Το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του χρέους, αλλά ζητά και άλλα μέτρα λιτότητας

Αμήχανη να αντιδράσει η Αθήνα, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα εν μέσω ύφεσης και προσφυγικής κρίσης

Το ΔΝΤ
θέλει μείωση του χρέους, αλλά και επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, καθώς θεωρεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν βγαίνουν. Θέτει τους όρους του και δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, πέραν από τον συμβουλευτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς τη συμμετοχή του Ταμείου, πιθανώς και γιατί αρέσκονται να προσδίδουν σε αυτό τον ρόλο του «κακού» των διαπραγματεύσεων, αλλά και γιατί όπως όλα δείχνουν δεν έχουν και τη διάθεση να «φορτωθούν» πλήρως την Ελλάδα, με δεδομένη και την εν εξελίξει προσφυγική κρίση.

Το παραπάνω σκηνικό δημιουργεί ένα αρκετά εκρηκτικό κλίμα, με την ελληνική οικονομία να συνεχίζει να παραπαίει, τις συζητήσεις για την επικείμενη αξιολόγηση να έχουν ουσιαστικά παγώσει – λόγω και κλιμάκωσης του προσφυγικού προβλήματος – όπως ακριβώς μοιάζει να έχει παγώσει οποιαδήποτε προσπάθεια ολοκλήρωσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και φυσικά του ζητήματος διαχείρισης των «κόκκινων δανείων».

Εν τω μέσω όλων των παραπάνω, το πρακτορείο ΜΝΙ σε δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη -κυριολεκτικά ή μεταφορικά μένει να αποδειχθεί – να ικετέψει την
Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να παρέμβει και να πείσει τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ότι αξίζει τον κόπο να χαλαρώσουν ελαφρώς τις απαιτήσεις τους και να επιστρέψουν, με ουσιαστικό όμως ρόλο, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και ακολούθως στην Αθήνα.

Κατά το γερμανικό πρακτορείο το μεγάλο πρόβλημα έγκειται και στον τρόπο με τον οποίο το ΔΝΤ «μετρά» τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς η δική του μεθοδολογία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έλλειμμα και χρέος θα διευρυνθούν περαιτέρω και χωρίς λήψη πρόσθετων μέτρων οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να επιτευχθούν.

Φυσικά πολλά μπορεί να κριθούν στο σημερινό Euro Working Group, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος πιέζει – σαφώς περισσότερο την Αθήνα- μίας και όπως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία οι δανειστές το καλύτερο για όλους θα ήταν η πρώτη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή πριν από τα τέλη Μαρτίου. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ευχές, αλλά με ουσιαστική προσπάθεια απ' όλες τις πλευρές.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr