Σόιμπλε στο Eurogroup: Απόφαση για ελάφρυνση στο χρέος μόνο το... 2018
24.05.2016
16:49
Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών - Ντάισελμπλουμ: Η δόση πιθανώς θα εκταμιευθεί τις επόμενες εβδομάδες - Ελπίζουμε να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις
Δύσκολες διαβουλεύσεις ως αργά το βράδυ προβλέπονται στο σημερινό Eurogroup που ξεκίνησε στις 16:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, καθώς παραμένει άλυτη η εξίσωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το χθεσινό Euroworking Group, το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup που συνεδρίασε μέχρι τα μεσάνυχτα επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους Ευρωπαικούς Θεσμούς με το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, ιδιαίτερα στα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις των υπουργών λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup.
Την ελπίδα του για μια πλήρη συμφωνία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο Ολλανδός πρόεδρος είπε πως σήμερα «οι υπουργοί θα ακούσουν την εκτίμηση των θεσμών για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», συμπλήρωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου από το προηγούμενο καλοκαίρι «
Το χθεσινό Euroworking Group, το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup που συνεδρίασε μέχρι τα μεσάνυχτα επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους Ευρωπαικούς Θεσμούς με το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, ιδιαίτερα στα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις των υπουργών λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup.
Γερούν Ντάισελμπλουμ: Στόχος μας η συμφωνία με το ΔΝΤ
Την ελπίδα του για μια πλήρη συμφωνία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο Ολλανδός πρόεδρος είπε πως σήμερα «οι υπουργοί θα ακούσουν την εκτίμηση των θεσμών για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», συμπλήρωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου από το προηγούμενο καλοκαίρι «
προωθώντας τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή» και εξέφρασε την ελπίδα του πως «μια πλήρης συμφωνία μεταξύ των θεσμών θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο ελληνικό πρόγραμμα».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός κουρέματος της ονομαστικής αξίας του χρέους λέγοντας πως δεν υπάρχει υποστήριξη από τα άλλα κράτη μέλη για μια τέτοια κίνηση, αλλά για να εξεταστεί το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της ή όχι, έτσι ώστε να γίνουν κινήσεις για τη βιωσιμότητα του.
«Υπάρχει λόγος για να κοιτάξουμε την βιωσιμότητα του χρέους καθώς είναι αρκετά υψηλό και ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον, η ανάλυση της βιωσιμότητας μας δείχνει κάτι τέτοιο, το πότε και πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά είναι το σημερινό θέμα συζήτησης μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Σχετικά με το ζήτημα των διαφωνιών των Ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ ο Ολλανδός πρόεδρος δήλωσε πως ο «στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ».
Υπεραμυνόμενος τον κομβικό ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως «δεν θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε πρόγραμμα δίχως το ΔΝΤ, καθώς έχει την τεχνογνωσία και εμπειρία για να "τρέξει" το πρόγραμμα και είναι αρκετά ακριβές στην αξιολόγηση της κατάστασης και της προόδου στην μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας».
Τέλος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το «ΔΝΤ προσδίδει αξία στο πρόγραμμα συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να μην πορευτούμε μαζί του».
«Ελπίζουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία επί της αρχής» σήμερα, είπε ο κ. Ντομπρόβσκις εάν φυσικά εκπληρωθούν «ορισμένες προυποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε στην αποδέσμευση».
Οι προϋποθέσεις αυτές για τον Βάλντις Ντομπρόβσκις έχουν τεχνoκρατικό χαρακτήρα καθώς η αποδέσμευση, όπως είπε ο επίτροπος, απαιτεί ως προαπαιτούμενο την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση και την «εξέταση της συμβατότητας τους από τους θεσμούς», έτσι ώστε να «προετοιμαστούμε για μια πλήρη εκταμίευση της επόμενης δόσης».
Επόμενο ερώτημα για το σημερινό Eurogroup κατά τον Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο επίτροπος δήλωσε πως «είμαστε διατεθιμένοι να εργαστούμε από κοινού με το ΔΝΤ για την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα».
«Όσον αφορά τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει στο βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους ο Λετονός πολιτικός δήλωσε πως «το χρέος θα είναι μέρος της συζήτησης και είναι ξεκάθαρο πως οι δανειστές έχουν θέσει ορισμένους όρους εξαιρώντας το ονομαστικό κούρεμα χρέους» τονίζοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM).
Την ίδια ώρα, δήλωσε πως η συζήτηση για μέτρα σχετικά με το ελληνικό χρέος πιθανόν να σημειωθεί στο επόμενο στάδιο.
«Το σημαντικότερο είναι να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε όσον αφορά τη δόση ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο περιθώριο για να ανασάνει. Δεν θέλουμε άλλη μια κρίση ρευστότητας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ.
Πάντως, εμφανίστηκε έτοιμος για μία μαραθώνια συνεδρίαση, καθώς είπε στους δημοσιογράφους: «Φοβάμαι ότι θα περάσουμε όλο το βράδυ εδώ».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προσήλθε στη συνεδρίαση χωρίς να πραγματοποιήσει δήλωση.
«Η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες», είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε πως μια συμφωνία για την αξιολόγηση θα είναι θετική για την Ευρώπη, τονίζοντας πως αποτελεί «στόχο» η επίτευξή της.
Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ελπίδα για μία συμφωνία που θα «δείξει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που πέρασε πρόσφατα πολύ σκληρά μέτρα».
Εξήγησε, μάλιστα, πως «η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύσει, χρειάζεται βεβαιότητες».
Ο Μισέλ Σαπέν είπε πως θα τεθεί σήμερα «λεπτομερώς» το θέμα του χρέους, η αποδέσμευση της επόμενης δόσης και η ολοκλήρωση του προγράμματος, στοχεύοντας σε «συμφωνία στα τρία ζητήματα».
Τέλος ο Γάλλος υπουργός ολοκλήρωσε λέγοντας πως «με τη βοήθεια και την αποτελεσματικότητα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, προέδρου του Eurogroup θα πετύχουμε τους στόχους μας».
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε μια «συνολική συμφωνία» λίγο πριν εισέλθει στην συνάντηση των Υπουργών, συμπληρώνοντας πως «ζητάμε μια συνολική συμφωνία, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα δείχνει πόσο προσπαθήσαμε».
Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε την μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει γίνει, με έμφαση στην πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων.
«Τώρα ξεκινάμε τη συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα πρέπει να είναι σημαντική ώστε να πληρωθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές πέρα από την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως το χρέος θα αναλυθεί σε τρείς φάσεις και πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης καλούνται να λάβουν αποφάσεις και η Επιτροπή θα συνεισφέρει στον διάλογο.
Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους δήλωσε πως πάντα υπάρχει πιθανότητα να συζητήσουμε θέματα, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα τη βοηθήσει να προχωρήσει, ενώ «η αναθεώρηση του χρέους δε θα κάνει την Ελλάδα να προχωρήσει, αλλά η ανάπτυξη, ναι»
Παράλληλα, δήλωσε: «Είμαι υπέρ των καλών συμφωνιών, ακόμα και αν χρειαστούν δύο, τρεις εβδομάδες».
Την ίδια στιγμή, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, είπε ότι πρέπει να καθοριστεί και να εφαρμοστεί ένας οδικός χάρτης για την Ελλάδα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα για «πράσινος φως» σχετικά με τη συμφωνία επί της αρχής στη σημερινή συνεδρίαση.
Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ - Το 2018 η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνεδρίασης δήλωσε «πεπεισμένος» ότι θα υπάρξει «βασική συμφωνία» για την Ελλάδα, αλλά επισήμανε πως στις συζητήσεις πρέπει να συμμετέχει και το ΔΝΤ.
«Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ», τόνισε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας πως η ελάφρυνση του χρέους δεν αποτελεί «επείγον πρόβλημα».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία φιλονικία με το ΔΝΤ, καθώς «συζητάμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος των μεταρρυθμίσεων, των στόχων».
Την ίδια ώρα, δήλωσε: «Πρέπει να δούμε με ακρίβεια τι έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή».
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις να οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του περασμένου Απριλίου στην Ολλανδία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε: «Στην άτυπη συνάντηση στο Άμστερνταμ δημιουργήσαμε μία γέφυρα και είπαμε ότι αν η εξέλιξη στην Ελλάδα δεν είναι εκείνη που κάποιοι σκέφτονται τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα, αυτό έχει συμφωνηθεί και αυτό το λόγο κάναμε αυτή τη γέφυρα».
Στη συνέχεια, είπε: «Αν σε μερικά χρονιά δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους τότε θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα και το λέω πριν από κάθε εκλογή στη Γερμανία για να μη μου πει κανείς ότι δε το λέω. Θα βρούμε ένα δρόμο και θα αποδειχθεί ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Θα πάρουμε τις αποφάσεις όταν έρθει η στιγμή».
Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δύσκολες αλλαγές, πρόσθεσε, και είπε ότι «το 2016 είμαι υπουργός Οικονομικών, όποιος είναι υπουργός το 2018 θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις [...] οι αρμόδιοι που θα πάρουν την απόφαση θα είναι εκείνοι που θα επιλέξουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία».
Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε: «Όποια απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθεί μόνο το 2018».
Η ομάδα εργασίας Euro-working Group εισηγήθηκε στο Eurogroup για τη δόση στην Ελλάδα ύψους 10,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».
Βέβαια, όπως τόνισε και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εκταμιευθεί η εν λόγω δόση, ενώ παραμένει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός κουρέματος της ονομαστικής αξίας του χρέους λέγοντας πως δεν υπάρχει υποστήριξη από τα άλλα κράτη μέλη για μια τέτοια κίνηση, αλλά για να εξεταστεί το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της ή όχι, έτσι ώστε να γίνουν κινήσεις για τη βιωσιμότητα του.
«Υπάρχει λόγος για να κοιτάξουμε την βιωσιμότητα του χρέους καθώς είναι αρκετά υψηλό και ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον, η ανάλυση της βιωσιμότητας μας δείχνει κάτι τέτοιο, το πότε και πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά είναι το σημερινό θέμα συζήτησης μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Σχετικά με το ζήτημα των διαφωνιών των Ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ ο Ολλανδός πρόεδρος δήλωσε πως ο «στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ».
Υπεραμυνόμενος τον κομβικό ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως «δεν θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε πρόγραμμα δίχως το ΔΝΤ, καθώς έχει την τεχνογνωσία και εμπειρία για να "τρέξει" το πρόγραμμα και είναι αρκετά ακριβές στην αξιολόγηση της κατάστασης και της προόδου στην μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας».
Τέλος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το «ΔΝΤ προσδίδει αξία στο πρόγραμμα συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να μην πορευτούμε μαζί του».
Ντομπρόβσκις: Ελπίζουμε να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής
Την ελπίδα του το σημερινό Eurogroup να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.«Ελπίζουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία επί της αρχής» σήμερα, είπε ο κ. Ντομπρόβσκις εάν φυσικά εκπληρωθούν «ορισμένες προυποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε στην αποδέσμευση».
Οι προϋποθέσεις αυτές για τον Βάλντις Ντομπρόβσκις έχουν τεχνoκρατικό χαρακτήρα καθώς η αποδέσμευση, όπως είπε ο επίτροπος, απαιτεί ως προαπαιτούμενο την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση και την «εξέταση της συμβατότητας τους από τους θεσμούς», έτσι ώστε να «προετοιμαστούμε για μια πλήρη εκταμίευση της επόμενης δόσης».
Επόμενο ερώτημα για το σημερινό Eurogroup κατά τον Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο επίτροπος δήλωσε πως «είμαστε διατεθιμένοι να εργαστούμε από κοινού με το ΔΝΤ για την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα».
«Όσον αφορά τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει στο βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους ο Λετονός πολιτικός δήλωσε πως «το χρέος θα είναι μέρος της συζήτησης και είναι ξεκάθαρο πως οι δανειστές έχουν θέσει ορισμένους όρους εξαιρώντας το ονομαστικό κούρεμα χρέους» τονίζοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM).
Κάζιμιρ: «Ανοιχτά και άλυτα» θέματα για την Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, δήλωσε πως υπάρχουν ακόμα πολλά «ανοιχτά και άλυτα» θέματα για την Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε πως η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι το μόνο που «μπορούμε να πετύχουμε».Την ίδια ώρα, δήλωσε πως η συζήτηση για μέτρα σχετικά με το ελληνικό χρέος πιθανόν να σημειωθεί στο επόμενο στάδιο.
«Το σημαντικότερο είναι να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε όσον αφορά τη δόση ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο περιθώριο για να ανασάνει. Δεν θέλουμε άλλη μια κρίση ρευστότητας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ.
Πάντως, εμφανίστηκε έτοιμος για μία μαραθώνια συνεδρίαση, καθώς είπε στους δημοσιογράφους: «Φοβάμαι ότι θα περάσουμε όλο το βράδυ εδώ».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προσήλθε στη συνεδρίαση χωρίς να πραγματοποιήσει δήλωση.
Σαπέν: Στόχος η συμφωνία - Η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύσει
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα.«Η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες», είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε πως μια συμφωνία για την αξιολόγηση θα είναι θετική για την Ευρώπη, τονίζοντας πως αποτελεί «στόχο» η επίτευξή της.
Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ελπίδα για μία συμφωνία που θα «δείξει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που πέρασε πρόσφατα πολύ σκληρά μέτρα».
Εξήγησε, μάλιστα, πως «η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύσει, χρειάζεται βεβαιότητες».
Ο Μισέλ Σαπέν είπε πως θα τεθεί σήμερα «λεπτομερώς» το θέμα του χρέους, η αποδέσμευση της επόμενης δόσης και η ολοκλήρωση του προγράμματος, στοχεύοντας σε «συμφωνία στα τρία ζητήματα».
Τέλος ο Γάλλος υπουργός ολοκλήρωσε λέγοντας πως «με τη βοήθεια και την αποτελεσματικότητα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, προέδρου του Eurogroup θα πετύχουμε τους στόχους μας».
Μοσκοβισί: Σημαντικές και θαρραλέες οι προσπάθειες της Ελλάδας
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως είναι απαραίτητη μία γενική συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα και πρόσθεσε πως η χώρα «έχει καταβάλει σημαντικές και πολύ θαρραλέες προσπάθειες».Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε μια «συνολική συμφωνία» λίγο πριν εισέλθει στην συνάντηση των Υπουργών, συμπληρώνοντας πως «ζητάμε μια συνολική συμφωνία, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα δείχνει πόσο προσπαθήσαμε».
Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε την μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει γίνει, με έμφαση στην πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων.
«Τώρα ξεκινάμε τη συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα πρέπει να είναι σημαντική ώστε να πληρωθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές πέρα από την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως το χρέος θα αναλυθεί σε τρείς φάσεις και πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης καλούνται να λάβουν αποφάσεις και η Επιτροπή θα συνεισφέρει στον διάλογο.
Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Η αναθεώρηση του χρέους δε θα κάνει την Ελλάδα να προχωρήσει
Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή εκταμίευση της δόσης, απάντησε σιβυλλικά: «Μπορεί να φτάσουμε σε αυτή σήμερα, μπορεί και όχι».Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους δήλωσε πως πάντα υπάρχει πιθανότητα να συζητήσουμε θέματα, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα τη βοηθήσει να προχωρήσει, ενώ «η αναθεώρηση του χρέους δε θα κάνει την Ελλάδα να προχωρήσει, αλλά η ανάπτυξη, ναι»
Παράλληλα, δήλωσε: «Είμαι υπέρ των καλών συμφωνιών, ακόμα και αν χρειαστούν δύο, τρεις εβδομάδες».
Την ίδια στιγμή, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, είπε ότι πρέπει να καθοριστεί και να εφαρμοστεί ένας οδικός χάρτης για την Ελλάδα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα για «πράσινος φως» σχετικά με τη συμφωνία επί της αρχής στη σημερινή συνεδρίαση.
Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ - Το 2018 η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνεδρίασης δήλωσε «πεπεισμένος» ότι θα υπάρξει «βασική συμφωνία» για την Ελλάδα, αλλά επισήμανε πως στις συζητήσεις πρέπει να συμμετέχει και το ΔΝΤ.«Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ», τόνισε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας πως η ελάφρυνση του χρέους δεν αποτελεί «επείγον πρόβλημα».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία φιλονικία με το ΔΝΤ, καθώς «συζητάμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος των μεταρρυθμίσεων, των στόχων».
Την ίδια ώρα, δήλωσε: «Πρέπει να δούμε με ακρίβεια τι έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή».
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις να οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του περασμένου Απριλίου στην Ολλανδία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε: «Στην άτυπη συνάντηση στο Άμστερνταμ δημιουργήσαμε μία γέφυρα και είπαμε ότι αν η εξέλιξη στην Ελλάδα δεν είναι εκείνη που κάποιοι σκέφτονται τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα, αυτό έχει συμφωνηθεί και αυτό το λόγο κάναμε αυτή τη γέφυρα».
Στη συνέχεια, είπε: «Αν σε μερικά χρονιά δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους τότε θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα και το λέω πριν από κάθε εκλογή στη Γερμανία για να μη μου πει κανείς ότι δε το λέω. Θα βρούμε ένα δρόμο και θα αποδειχθεί ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Θα πάρουμε τις αποφάσεις όταν έρθει η στιγμή».
Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δύσκολες αλλαγές, πρόσθεσε, και είπε ότι «το 2016 είμαι υπουργός Οικονομικών, όποιος είναι υπουργός το 2018 θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις [...] οι αρμόδιοι που θα πάρουν την απόφαση θα είναι εκείνοι που θα επιλέξουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία».
Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε: «Όποια απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθεί μόνο το 2018».
Πληροφορίες ότι επίκειται η εκταμίευση 10,3 δισ.
Η ομάδα εργασίας Euro-working Group εισηγήθηκε στο Eurogroup για τη δόση στην Ελλάδα ύψους 10,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».
Βέβαια, όπως τόνισε και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εκταμιευθεί η εν λόγω δόση, ενώ παραμένει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr