Έρχεται διπλό χαράτσι από την ΕΥΔΑΠ
Διπλές αυξήσεις τιμολογίων στο νερό, που αναμένεται να κινηθούν πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, περί το 4% με 5%, αλλά και τέλος βιολογικού καθαρισμού, το επονομαζόμενο και ως «ψυταλλειόσημο» περιμένει τους επόμενους μήνες τους καταναλωτές.
Η πρώτη αύξηση στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να δρομολογηθεί πριν από το Πάσχα ενώ το τέλος βιολογικού καθαρισμού προβλέπεται να καθοριστεί λίγο αργότερα. Όπως έχει δηλώσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, το κόστος συντήρησης της Ψυτάλλειας υπολογίζ
Διπλές αυξήσεις τιμολογίων στο νερό, που αναμένεται να κινηθούν πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, περί το 4% με 5%, αλλά και τέλος βιολογικού καθαρισμού, το επονομαζόμενο και ως «ψυταλλειόσημο» περιμένει τους επόμενους μήνες τους καταναλωτές.
Η πρώτη αύξηση στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να δρομολογηθεί πριν από το Πάσχα ενώ το τέλος βιολογικού καθαρισμού προβλέπεται να καθοριστεί λίγο αργότερα. Όπως έχει δηλώσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, το κόστος συντήρησης της Ψυτάλλειας υπολογίζεται σε ετήσια βάση περίπου στα 10 εκ. ευρώ.
Ωστόσο τα ταμεία της επιχείρησης αδυνατούν να σηκώσουν το κόστος του έργου, το οποίο έχει ανατεθεί για ένα χρόνο στο γνωστό δίδυμο «Άκτωρ-Αθηνά» για αυτό και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναζητά πρόσθετα έσοδα με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη δαπάνη. Από τον περασμένο Δεκέμβριο το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε «πάσα» στην εταιρεία τη συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού της Ψυτάλλειας.
Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες γκρίνιες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα έργα συντήρησης του δικτύου της, τόνισε ότι είναι αδύνατο μια εισηγμένη εταιρεία να μην μπορεί να καλύψει ορισμένες βασικές επενδύσεις και να πρέπει να καταφεύγει μονίμως στον κρατικό κορβανά.
Ο κ. Σουφλιάς είχε μιλήσει τότε και για την αξιοποίηση του νερού από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας με σκοπό το πότισμα πρασίνου, πολιτική με την οποία θεωρείται ότι μπορεί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα άρδευσης του λεκανοπεδίου.
Ο εφιάλτης της λειψυδρίας
Εκτός από την αύξηση των πόρων, μεγάλο ζητούμενο για την ΕΥΔΑΠ παραμένει και η αντιμετώπιση του εφιάλτη της λειψυδρίας, η οποία έχει αρχίσει να απειλεί και πάλι την Αττική. Μια ματιά στα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες σε Μόρνο, Υλίκη και Εύηνο που έχουν αρχίσει να …ξύνουν τον πάτο, αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.
Οι βροχές που έπεσαν το τρέχον υδρολογικό έτος κρίνονται ανεπαρκείς με μόνη «φωτεινή» εξαίρεση τον χιονιά του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, για τους επόμενους μήνες δεν θα πρέπει να περιμένουμε…θαύματα.
Τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ έχουν αρχίσει να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου. Όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Κωστούλας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού, τον Μάρτιο του 2008 είχαμε 350 εκ. κυβικά μέτρα νερού λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πέρσι τον Απρίλιο τα συνολικά αποθέματα νερού ανέρχονταν σε 1.096 εκ. κυβικά ενώ φέτος μετά βίας ξεπερνούν τα 740 εκ. κυβικά. Σύμφωνα με τον κ. Κωστούλα, τα 350 εκ. κυβικά ισοδυναμούν με κατανάλωση νερού για 10 ολόκληρους μήνες.
Το μεγαλύτερο έλλειμμα εμφανίζουν οι ταμιευτήρες σε Μόρνο με 302 εκ. κυβικά και ακολουθούν Υλίκη με 367 εκ. κυβικά, ο Εύηνος με 45 εκ. και ο Μαραθώνας με 25 εκ. κυβικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr