ΤΧΣ: Σχέδιο άμεσης δράσης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Την άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων για την αντιμετώπιση της «βόμβας» των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που φτάνουν τα 103 δισ. ευρώ  ζητά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

Σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων προτείνει σε έκθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 
Όπως επεσήμανε  ο κ. Άρης Ξενόφος, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου «το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των 4 συστημικών τραπεζών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015 έχει αγγίξει το δυσθεώρητο ύψος των 103 δισ. ευρώ».
«Το γεγονός αυτό», όπως επισήμανε, «επιβάλει την άμεση και αποτελεσματική ενασχόληση όλων των εμπλεκόμενων μερών με διάθεση συνεργασίας και κοινωνικής ευαισθησίας όπου απαιτείται».
Σύμφωνα με το ΤΧΣ απαιτείται: 
1.  Να εντοπιστούν και να βρεθούν άμεσα τρόποι για τον περιορισμό των εμποδίων στην αναδιάρθρωση των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων. 
Οπως σημείωσε ο κ.Ξενόφος, αυτά  τα εμπόδια  κατηγοριοποιούνται ως εξής:

α)  Nομικά & Κανονιστικά (π.χ. περιορισμοί στην προώθηση των  δικαιωμάτων των πιστωτών, περιορισμένη προστασία στελεχών όταν προβαίνουν στην αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων,  περιορισμοί στο κανονιστικό πλαίσιο για την εξυπηρέτηση και πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιορισμένα κίνητρα για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς κλπ).

β) Φορολογικά/Λογιστικά (π.χ. οι πολύ υψηλοί φόροι ακινήτων οι οποίοι έχουν επηρεάσει αρνητικά την εν λόγω αγορά).

γ) Θέματα Τραπεζικής Αγοράς όπου η έλλειψη ενός πλαισίου συντονισμού, ενιαίας προσέγγισης/διαδικασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών (ιδιωτών, δημοσίου, οφειλετών), καθώς και η έλλειψη εξειδίκευσης προηγμένων λύσεων αναδιάρθρωσης, ενίοτε παρατείνει και πολλές φορές εμποδίζει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης. Επιπρόσθετα χρειάζονται κατάλληλες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι εφικτή, ταχεία και αποτελεσματική  η λειτουργία του εν λόγου μηχανισμού συντονισμού.

2.Το ΤΧΣ προτείνει  ως αναγκαίο μέτρο τον καθορισμό συντονιστικού πλαισίου  μεταξύ των τραπεζών που θα διευκολύνει τις  εταιρικές αναδιαρθρώσεις. 
Ακόμη προτείνει: 
3.  Προσδιορισμός των προβληματικών επιχειρήσεων και αντίστοιχων κλάδων, μέσα από συγκεκριμένο μηχανισμό ο οποίος θα απευθύνεται σε όλες τις μεγάλες εταιρείες.
4.Αξιολόγηση  των πραγματικών δυνατοτήτων του τραπεζικού τομέα, ώστε οι  τράπεζες να μπορούν  να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων. 
5.Διεύρυνση του ρόλου των κεφαλαιαγορών, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές. 

Ο κ. Ξενόφος σημείωσε ότι η μελέτη του ΤΧΣ αξιολογεί και τις δυνατότητες του τραπεζικού τομέα να προχωρήσει σε μακροχρόνιες και βιώσιμες ρυθμίσεις.
Όπως είπε, οι συστημικοί όμιλοι θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητές τους ως εξής:
α) να κατηγοριοποιήσουν (segmentation) τις υποθέσεις και να τις συνδέσουν με συγκεκριμένες λύσεις μέσω επέκτασης των αναλύσεων, σαφούς καθορισμού των ορίων για διαφορετικές κατηγορίες πελατών και σύνδεση πελατών με συγκεκριμένες επιλογές αναδιάρθρωσης.

β) να ενθαρρύνουν τη χρήση εξελιγμένων και μακράς διάρκειας λύσεων αναδιάρθρωσης με επέκταση και τυποποίηση της εφαρμογής των πιο περίπλοκων και μακροπρόθεσμων λύσεων (π.χ. κεφαλαιοποίηση χρέους, λειτουργική αναδιάρθρωση).

γ) να αναπτύξουν τις ικανότητες και την εξειδίκευση του προσωπικού υπεύθυνο για την αναδιάρθρωση εταιρικών δανείων με επιπλέον σεμινάρια εκπαίδευσης και τοποθέτηση πρόσθετου προσωπικού με την κατάλληλη τεχνογνωσία και

δ) να βελτιώσουν την ποιότητα και τον όγκο της απαιτούμενης πληροφορίας και να καθορίσουν συγκεκριμένους  δείκτες απόδοσης (KPIs)  καθώς και να θεσπίσουν κίνητρα για την ενίσχυση των συστημάτων και υποδομών πληροφορικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr