Τσακαλώτος: Οι νέοι θα είναι σε χειρότερη μοίρα από ό,τι σήμερα αλλά... κάτι κερδίσαμε

Παραδέχθηκε ότι οι δανειστές θα ασκήσουν πιέσεις για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στα εργασιακά

Στήριξη από τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, αναζήτησε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος,
στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής στο γραφείο του στην Αθήνα, λίγες ώρες μόλις μετά την «ψυχρολουσία» από την ΕΚΤ και τον διοικητή της, κύριο Μάριο Ντράγκι, που δεν του έδωσαν χθες «λευκή επιταγή», μεταθέτοντας σε κάποια επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την απόφαση για επαναφορά του waiver και την πρόσβαση σε φθηνό χρήμα για τις ελληνικές τράπεζες, αφού πρώτα η κυβέρνηση εκτελέσει όλα τα προαπαιτούμενα.
 
Παρότι εδώ και δέκα μέρες ο κύριος Τσακαλώτος επαναλαμβάνει συνεχώς πως «η αξιολόγηση έκλεισε» και έχουν μείνει απλώς κάποιες «ουρές», η κυβέρνηση αναγκάζεται συνεχώς σε νέες υποχωρήσεις, φέροντας προς ψήφιση νέες τροπολογίες, που αλλάζουν τα  προαπαιτούμενα μέτρα που ψήφισε τον Μάιο.
 
Αυτό συνεχίστηκε και χθες, με νέες διατάξεις που επιτρέπουν την ανάθεση της διαχείρισης (πχ της είσπραξης) από σήμερα κιόλας σε ξένα funds των δανείων α΄κατοικίας, πολύ πριν δηλαδή από τις 31.12.2017 όπου θα επιτραπεί και η πώλησή τους.
 
Επιπλέον η κυβέρνηση έφερε και διάταξη που επιτρέπει την απευθείας πώληση στα funds από τώρα και όλων των εγγυημένων από το κράτος δανείων, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι «κόκκινα» αλλά εξυπηρετούμενα και τα έχουν λάβει ΔΕΚΟ, κρατικοί οργανισμοί, ΟΤΑ ή ακόμα και ιδιώτες, χωρίς να κάνει κάποια ρητή αναφορά που να εξαιρεί πυροπαθείς, σεισμόπληκτους κλπ.

Νέες πιέσεις από τους δανειστές μετά το καλοκαίρι 
 
Ο κύριος Τσακαλώτος μάλιστα παραδέχτηκε μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση του γερμανικού Ινστιτούτου ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, επιβεβαιώνοντας και τις πληροφορίες πως μετά το καλοκαίρι οι δανειστές θα ασκήσουν πιέσεις για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στα εργασιακά. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και θα γίνουν, αλλά ζήτησε να έχει η κυβέρνηση και… στήριξη από τα συνδικάτα στον αγώνα που θα δώσει.
 
Υποστήριξε πως συγκρούστηκε  με τους θεσμούς, σε θέματα όπως το ασφαλιστικό και ο φόρος εισοδήματος, αλλά αναγκάστηκε και ενέδωσε, συμβιβάστηκε και, τελικώς, «κάτι κερδίσαμε». Και ομολόγησε απερίφραστα πως οι νέοι θα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από ό,τι σήμερα σε όλους τους τομείς, οικονομικά, κοινωνικά.
 
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ίσως, τόνισε πως έχασε και αριστερούς φίλους του αφότου έγινε υπουργός, επειδή «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πει καλά πράγματα για μένα και έχασα». Και αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να αρχίσει να λέει και κάποια άσχημα, για να ανακτήσει την «αριστερή αξιοπιστία» του.
 
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο κύριος Τσακαλώτος έδειξε πως μετά τη συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φέρνοντας άμεσα και σχετικά νομοσχέδια (πλαστικό χρήμα, λαθρεμπόριο σε καύσιμα και τσιγάρα κλπ).
 
Φάνηκε όμως να κρατά «μικρό καλάθι», σε σχέση με δηλώσεις και υποσχέσεις προκατόχων του, λέγοντας πως το κράτος διαθέτει  μεν στοιχεία για τα εμβάσματα στο εξωτερικό αλλά  είναι χρονοβόρο να τα ελέγξει με λεπτομέρεια. Τόνισε πως πρέπει να γίνει αντιστοίχιση με τα εισοδήματα, γιατί πρέπει να είναι σίγουρο το πόσα ακριβώς κεφάλαια διέθετε και έβγαλε κάποιος στο εξωτερικό. «Υπάρχουν δυσκολίες. Δεν είναι εύκολο να τους βρούμε. Αλλά είναι προτεραιότητα η φοροδιαφυγή και η διαφθορά» τόνισε, προαναγγέλλοντας και  ρύθμιση για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr