Γιατί τρομάζει τους τραπεζίτες η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για αρνητικά επιτόκια

Ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων από -0.30% και να αυξήσει το πρόγραμμα μηνιαίας αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ

Οι τραπεζίτες της ευρωζώνης που έχουν ήδη πληγεί από τα μειωμένα συναλλαγματικά έσοδα και τη χαμηλή κερδοφορία, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται σήμερα να ρίξει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος.

Κι ενώ τους τελευταίους 18 μήνες οι τράπεζες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της μείωση των επιτοκίων υπό του μηδενός, τα στελέχη τους υποστηρίζουν ότι μια μεγαλύτερη μείωση απειλεί να ανατρέψει το παραδοσιακό μοντέλο τραπεζικής που προβλέπει τη διασφάλιση των καταθέσεων και την επιβολή τόκων στα δάνεια. Σε ένα κόσμο όπου θα ισχύουν αρνητικά επιτόκια, οι καταθέτες χρεώνεται και τα δάνεια δίνονται σχεδόν τσάμπα, με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

«Μπορούμε να κάνουμε με το τρέχον επιτοκιακό περιβάλλον ή ακόμα και με μια μείωση», ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Σανγκάη, ο CEO της ABN Amro στη Νέα Υόρκη, Gerrit Zalm. «Όμως αν πάμε σε αρνητικά πρόσημα, πολλές τράπεζες, μεταξύ τους και εμείς, θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο».
Υπό την ασφυκτική πίεση να εξοστρακιστεί ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων από -0.30% και θα αυξήσει το πρόγραμμα μηνιαίας αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ, αναφέρεται σε έρευνα του Bloomberg. Η απόφαση για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί ως είθισται στις 14:45 σήμερα το μεσημέρι στη Φρανκφούρτη και 45 λεπτά αργότερα, ο Μάριο Ντράγκι ενδέχεται να αποκαλύψει επιπλέον μέτρα.

Θέτοντας χρέωση για τους αδρανείς λογαριασμούς, η ΕΚΤ προτίθεται να μειώσει τα κόστη δανεισμού και να ενθαρρύνει τον δανεισμό. Το πρόβλημα για τις τράπεζες είναι ότι δεν μπορούν εύκολα να μετακυλήσουν τα κόστη στους πελάτες λιανικής,υπό τον φόβο ότι οι τελευταίοι θα αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους, που αποτελούν και τη βασική πηγή χρηματοδότησης. Αυτό απειλές να διαβρώσει τον βασικότερο παράγοντα κερδοφορίας για τις τράπεζες, αυξάνοντας ο χάσμα μεταξύ του κόστους χρηματοδότησης και των εσόδων από τον δανεισμό. Όσο περισσότερο πέφτουν τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πίεση.

«Το να εναποθέτουμε ελπίδες στα αρνητικά επιτόκια, πρέπει να σταματήσει κάποτε», ανέφερε από τη Φρανκφούρτη ο Wolfgang Kirsch, CEO της γερμανικής DZ Bank. «Πρέπει να βλέπει κανείς τι σηματοδοτεί αυτό για την ευρύτερη χρηματοοικονομική βιομηχανία».

Η κατάσταση βάζει τους τραπεζίτες στην ασυνήθιστη θέση να απομακρύνονται από τις καταθέσεις. Ο Stuart Gulliver, CEO της HSBC Holdings είπε ότι η εταιρεία έχει αρχίσει να αποθαρρύνει τις τράπεζες και τις χρηματοοικονομικές εταιρείες να μην τοποθετούν καταθέσεις στην περιοχή της ευρωζώνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr