Πρόσθετα μέτρα το 2016 για να βγει το πρωτογενές πλεόνασμα απαιτεί η Κομισιόν

Πρόσθετα μέτρα το 2016 για να βγει το πρωτογενές πλεόνασμα απαιτεί η Κομισιόν

Η ύφεση είναι μικρότερη των προβλέψεων (0% και 0,7% για 2015 και 2016 έναντι 1,4% και 1,3% αντίστοιχα στις προηγούμενες προβλέψεις του Φθινοπώρου) - Ωστόσο, η κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο δείχνει ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2016 θα είαι χειρότερα απ'ότι προβλέπεται στην έκθεση της Κομισιόν και στον Προϋπολογισμό

Πρόσθετα μέτρα το 2016 για να βγει το πρωτογενές πλεόνασμα απαιτεί η Κομισιόν
Έκπληξη και ερωτήματα προκαλεί σε αρκετά σημεία της η έκθεση των προβλέψεων της Κομισιόν
για τη χώρα μας που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
 
Παρότι εμφανίζει καλύτερη  πρόβλεψη για πιο «ρηχή» ύφεση (0% και 0,7% για 2015 και 2016 έναντι 1,4% και 1,3% αντίστοιχα στις προηγούμενες προβλέψεις του Φθινοπώρου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και για το 2016, και όχι μόνον για το 2017-2018 όπως έχει συμφωνηθεί.

«Ωστόσο, πρόσθετα μέτρα θα χρειαστούν για το 2016 και το 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% το 2017. Ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνονται καθ' όλη την διάρκεια του προγράμματος» επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν.
Κλείσιμο

Από πολιτικής σκοπιάς, τέτοια παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις δεν συνηθίζεται από τους τεχνοκράτες των Βρυξελών, που συνήθως αναμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για να στηρίξουν εκεί τις προβλέψεις τους.
 
Επιπλέον, γεννάται θέμα εαν ήταν χειρότερες οι προβλέψεις, τι άλλο θα ζητούσαν.
 
Αλλά και από οικονομικής σκοπιάς, η βελτίωση στο θέμα της ύφεσης, φαίνεται πως οφείλεται αποκλειστικά στην εσωτερική ζήτηση, η οποία συντηρήθηκε από τα μετρητά που είχαν αποσύρει οι Έλληνες από τις τράπεζες λόγω του φόβου για κούρεμα καταθέσεων.
 
Συγκεκριμένα, με τη νέα έκθεση, για το 2015 η συμβολή στο ΑΕΠ της εσωτερικής ζήτησης προβλέπεται τώρα στο -0,7% (αντί για -2,1% το Φθινόπωρο) και στο -1,1% το 2016 (αντί για -1,6% το Φθινόπωρο). Αντίθετα οι εξαγωγές προβλέπεται τώρα να συνεισφέρουν 0,7% το 2015 (αντί για 1,4% το Φθινόπωρο) και παραμένει αμετάβλητο (0,4%) για 2016 στις προηγούμενες και τις τωρινές προβλέψεις.
 
Όπως όλα δείχνουν,  καθώς δεν ανεβαίνουν οι εξαγωγές, οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η ύφεση συγκρατήθηκε από την «προκαταβολική σπατάλη» των νοικοκυριών το 2015. Εάν αυτή η διαπίστωση συνδυαστεί με την κατακόρυφη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο 2016, δείχνει ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2016 θα είναι πολύ χειρότερα από ότι έχει ενσωματώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Προϋπολογισμός στις προβλέψεις τους.

Φθινοπωρινές προβλέψεις (Νοέμβριος 2015)


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης