Βασίλης Γληνός, ο φεμινιστής μάνατζερ της Tasty Foods

Πώς βραβεύεται ως μία από τις καλύτερες εταιρείες της Ελλάδας σε εργασιακό περιβάλλον μια βιομηχανία που, εκτός από πατατάκια. προσφέρει και Ελληνες διεθνείς μάνατζερ σε όλο τον πλανήτη. Ποιοι είναι οι τρεις “άγγελοι” του διευθύνοντος συμβούλου και πώς η Ινδή πρόεδρος της 10ης μεγαλύτερης εταιρείας στον πλανήτη επέβαλε νέους όρους. Το μυστικό ταξίδι της Indra Nooyi στην Ελλάδα και η αγάπη της για τους Δελφούς και τον… Ζολώτα

Ενα παλιό φεμινιστικό ρητό αναφέρει πως εάν

Πώς βραβεύεται ως μία από τις καλύτερες εταιρείες της Ελλάδας σε εργασιακό περιβάλλον μια βιομηχανία που, εκτός από πατατάκια. προσφέρει και Ελληνες διεθνείς μάνατζερ σε όλο τον πλανήτη. Ποιοι είναι οι τρεις “άγγελοι” του διευθύνοντος συμβούλου και πώς η Ινδή πρόεδρος της 10ης μεγαλύτερης εταιρείας στον πλανήτη επέβαλε νέους όρους. Το μυστικό ταξίδι της Indra Nooyi στην Ελλάδα και η αγάπη της για τους Δελφούς και τον… Ζολώτα

Ενα παλιό φεμινιστικό ρητό αναφέρει πως εάν ο κόσμος κυβερνιόταν από γυναίκες θα ήταν καλύτερος. Η λατρεία των τελευταίων στην τάξη, η βιολογική τους αντοχή, και φυσικά η φαντασία τους τις κάνουν ακαταμάχητες ή κατ’ άλλους - λιγότερο γυναικόφιλους- ένα αναγκαίο κακό.

Οσο κι αν κάποιοι επιμένουν να τις αποκαλούν «ασθενές φύλο», το βέβαιο είναι πως στον εργασιακό στίβο ήρθαν για να μείνουν και σε πολλές περιπτώσεις να κυριαρχήσουν. Κι αυτό χωρίς να χρειάζεται να έχει κάποιος να αντιμετωπίσει «new age πασιονάριες» ή τις γνωστές Ελληνίδες φεμινίστριες με τα ταγάρια και τις αξύριστες μασχάλες της δεκαετίας του ’80. Εξάλλου, η μοντέρνα επιχειρηματικότητα μπορεί άνετα να συνδυαστεί με την ομορφιά και την κοκεταρία.

Στον προθάλαμο των γραφείων της εταιρείας «Tasty Foods» στην Ελλάδα το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Αξία μας είναι οι άνθρωποι. Θέλουμε όσοι εργάζονται σ’ εμάς να είναι ισχυροί». Οχι, αυτά δεν τα λέει κάποιος άνδρας γκουρού του επιχειρείν που λατρεύει τις power δηλώσεις. Το ανθρωποκεντρικό μοντέλο και τη νέα φιλοσοφία εισηγήθηκε η πρόεδρος της διεθνούς «Pepsi», στην οποία και ανήκει η «Tasty Foods», η κυρία Indra Nooyi.

Μια γυναίκα που καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ, καθότι όχι μόνο είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, αλλά και η πρώτη με καταγωγή από την Ινδία που διοικεί έναν επιχειρηματικό κολοσσό.

Λοιπόν, όπως κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της, η κυρία Nooyi, το «παγκόσμιο αυτό φαινόμενο» όπως την αποκάλεσε ο αμερικανικός Τύπος, αποφάσισε να… νοικοκυρέψει τη 10η καλύτερη εταιρεία στον πλανήτη, και γι’ αυτό τον λόγο επέλεξε να προωθήσει παγκοσμίως νέα ήθη, νέες εργασιακές αρχές και φυσικά νέα και υγιεινά προϊόντα.

Αποτέλεσμα αυτών των αρχών και αξιών είναι και η σημερινή εικόνα της ελληνικής θυγατρικής «Pepsico-Tasty», μιας εταιρείας που βραβεύτηκε μόλις χθες ως μία από τις κορυφαίες σε εργασιακό περιβάλλον επιχειρήσεις στη χώρα μας. Μιλώντας κανείς με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Βασίλη Γληνό, καταλαβαίνει το πόσο διαφορετική εταιρεία είναι αυτή που διοικεί: «Μόνο το ότι διαθέτουμε τρεις γυναίκες διευθύντριες λέει πολλά. Παραδειγματιζόμαστε από την πρόεδρό μας», αναφέρει, δίνοντας το στίγμα μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Οι «άγγελοι» του… Γληνού
Εχουμε λοιπόν και λέμε. Οικονομικός (ε, συγγνώμη, οικονομική θέλαμε να γράψουμε) διευθύντρια είναι η κυρία Σάσα Hλιαδάκη, διευθύντρια Μάρκετινγκ η κυρία Σοφία Σπηλιωτοπούλου, ενώ τον ρόλο της διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού σε διεθνές επίπεδο ανέλαβε η γνωστή μάνατζερ κυρία Αναστασία Μακαριγάκη. Η τελευταία μάλιστα καλείται να εξελίξει ένα απαιτητικό πρόγραμμα ανθρώπινου δυναμικού, επάνω στο οποίο ολόκληρος ο όμιλος έχει επενδύσει πολλά. «Οταν προσλήφθηκα στην “Pepsico Tasty” έπαθα ένα θετικό σοκ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια σειρά από καλές πρακτικές που σπάνια συναντάς σε εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα», αναφέρει η κυρία Μακαριγάκη.

Ποιες είναι αυτές; Κατ’ αρχάς, η εταιρεία έχει καθιερώσει 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης όσων εργαζόμενων έχουν κάποιου είδους πρόβλημα. Μπορεί δηλαδή οποιοδήποτε μέλος της εταιρείας να επικοινωνήσει διατηρώντας την ανωνυμία του και να πει το πρόβλημά του. Επίσης η διοίκηση έχει υιοθετήσει προγράμματα με τα οποία καλεί τους εργαζομένους της να εξισορροπούν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή: «Η τάση να πεθαίνουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο τους έχει παρέλθει. Δουλεύουμε, αλλά έχουμε και ζωή μετά να ζήσουμε», μας λέει γελώντας ο κ. Γληνός, ο οποίος εκπλήσσοντάς μας εξαίρει τις χάρες τις τηλεργασίας. «Πρόσφατα, ένας Ελληνας συνάδελφός μας που κατέλαβε σημαντική διεθνή θέση ταξιδεύει τέσσερις ημέρες την εβδομάδα σε όλη την Ευρώπη και την πέμπτη δεν εργάζεται στο γραφείο αλλά στο σπίτι του», προσθέτει η κυρία Μακαριγάκη.

Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία πιάνει διαρκώς τους στόχους που θέτει, αφού δεν επιδιώκει να έχει εργαζόμενους ωσεί παρόντες. «Στους επιχειρηματικούς μας σχεδιασμούς δεν χωράνε οι… σάλτσες. Θέλουμε να δουλεύει ο κόσμος ουσιαστικά και όχι για το show off. Θέλουμε όσοι εργάζονται εδώ να έχουν μαζί μας σχέση ζωής. Ξέρετε, δουλεύω εδώ και 15 χρόνια στην “Tasty”, ενώ η εταιρεία διαθέτει στελέχη που εργάζονται επί 20 ή ακόμα και 25 έτη μαζί μας», αναφέρει ο κ. Γληνός, δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας που γίνεται.

«Λέμε “όχι” στους διαδρόμους»
Μια απλή βόλτα στα γραφεία της εταιρείας στον Aγιο Στέφανο αρκεί για να πείσει και τους πλέον δύσπιστους πως δεν είναι όλες οι μεγάλες πολυεθνικές στυγνοί και ανθρωποφάγοι εκμεταλλευτές, που κατά την πάγια αριστερίστικη θέση «πίνουν το αίμα του εργάτη με το… καλαμάκι».

Ο κ. Γληνός εμφανίζεται επίσης κάθετος και σε κάτι άλλο: «Δεν μας αρέσουν οι διάδρομοι και η καμαρίλα. Οι προαγωγές δίνονται αξιοκρατικά, μέσα από συγκεκριμένο σύστημα και οι συνεργάτες μας έχουν άποψη για το ποιοι αξίζουν και ποιοι όχι. Μάλιστα, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, πριν από καιρό έφτασα στο σημείο να πω πως κάποιος είναι καλύτερος από εμένα και να ζητήσω προσωπικά την προαγωγή του». Κι αν αυτό τελικά δεν είναι ο απόλυτος… σοσιαλισμός, τότε τι άλλο είναι; «Μα γιατί εκπλήσσεστε», διερωτάται. «Τα παραπάνω είναι πάγιες πρακτικές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Θα πρέπει να πω και κάτι άλλο. Το ψάρι συνήθως βρωμά από το κεφάλι. Εάν ο διευθυντής καπηλεύεται τη θέση του, τότε κάτι δεν πάει καλά. Οι Ελληνες ως εργαζόμενοι είναι πολύ καλοί, όμως έχουν εξάρσεις. Αυτές καταφέραμε να τιθασεύσουμε μέσα από διάλογο και για τον λόγο αυτό επί δέκα χρόνια παρουσιάζουμε συνεχώς ανοδικά αποτελέσματα, και μάλιστα με ελάχιστες έως μηδαμινές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων μας», τονίζει.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η ελληνική «Tasty Foods» βραβεύτηκε πριν από λίγο καιρό ως η πρώτη στην κατηγορία ενασχόλησής της, σε σύνολο 165 θυγατρικών από όλο τον πλανήτη για την πολύ θετική της πορεία. Μάλιστα η χώρα μας κατέστη κέντρο των αναπτυξιακών κινήσεων του ομίλου Pepsico σε όλα τα Βαλκάνια, όντας το επιχειρησιακό κέντρο για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Αλβανία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Βοσνία και την ΠΓΔΜ.

Interview όπως λέμε ψυχανάλυση

Τι προσέχει όμως μια εταιρεία σαν την «Tasty Foods» όταν προχωρά σε προσλήψεις; «Θυμάμαι πως όταν ο Βασίλης Γληνός με είχε πρωτοδεί δεν με ρώτησε τίποτα σχετικά με τη δουλειά. Ξεκίνησε την κουβέντα με το πώς βλέπω τη ζωή, ποιες αξίες προτάσσω, ποια είναι τα ενδιαφέροντά μου κ.ά.  

Δεν ήταν δηλαδή κανονική συνέντευξη αλλά μάλλον επρόκειτο για μια μορφή… ψυχανάλυσης», λέει η κυρία Μακαριγάκη. Ο κ. Γληνός έρχεται να προσθέσει: «Η σκληρή δουλειά δεν φτάνει. Το πρώτο που βάσει των αρχών του ομίλου μας ενδιαφέρει είναι οι αρχές που ο καθένας έχει. Στη συνέχεια το ΕQ του και τέλος η δουλειά».

Στην «Τasty Foods» όλοι οι εργαζόμενοι συνυπογράφουν τους στόχους τους, οι οποίοι κατόπιν εγκρίνονται ή ακόμα απορρίπτονται γραπτώς.

Δηλαδή, ένας εργαζόμενος έχει δικαίωμα ακόμα και να αρνηθεί να αναλάβει δουλειά εάν κρίνει πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Η αξιολόγηση του στελεχιακού δυναμικού στην συνέχεια γίνεται δίνοντας 50% βαρύτητα στην προσωπικότητα και 50% στην αποτελεσματικότητα. Η εκπαίδευση αποτελεί διεθνή υπόθεση για την εταιρεία, ενώ σε όλους τους εργαζομένους δίνεται τριετές πλάνο ανάπτυξης ώστε να γίνονται καλύτεροι. Τέλος, οι αυξήσεις δίνονται μέσα από ένα αξιοκρατικό πλαίσιο και δεν τυγχάνουν διαπραγμάτευσης όποτε ο εργοδότης το… θυμηθεί. Και, φυσικά, οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο παγκόσμιο πρόγραμμα διάθεσης μετοχών της «Pepsico», το οποίο έχει την επωνυμία «Share power».

Το ιστορικό
Η «Tasty Foods» ξεκίνησε τις ελληνικές της δραστηριότητες το 1973, όταν διαφαινόταν η δυτικοποίηση της εγχώριας αγοράς και σε μια περίοδο κυριαρχίας της ελληνικής εταιρείας «Τσακίρης». Τα πατατάκια «Tasty» έγιναν συνώνυμο της ανανέωσης στον κλάδο, ενώ το 1979 ένα νέο προϊόν τα γνωστά στην πιτσιρικαρία «Pacotinia» κάνουν θραύση. Το 1987 η εταιρεία εξαγοράζεται από τον όμιλο Frito Lay Int. που ανήκει στην Pepsico Int. και δύο χρόνια αργότερα τοποθετούνται στην Ελλάδα τα γνωστά πατατάκια «Ruffles», τα οποία μένουν στην ιστορία ως «τα κυματιστά» πατατάκια.

Το 1992 η εταιρεία εξαγοράζει την βορειοελλαδίτικη «Best Foods» ενώ το 1997 δημιουργεί το εργοστάσιο της στον Αγιο Στέφανο. Στα μέσα του 2000 ξεκινά ένα κύμα διεθνών εξαγορών και το 2006 εγκαινιάζεται το πρόγραμμα υγείας και ευεξίας. Το 2007 το εργοστάσιο της «Tasty Foods» βραβεύεται ως το καλύτερο της «Pepsico Int.» σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα η εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη θέση της αγοράς, με σημαντικά μερίδια και διαφορά από τον ανταγωνισμό.

Τα χρυσά Ελληνόπουλα της Pepsico - Tasty
Η ελληνική «Tasty Foods» διεκδικεί επιπρόσθετες δάφνες, κι αυτό επειδή έχει εξελιχθεί σε πραγματική σχολή παραγωγής διεθνών μάνατζερ: «Η εταιρεία δίνει μια πραγματική προοπτική διεθνούς καριέρας. Μάλιστα έχουμε τα δικά μας ρεκόρ. Εννέα πρώην στελέχη μας κατέχουν θέσεις στο παγκόσμιο δίκτυο του ομίλου. Ενδεικτικά αναφέρω: ο κ. Κίμων Μαλατάρας ανέλαβε τις διεταιρικές σχέσεις όλης της Ν. Ευρώπης. Ο κ. Σωτήρης Γιαννόπουλος είναι γενικός διευθυντής της θυγατρικής μας στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Ο κ. Σπύρος Λιναράς ανέλαβε διευθυντής των εργαζομένων του ομίλου για όλη την Ευρώπη. Ο κ. Κώστας Μασάλας είναι ένα άλλο παράδειγμα, καθώς ανέλαβε διευθυντής όλων των εργαζόμενων στη Ρωσία. Πρόκειται για θέσεις μεγάλης ευθύνης και το γεγονός πως η διεθνής μητρική εμπιστεύεται τόσο πολύ τους Ελληνες κάτι δείχνει», τονίζει η κυρία Αναστασία Μακαριγάκη, η οποία ως διευθύντρια σε Βαλκάνια, Κύπρο και Ελλάδα αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που γυναίκα μάνατζερ μετατρέπεται σε «σιδηρά κυρία» της απασχόλησης.

H Ινδή … αρχαιολάτρις πρόεδρος
Εχοντας φιλοξενήσει πριν από λίγους μήνες την παγκόσμια πρόεδρο της Pepsi κυρία Indra Nooyi, o διευθύνων σύμβουλος της «Tasty Foods» έχει τις θετικότερες αναμνήσεις από την ίδια. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο. Για έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο, με καινοτόμες ιδέες, ανοιχτό και πρόσχαρο. Μια γυναίκα με αρχές. Επί των ημερών της η εταιρεία είδε τη μετοχή της από τα 30 δολάρια πάνω από τα 70 δολάρια. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας ήταν το πόσο προσηνής ήταν, και φυσικά το ενδιαφέρον της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Λόγω της καταγωγής της από μια επίσης πολύ ιστορική χώρα όπως η Ινδία, λογικό είναι να σέβεται την ελληνική ιστορία. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, μου είχε ζητήσει να επισκεφθεί τους Δελφούς ενώ κι όταν πήγαμε στον Ζολώτα για να δει κοσμήματα όσα της άρεσαν ήταν όσα είχαν σύνδεση με την κλασική, αρχαία ελληνική τέχνη».

Η πρόεδρος εμφύσησε έναν διαφορετικό αέρα. «Πρόκειται για τον γνωστό σεβασμό στη διαφορετικότητα», τονίζει ο κ. Βασίλης Γληνός και συμπληρώνει: «Αδιαφορούμε για το χρώμα, το θρήσκευμα ή το φύλο των εργαζομένων μας. Θέλουμε να κάνουμε πράξη αυτό που η πρόεδρος μας λέει: το μότο “Ανάπτυξη με νόημα”. Αυτοί είναι οι λόγοι που μια σειρά αδειών, όπως η άδεια μητρότητας, παρατείνονται από 117 ημέρες σε 127, η άδεια πατρότητας από 2 σε 5 ημέρες και η άδεια γάμου από 5 σε 9 με πλήρεις αποδοχές. Επίσης κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άδεια διακοπής από την εργασία του για την επίτευξη ταξιδιού, μελέτης ή άλλων προσωπικών λόγων. Η θέση, ο μισθός και η προϋπηρεσία του είναι απολύτως εγγυημένα”.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr