Έκτακτη σύνοδος στην Ρώμη για την παγκόσμια οικονομία

Παραπάνω από ανήσυχοι εμφανίζονται πλέον οι υπουργοί Οικονομικών και οι εποπτικές αρχές των χρηματοπιστωιτκών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο για την εξάπλωση -σε βάθος και πλάτος- της διεθνούς πιστωτικής κρίσης. Η αγωνία των κρατούντων είναι έκδηλη πλέον από τη στιγμή που οι φήμες δεν εξαιρούν ούτε καν αυτή την UBS το ενεργητικό της οποίας ισοδυναμεί με το ελβετικό ΑΕΠ!

Εστω και η υποψία οτ

Παραπάνω από ανήσυχοι εμφανίζονται πλέον οι υπουργοί Οικονομικών και οι εποπτικές αρχές των χρηματοπιστωιτκών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο για την εξάπλωση -σε βάθος και πλάτος- της διεθνούς πιστωτικής κρίσης. Η αγωνία των κρατούντων είναι έκδηλη πλέον από τη στιγμή που οι φήμες δεν εξαιρούν ούτε καν αυτή την UBS το ενεργητικό της οποίας ισοδυναμεί με το ελβετικό ΑΕΠ!

Εστω και η υποψία οτι η UBS μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένη και να υποστεί τυχόν επιπτώσεις από την κρίση δημιουργεί ρίγη στις κεντρικές τράπεζες, όχι μόνον λόγω του μεγέθους του επενδυτικού οίκου αλλά και λόγω της πολυσυλλεκτικότητας των κεφαλαίων που διαχειρίζεται ο διεθνής οίκος και τα οποία προέρχονται από όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Μπροστά στον υπαρκτό, όπως φαίνεται, κίνδυνο να τεθεί η κρίση εκτός ελέγχου, έχει προγραμματισθεί για το προσεχές Σαββατοκύριακο ειδικό Forum με θέμα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που θα πραγματοποιηθεί στο Ρώμη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών του G10, δηλαδή των 10 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη και εκπροσώπων των Κεντρικών Τραπεζών που εποπτεύουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και καθορίζουν τη νομισματική πολιτική.

Οι επικεφαλής των ισχυρά οικονομικών κρατών και οι κεντρικοί τραπεζίτες, θα συζητήσουν τις εξελίξεις, προφανώς θα αξιολογήσουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για να προσδιορίσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το μέγεθος των ζημιών των τραπεζών και τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Στόχος της συνάντησης δεν είναι απλώς η καταγραφή της κατάστασης και των προβλημάτων, αλλά  η λήψη συγκεκριμένων μέτρων και προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής και τα συμπεράσματά της θα καταγραφούν και θα αποτελέσουν ειδική έκθεση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην οποία θα προβλέπονται οι τρόποι επίλυσης και αντιμετώπισης της κρίσης σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Δεν αλλάζει ρότα ο Τρισέ…
Πάντως, όσοι ανέμεναν την χθεσινή μέρα με κομμένη την ανάσα να ακούσουν από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ έστω μία νύξη, μια υπόνοια για μείωση των επιτοκίων της Ευρωζώνης στο προσεχές διάστημα απογοητεύτηκαν οικτρά!

Και τούτο διότι για άλλη μία φορά ο διοικητής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως για όσο διάστημα οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη συνεχίζουν αμείωτες σε επίπεδα άνω του 2% και κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, ουδεμία σκέψη δεν υπάρχει για άμβλυνση της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Ο μεσιέ Τρισέ μίλησε για τα τεκταινόμενα στην ευρωοικονομία ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Έκανε λόγο για διατήρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αρκετά υψηλότερα του 2% για όλη την τρέχουσα χρονιά, ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση πως η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική της Τράπεζας (με το υψηλότατο κόστος χρήματος σε σχέση πάντα με τα δρώμενα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού) δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε οριακή υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, όχι όμως σε επίπεδα τέτοια ώστε να χρειάζεται αναθεώρηση των τωρινών αποφάσεων της ΕΚΤ!

Και για να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία περί των προθέσεών του κυρίου Τρισέ και των Σοφών της Ευρωτράπεζας, ο διοικητής της ΕΚΤ κατέληξε λέγοντας πως «το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας τηρεί τη δέσμευσή του να αποτρέψει την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων και να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr