“Βαρίδι” η Ελλάδα για το ευρώ
20.01.2010
14:44
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 μηνών και ‘γκουρού’ και ΜΜΕ μας το χρεώνουν
Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Εκοφίν «καλωσόριζε τη σειρά δράσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την γενικότερη αναμόρφωση της οικονομίας της».
Με την επωδό αυτή το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε ουσιαστικά μιαν – ακόμη – παράταση στην Ελλάδα να αντιπαρέλθει των δημοσιονομικών προβλημάτων και κυρίως να πείσει αγορές, επενδυτές, εταίρους και πιστωτές της χώρας πως έχει και τη βούληση και τον τρόπο να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό τέλμα.
Το πρόβλημα όμως είναι πως – πλην των πολιτικών – ουδείς άλλος φαίνεται να πείθεται, ούτε καν να έχει την υπομονή να δει τι θα συμβεί.
Κάτι που αντικατοπτρίζεται τόσο στη νέα εκτίναξη των spreads των ομολόγων σε νέα υψηλά -πάνω από τις 280 μονάδες βάσης το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Μάρτιο του 2009 -όσο και στις νέες πιέσεις που δέχεται το ευρώ – κατρακύλησε στα 1,4140 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών - και τις οποίες άπαντες αποδίδουν στην «ελληνική αδυναμία» ...
Εάν λοιπόν κάποιος ψάξει τις ... off camera των διαφόρων Eurogroup, Ecofin και λοιπών συμβουλίων αντιδράσεις επιφανών και μη στελεχών για την Ελλάδα και τις επίσημες, κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως εφεξής η χώρα προσπαθεί να «μπει εντός ορίων», τότε το αποτέλεσμα συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: «Ναι μεν, αλλά»!
Πρώτος – χρονικά – αντέδρασε ο κύριος Γιούργκεν Σταρκ εκ των μελών του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο οποίος διευκρίνισε ότι η Τράπεζα δεν θα αλλάξει τους κανονισμούς της για χάρη της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει «να μάθει και να κάνει τα μαθήματά της». Ο ίδιος, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα υποχωρήσει στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, “έφερε” πιέσεις και στα ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα.
Τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος χαρακτήρισε το ελληνικό έλλειμμα «σοβαρό πρόβλημα» προσθέτοντας, όμως, ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει αιτία για διάσπαση της ευρωζώνης.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Εκοφίν δηλώσεις σχετικές με το ελληνικό "πρόβλημα" έκανε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια. Μιλώντας σε ισπανικές εφημερίδες ο κύριος Αλμούνια δήλωσε χαρακτηριστικά: «η μοίρα ενός είναι μοίρα όλων μας. Η κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζει όλες τις χώρες».
Ενώ νωρίτερα σήμερα δημοσιοποιήθηκε και η δήλωση κορυφαίου στελέχους της γερμανικής Bundesbank σύμφωνα με την οποία είναι πιθανό το σενάριο παρέμβασης – και διάσωσης – της Ελλάδας από την ΕΕ εάν μόνοι μας δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Ενδεχόμενο που ο Γερμανός τραπεζίτης χαρακτήρισε «επικίνδυνο προηγούμενο», στη λογική του δεδικασμένου για όποιαν άλλη χώρα μέλος της ΕΕ βρεθεί μελλοντικά σε παρόμοια, επισφαλή θέση με αυτή της Ελλάδας.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται στο μεταξύ το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την ελληνική οικονομία στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Η γνωστή και μη εξαιρετέα – για τον «ιερό πόλεμο» κατά της Ελλάδας στον οποίο μοιάζει να έχει αποδυθεί τους τελευταίους μήνες – βρετανική εφημερίδα Financial Times. Αργά χθες το βράδυ η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση διερωτάτο ποιος επέτρεψε ευθύς εξαρχής στην Ελλάδα να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Σήμερα, φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελληνική τραγωδία αξίζει την παγκόσμια προσοχή». Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι δεν είναι πολύ πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της να μειώσει το έλλειμμα έως το 2012 και καταλήγει στο ότι η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας είναι η πιο σοβαρή δοκιμασία της ενότητας της ευρωζώνης από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999!
Ο συντάκτης της μάλιστα δίνει και την προσωπική του άποψη για τα συμπεράσματα του χθεσινού Εκοφίν λέγοντας ότι τελικώς η Ελλάδα τη "γλυτώνει πολύ φτηνά"!
Και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τα ΜΜΕ έχουν εκτενείς αναφορές στην Ελλάδα. Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal γίνεται λόγος για τη «δυσκολία να πειστούν οι Έλληνες σχετικά με την αναγκαιότητα εφαρμογής των νέων μέτρων».
Η Washington Post, προτίμησε να αναπαράγει ανταπόκριση του Associated Press, σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα δεν είναι καθαρά ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Κάτι που στοιχειοθετεί (;) γράφοντας χαρακτηριστικά: «τα προβλήματα της Ελλάδας καταδεικνύουν τα ελαττώματα στο χαλαρό τρόπο που οι χώρες της ευρωζώνης χειρίζονται τις οικονομίες τους. Όλες υποτίθεται ότι πρέπει να παραμένουν εντός αυστηρών ορίων σε σχέση με το έλλειμμα και το χρέος τους – αλλά το έχουν πετύχει λίγες φορές».
Τέλος στην ιστοσελίδα του CNN αναφέρεται ότι η Ελλάδα και τα προβλήματά της έχουν μεγάλη σημασία καθώς η χώρα μας μία από τις 16 χώρες της ευρωζώνης και τα προβλήματά της έχουν τη δυνατότητα «να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr