Κρίσιμο Euroworking Group για την επιστροφή του ΔΝΤ

Στις Βρυξέλλες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης - Κυβέρνηση και Ευρωπαίοι πιέζουν να επιστρέψει στην Αθήνα το Ταμείο ως την Τετάρτη - Παραμένει η διάσταση στις προβλέψεις με το ΔΝΤ να μιλά για ύφεση 2% το 2015 και πρωτογενές έλλειμμα 0,6%

Ένα σήμα από την Ουάσιγκτον για να φανεί αν θα επιστρέψει και πότε το ΔΝΤ
στην Αθήνα περιμένουν σήμερα στην κυβέρνηση. Στην συνεδρίαση του Euro Working Group το απόγευμα θα δοθεί μάχη για να πειστεί το Ταμείο να μην αναβάλει άλλο την επάνοδό του στη χώρα μας (ενώ οι Ευρωπαίοι της Κομισιόν, της
ΕΚΤ και του ESM θα έρχονταιν «και χθες» όπως λένε) ώστε ως την επόμενη Δευτέρα να έχει ανοίξει ο δρόμος για μία θετική δήλωση προόδου από το Eurogroup της 7 Μαρτίου.
 
Επί της ουσίας, οι πιέσεις που ασκούνται στο ΔΝΤ έχουν κυρίως πολιτική και όχι τόσο οικονομική βάση. Το Ταμείο θεωρεί ότι απαιτούνται μέτρα 7,2-9 δισ. για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και δεν φαίνεται πώς μπορεί να υπαναχωρήσει από τη θέση του αυτή, αφού την δημοσιοποίησε προ λίγων ημερών μόλις δημόσια με άρθρο του ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος (και παλιός γνώριμος στη χώρα μας) κύριος Πόουλ Τόμσεν.
 
Ωστόσο, αν τυχόν δεν επιστρέψει και αυτήν την Τετάρτη ή Πέμπτη το κουαρτέτο των δανειστών (μαζί με την εκπρόσωπο του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου) η ολοκλήρωση της συμφωνίας δύσκολα θα επιτευχθεί πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) και ο επόμενος στόχος θα είναι πλέον... το Πάσχα των Ορθοδόξων (1η Μαΐου) ή πάντως πριν το β΄εξάμηνο του 2016.
 
Στην κυβέρνηση αλλά και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών «θεσμών» έχουν εξοργιστεί με την στάση του Ταμείου και ευελπιστούν ότι -«για τα μάτια του κόσμου» έστω- η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ θα λάβει εντολή να επιστρέψει, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που όμως θα διακοπούν και πάλι στο τέλος της εβδομάδος ενόψει του Eurogroup και θα συνεχιστούν μετά, με προοπτική ολοκλήρωσης την 20η Μαρτίου, δηλαδή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών.
 
Και αν όλα αυτά γίνονται για να μη τιναχτεί στον αέρα η αξιολόγηση, στο παρασκήνιο κρίνονται μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων, που κινδυνεύουν να πέσουν στις πλάτες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες:

- Το ΔΝΤ επιμένει για δημοσιονομικό κενός της τάξεως των 9 δισ. ως το 2018. Εκτιμά ότι το 2015 «κλείνει» με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και με ύφεση 2%.

- Κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 ανήλθε σε 0,2% (αντί 0,4% που προέβλεπε πριν 3 μήνες ο νέος Προϋπολογισμός) με οριακή ύφεση. Η Κομισιον υπολογίζει στα 6 δισ. το δημοσιονομικό κενό ως το 2018 ενώ η κυβέρνηση σε μόλις (;) 3 δισ. ευρώ που θα καλυφθεί στην πορεία από την ανάκαμψη της Οικονομίας, χωρίς άλλα μέτρα λιτότητος.

- Ωστόσο τα στοιχεία Ιαουαρίου του 2015 δείχνουν «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα 183 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 από τον ΕΝΦΙΑ. Αν τον Φεβρουάριο αποδειχθεί πως λείπουν άλλα 100 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις ΕΝΦΙΑ (καθώς διαφαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό τα λεφτά προεισπράχθηκαν μέσω πληρωμών σε κάρτες), τότε θα ανοίγει περισσότερο η «τρύπα» και το πρωτογενές πλεονασμα θα βγει μηδενικό ή αρνητικό. Άρα μέσα σε μόλις ένα μήνα θα φανεί ποια πλευρά είχε δίκαιο και ποια όχι να επιμένει στις θέσεις της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr