Δύο γραμμές για τις αποκρατικοποιήσεις

Ανάμεσα σε δυο  γραμμές προσπαθεί να ισορροπήσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μόλις δεκαοχτώ ημέρες πριν την κρίσιμη κατάθεση στις Βρυξέλλες του τριετούς προγράμματος σταθερότητας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες  του protothema.gr, οι αντιθέσεις εκφράσθηκαν   στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, και ειδικότερα στην δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα μεταβιβασθούν όλες οι συμμετοχές του δ

Ανάμεσα σε δυο  γραμμές προσπαθεί να ισορροπήσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μόλις δεκαοχτώ ημέρες πριν την κρίσιμη κατάθεση στις Βρυξέλλες του τριετούς προγράμματος σταθερότητας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες  του protothema.gr, οι αντιθέσεις εκφράσθηκαν   στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, και ειδικότερα στην δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα μεταβιβασθούν όλες οι συμμετοχές του δημοσίου. 

Από τη μια πλευρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες,  έχουν  στοιχηθεί σύμβουλοι της κυβέρνησης  οι οποίοι ανήκουν στο κλίμα του  πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη και από την άλλη στελέχη τα οποία ανήκουν περισσότερο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. 

Συγκεκριμένα, η  πρόταση για την εταιρεία συμμετοχών  διακινείται από την πρώτη  ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται  και στελέχη του οικονομικού  επιτελείου όπως οι Γ. Χριστοδουλάκης και Κ. Θέος .  

Επίσης,  για  την  ίδια πρόταση υπερθεματίζει  το στέλεχος της Goldman Sachs κ. Ηλιάδης καθώς η αμερικανική εταιρεία φέρεται να εξασφαλίζει την εύνοια της κυβέρνησης όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.  

Στο ‘αντίπαλο στρατόπεδο’ βρίσκονται στελέχη που βοήθησαν προεκλογικά τον πρωθυπουργό, και τα οποία εισηγούνται η πολιτική αποκρατικοποιήσεων να πραγματοποιηθεί – όπως και παλαιότερα-  προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. 

Εξάλλου, ο στόχος για έσοδα  2,5 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεις προϋποθέτει άμεσες κινήσεις εντός  του έτους και φυσικά μια αγορά  η οποία θα είναι ανοδική και  όχι καθοδική και χωρίς συναλλαγές. 

Θα  είχε νόημα; 

Η πρόταση για  την εταιρεία συμμετοχών  έχει προκαλέσει προβληματισμό ως προς την αποτελεσματικότητα της καθώς, όπως λέγεται, τι νόημα λ. χ θα έχουν οι εισηγμένες μετοχές του ΟΠΑΠ εάν εισαχθεί το ποσοστό του δημοσίου στην υπό σύσταση εταιρεία συμμετοχών.

Ουσιαστικά, με αυτή την κίνηση οι ξένοι επενδυτές θα αγοράζουν ένα «καλάθι» συμμετοχών σε εταιρείες του δημοσίου, πολλές από τις οποίες είναι ήδη εισηγμένες. 

Δημιουργούνται, όμως, μια σειρά από θέματα όπως τα μερίσματα. Αν η εταιρεία συμμετοχών που δημιουργηθεί ( μια νέα ΔΕΚΑ στην ουσία) διατηρεί το δικαίωμα λήψης των μερισμάτων τότε τα έσοδα θα τα καρπώνονται οι αγοραστές μετοχών της εταιρείας συμμετοχών. 

Επιπλέον, προκύπτει  το πρόβλημα σχετικά με τον αριθμό των αποτιμήσεων που θα  διαθέτει μια εταιρεία της οποίας οι μετοχές  είναι ήδη εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Η αντίθεση των  δυο ομάδων είναι  κάτι παραπάνω από σκληρή, καθώς τα στελέχη τα οποία δεν ανήκουν στο υπουργείο  Οικονομίας κατηγορούν κυβερνητικά  στελέχη για ανεπάρκεια καθώς  όπως λένε «δεν έχουν την δυνατότητα να γράψουν ούτε μια σελίδα από το πρόγραμμα σταθερότητας».  

Η συνέχεια, της  διαμάχης ανάμεσα στις δυο ομάδες  αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, καθώς δυο πολιτικές δεν μπορούν  να εφαρμοστούν. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίζουν και να εφαρμόζουν μια γραμμή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr