάζ και των άρθρων για την ελληνική οικονομία είναι η περιγραφή των προοπτικών της οικονομίας μας με τα μελανότερα χρώματα, αλλά και η υπερβολή – που ενίοτε φτάνει στα όρια του κακόβουλου – για τους χειρισμούς των κρατούντων και της αμφισβήτησης ακόμα και των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση!

Οι συντάκτες των συγκεκριμένων κομματιών μάλιστα δεν φείδονται χαρακτηρισμών, με αποκορύφωμα το άρθρο των Financial Times (Σ.Σ όχι μία ή δύο αλλά 54 διαφορετικά άρθρα για την ελληνική οικονομία τους τελευταίους 6 μήνες μπορεί να βρει κανείς με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο!) που κάνει λόγο για την ... Νέμεσι που περιμένει την Ελλάδα!!!

Αναλυτικότερα, η ηλεκτρονική έκδοση της The Wall Street Journal τιτλοφορεί τη σχετική της αναφορά στην ελληνική οικονομία ως «Το Ελληνικό Πρόβλημα - The Greek Problem». Στο άρθρο αναφέρεται πως οι ελληνικές τράπεζες «υποφέρουν» από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί στους ισολογισμούς τους με νέες ζημιές (Σ.Σ: γιατί είχαν και τέτοιες;) και καταλήγει λέγοντας πως τίθεται πλέον εν αμφιβόλω το κατά πόσον η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Επιμένοντας δε για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ο συντάκτης του άρθρου αμφιβάλλει και για το κατά πόσον θα μπορέσουν να «συνέλθουν» από το χτύπημα της υποβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας, αφού ήδη έχουν ανοιχτεί κατά περίπου 40 δις ευρώ στην κάλυψη των εκδόσεων ομολόγων του Δημοσίου.

 

Σε ανάλογο ύφος και το σχετικό άρθρο του γερμανικού Der Spiegel (online International). Και μόνον ο τίτλος αρκεί για να καταλάβει κανείς τι ακολουθεί: «Ωρολογιακή βόμβα για το Ευρώ - Timebomb for the Euro». Το κομμάτι φυσικά αναφέρεται στο ελληνικό δημοσιονομικό χρέος και εκφράζει ερωτήματα κατά πόσον το δημοσιονομικό χρέος της χώρας θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ευρωστία της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά αποκαλεί την Ελλάδα ως το μείζον πρόβλημα των Ευρωπαίων, κάνει λόγο για εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας μας που αναπόφευκτα θα έχει αντίκτυπο στο ευρώ. Επικαλείται μάλιστα πρόσφατες δηλώσεις του Josef Ackermann, Διευθύνοντος Συμβούλου της Deutsche Bank, ο οποίος φέρεται να ενημέρωσε ακόμα και την ίδια τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πως η κατάσταση στην Ελλάδα (αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προφανώς όμως σε μικρότερο βαθμό) μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο κρίσης. Τέλος, στο άρθρο του Der Spiegel καταγράφεται ευθέως το ερώτημα κατά πόσον τελικώς η Ελλάδα βρίσκεται ή θα βρεθεί στο εγγύς μέλλον στο χείλος της χρεοκοπίας.

ΥΑΗΟΟ NEWS: Το ειδησεογραφικό τμήμα της δημοφιλούς ανά τον πλανήτη μηχανής αναζήτησης επικαλείται το τελευταίο report της Moodys που με τη σειρά της αναφέρεται στην προειδοποίηση της Standard & Poors για πιθανή άμεση υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Φιλοξενεί δε και δηλώσεις του επικεφαλής αναλυτή της επενδυτικής VTB Capital, του κυρίου Neil Mackinnon, ο οποίος θεωρεί «λογικό να εγείρονται απορίες και προβληματισμοί αναφορικά με το χρέος και την κατάσταση των ‘ασθενέστερων’ ευρωπαϊκών οικονομιών με πρώτη την Ελλάδα» ...

Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είναι πρώτη οικονομική είδηση η υποβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch Ratings. Κυρίως το γεγονός πως αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια που ένας διεθνής οίκος μειώνει την αξιολόγηση της χώρας μας κάτω από το επίπεδο Α και κάνει μνεία στο ότι αυτή είναι και η πρώτη υποβάθμιση χώρας – μέλους της Ευρωζώνης.

Για τους Financial Times τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η εφημερίδα αισθάνεται ότι «δικαιώνεται» για τις αμφιβολίες σχετικά με την «υγεία» της ελληνικής οικονομίας που διατυπώνει μετά μανίας εδώ και εβδομάδες και σε καθημερινή βάση. Μόνο που τώρα διατυπώνουν και ερωτήματα του τύπου κατά πόσον «οι Έλληνες μπορούν να επιδείξουν ακόμα πιο ... επαχθέστερη (!) συμπεριφορά έναντι των εταίρων τους», ενώ δεν παραλείπουν να μιλήσουν για τη ... Νέμεσι που περιμένει τους Έλληνες. Αμφισβητούν ακόμα και την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τα ελλείμματα, μιλάει για τη συμπεριφορά (!) της Αθήνας έναντι των εταίρων της και ευθέως κατηγορεί πρώην και νυν κυβερνώντες πως σκοπίμως παραπλάνησαν τους Ευρωπαίους (Σ.Σ: Greece misled the world ...) για το πραγματικό εύρος των οικονομικών τους «δεινών»!!!

Ακόμα και οι ιρλανδικοί Irish Times εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και τονίζουν πως τα ... χάλια της Ελλάδας επηρεάζουν τη γενικότερη επίδοση του τραπεζικού κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, αναφορά στην υποβάθμιση της Ελλάδας και στα προβλήματα της οικονομίας της κάνει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg
που πάντως περιορίζεται στο να υπενθυμίσει ανάλογο δημοσίευμά του από τις 2 Δεκέμβρη όπου γινόταν λόγος για την «σφικτή» επιτήρηση στην οποία βάζει τη χώρα μας η Κομισιόν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr