Σύνταξη στα 65 για 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο
Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς του νέου ασφαλιστικού στις 140.000 γυναίκες υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν μετά το 1987 καθώς το 2013 που αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών , δε θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Οι κύριοι Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης και Λοβέρδος θα έχουν στο εξής - όπως αναφέρουν 
Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς του νέου ασφαλιστικού στις 140.000 γυναίκες υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν μετά το 1987 καθώς το 2013 που αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών , δε θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Οι κύριοι Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης και Λοβέρδος θα έχουν στο εξής - όπως αναφέρουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου - στενή επαφή με τους κοινοτικούς αξιωματούχους ώστε να καταρτίσουν από κοινού έως το τέλος του μηνός ένα σχέδιο νόμου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας που να είναι συμβατό με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.
Η Ελλάδα θα ζητήσει η ολοκλήρωση της εξίσωσης να γίνει σε βάθος 7ετίας . Οι γυναίκες απειλούνται με επιβάρυνση από πέντε έως και δεκαεπτά χρόνια, καθώς η «έξοδος» από το Δημόσιο -εκτός ειδικών περιπτώσεων- θα γίνεται στο 65ο έτος της ηλικίας.
Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.
Ποιες θίγονται
Δραματικά επηρεάζονται:
- οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας
- οι τρίτεκνες που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας
- και οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα στα 55 τους με μειωμένη σύνταξη .
Με την εξίσωση των ορίων, οι γυναίκες υπάλληλοι θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη ,είτε στα 65 με πλήρη.
Οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεότερες ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων που στο εξής θα αποχωρούν στα 65 αντί για τα 55 έτη.
Σημειώνεται πως, με βάση το ισχύον σύστημα, 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τους άντρες συναδέλφους τους.
Από αυτές απειλούνται άμεσα οι 140.000, καθώς οι υπόλοιπες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή (πρόκειται κυρίως για όσες ασφαλίστηκαν πριν από το 1983).
Αν υιοθετηθούν οι αλλαγές , οι μητέρες ανηλίκων στο δημόσιο τομέα θα βρεθούν σε πολύ χειρότερη μοίρα από τις μητέρες του ιδιωτικού τομέα , οι οποίες ακόμα και μετά το σκληρό νόμο Πετραλιά διατηρούν το δικαίωμα να βγαίνουν στη σύνταξη 55 ετών.
Η εξίσωση των ορίων θα έχει πιο δραματικές επιπτώσεις σε δύο ευάλωτους κλάδους που σπεύδουν να αποχωρήσουν πρόωρα ακόμα και με μικρότερες συντάξεις .
Στις εργαζόμενες στα νοσοκομεία που δεν αντέχουν την επιπλέον παραμονή στην εργασία εξαιτίας των εξαντλητικών συνθηκών δουλειάς και στις γυναίκες εκπαιδευτικούς οι οποίες διαμαρτύρονται εύλογα ότι είναι αδύνατον 60 ετών να διδάσκουν μικρά παιδιά ή τάξεις εφήβων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr