‘Πάρτε κι άλλα μέτρα’
19.01.2010
11:25
Σαφές το μήνυμα από Eurogoup και Κομισιόν, ενώ οι Βρυξέλλες στέλνουν τοποτηρητές για τα χαλκευμένα από το 2004 στατιστικά στοιχεία
«Σκληρό μαρκάρισμα» δέχτηκε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών από τους συναδέλφους του συναδέλφους του της ευρωζώνης. Στην κλειστή σύσκεψη του Γιούρογκρουπ το βράδυ της Δευτέρας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε απανωτά τετ-α-τετ με τους ομολόγους του, τον κ. Τρισέ και τον κ.Γιούνκερ -τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί. Όλοι τον ρωτάγανε, όλοι τον πιέζανε καθώς διαφάνηκε πως οι ευρωπαίοι δεν πείστηκαν ιδιαίτερα από το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση.
«Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση τα οποία όμως δεν είναι απολύτως αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (δείτε εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=58198 το σχετικό ρεπορτάζ που ανήρτησε χθες το βράδυ το protothema gr.)
Ο Χοακίν Αλμούνια τόνισε ότι στο Εκοφίν της Τρίτης θα αποφασιστούν οι διαδικασίες για την πιο σκληρή επιτήρηση, ενώ θα δοθούν συστάσεις για την οικονομική πολιτική και τη νέα στατιστική Αρχή.
Ωστόσο, στην συνεδρίαση του Eurogroup, παρουσιάστηκε και η πρώτη από τις τρεις εκθέσεις που συντάχτηκαν για να ελέγξουν την αξιοπιστία των στοιχείων που έστελνε στην Eurostat η χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που έστελνε στις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια (από το 2004 ήδη) ήταν «χαλκευμένα».
Οι Eυρωπαίοι συνάδελφοί του επέκριναν τη χώρα μας για τα χαλκευμένα στατιστικά στοιχεία που παρουσίαζε και ζήτησαν να τοποθετηθούν στην Αθήνα κοινοτικά στελέχη που θα επιβλέψουν τη δημιουργία της Νέας Στατιστικής Αρχής, αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο για τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού που διαβιβάζονται στις Βρυξέλλες. Κοινοτικοί παράγοντες και ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών φαίνεται πως ζήτησαν τοποθέτηση μόνιμου ελεγκτή - σύμβουλου της Κομισιόν στην ΕΣΥΕ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που θα παραμείνουν στην Αθήνα ακόμα και μετά την λειτουργία του νέου συστήματος.
‘Θα χρειαστείτε βοήθεια’…
Σε αυτό το μήκος κύματος και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βάουτερ Μπος, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθεια των διεθνών οργανισμών για να βάλουν σε τάξη το στατιστικό τους σύστημα». Ο ίδιος πάντως απέρριψε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της χώρας μας για τα πλαστά στοιχεία.
«Δεν το θεωρώ απαραίτητο να επιβληθούν κυρώσεις. Έχω εμπιστοσύνη στον έλληνα συνάδελφό μου» τόνισε. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ νέα, ανέλαβε πριν ελάχιστους μήνες την εξουσία, άρα χρειάζεται χρόνο για να εξασφαλίσει κοινωνική στήριξη για μερικά πολύ σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα» υπογράμμισε.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να πείσει πως δεν χρειάζεται να μπει πιο βαθιά το μαχαίρι στις κρατικές δαπάνες. Στις Βρυξέλλες όμως θεωρούν ότι «ποντάρει πολλά» στην μεγάλη αύξηση εισπράξεων φόρων και κοινοτικοί απεσταλμένοι θα βάζουν στο μικροσκόπιο κάθε μήνα την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της χώρας μας -όπως προβλέπει το άρθρο 104 παρ 9 της ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Οι ευρωπαίοι ζητούν πιο δραστικές λύσεις στο ασφαλιστικό, στις αποκρατικοποιήσεις, στο χρέος και στις δημόσιες δαπάνες από ό,τι προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Τόσο ο πρόεδρος του ο Eurogroup Ζ.Κ. Γιουνκερ όσο και ο Χοακίν Αλμούνια τόνισαν στον έλληνα υπουργό ότι «καλά είναι τα μέτρα που παρουσιάζονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης αλλά έχουμε αμφιβολίες για το εάν μπορείτε να τα πετύχετε στο βαθμό και τον χρόνο που προβλέπετε»…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr