Πιέζουν για μέτρα και λιτότητα οι βιομήχανοι
22.01.2010
16:35
Ανοικτή επιστολή του ΙΟΒΕ προς τον Γιώργο Παπανδρέου ενώ ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι από το 1993 και μετά οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 29%, ενώ η ανταγωνιστικότητα πέφτει.
Παρέμβαση από τους βιομήχανους προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την οικονομία εκδηλώθηκε την Πέμπτη, ενώ οι ίδιοι υποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς – και αυτό μία μέρα μετά την συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με την ΓΣΕΕ για τη νέα σύμβαση εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο ελέγχεται από τον ΣΕΒ, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ουσιαστικα ζητεί να αποφασίσει ο ίδιος άμεσα όλα τα αναγκαία για την οικονομάι μέτρα.
«Στη διαχείριση της κρίσης, όπως και στην αντιμετώπιση κάθε μεγάλου προβλήματος, αποφασιστικός παράγων είναι ο ρόλος της ηγεσίας. Αμφιταλαντεύσεις και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, ακόμη και αν αυτές οφείλονται σε διαδικασίες διαβούλευσης και επιθυμίας συγκερασμού πολλών απόψεων, διαδικασίες που είναι επιθυμητές και θεμιτές σε περιόδους ομαλότητας, μπορεί, κάτω από τις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, να έχουν υπέρμετρο και μη αναστρέψιμο κόστος. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ανάγκη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να επιβάλει αμέσως τα μέτρα οικονομικής πολιτικής και τους κανόνες διοίκησης που απαιτούνται», αναφέρται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΙΟΒΕ.
Η δημοσιονομική προσαρμογή
Και με την επισήμανση ότι οι κρίσεις οδηγούν είτε στην καταστροφή είτε στην αναζωογόνηση και την ανάταξη, το ΙΟΒΕ τονίζει η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να στηριχτεί στην άμεση αντιστροφή τριών τάσεων που έχουν αναπτυχθεί εδώ και αρκετά χρόνια στην ελληνική οικονομία και υποσκάπτουν τα θεμέλιά της. Η πρώτη είναι η διόγκωση του αριθμού του προσωπικού και των αμοιβών στο δημόσιο τομέα, χωρίς αντίκρισμα στην ποιότητα και ποσότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Η δεύτερη είναι η υπέρμετρη αύξηση των δαπανών για συντάξεις, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. Η τρίτη είναι η υπέρμετρη αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, που υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
Ως προς δε την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, το ΙΟΒΕ εκτιμά μπορεί να ξεκινήσει και να έχει άμεσα αποτελέσματα: Πρώτον, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αρχίζοντας από εκείνα που έχουν άμεση και σημαντική σχέση με το κόστος παραγωγής και διακίνησης προϊόντων και προσφοράς υπηρεσιών. Δεύτερον, με το άνοιγμα αγορών που ακόμη παραμένουν κλειστές ή οιονεί κλειστές λόγω ρυθμιστικών παρεμβάσεων του κράτους, Τρίτον, με τη διευκόλυνση εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με την κατάργηση πλείστων όσων αδειών και διατυπώσεων που δεν συνάδουν με την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τέταρτον, με το άνοιγμα των δημοσίων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και οργανισμών στον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και χωρίς αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Πέμπτον, με το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό, τεχνογνωσία και επιχειρηματικά κεφάλαια.
“Δεν μας ...παίρνει για αυξήσεις”
Την ίδια ώρα ο ίδιος ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) επανέφερε την πρότασή του για την σύναψη “Κοινωνικού Συμβολαίου” για την αντιμετώπιση της κρίσης, ‘δείχνοντας’ με σαφήνεια ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι Από το 1993 μέχρι και σήμερα οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 29%, ενώ με την τελευταία ΕΓΣΣΕ του 2008-2009 η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών βελτιώθηκε κατά 7,41%. Το επίπεδο των πραγματικών αποδοχών του 2009 είναι το υψηλότερο της τελευταίας τριακονταετίας.
Επιπλεόν ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ως ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι στο ίδιο μέσο αντίστοιχο επίπεδο των 6 πλουσιοτέρων χωρών της ΕΕ, οι οποίες επιπλέον έχουν πολύ υψηλότερη ανταγωνιστικότητα.
“Ήδη το 2008 και το 2009 διευρύνθηκαν οι ζημιές και συρρικνώθηκαν τα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ το 2010 προαλείφεται ακόμη πιο δυσοίωνο για όλους. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω μείωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με χρηματοδοτική στενότητα και αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος”, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο ΣΕΒ θεωρεί παραγωγική και συμφέρουσα για τη χώρα τη διεξαγωγή μιας ευρύτερης συζήτησης με στόχο την υπογραφή ενός Κοινωνικού Συμβολαίου, το οποίο θα προτάσσει μια σειρά από μέτρα – ανάχωμα στην ανεργία, θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενσωμάτωση της αδήλωτης εργασίας και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και, κυρίως, θα θέτει το πλαίσιο για τη μετάβαση σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της διευκόλυνσης της καινοτόμου και εξωστρεφούς υγιούς και κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ειδικότερη συζήτηση και συμφωνία για τον κατώτατο μισθό θα πραγματοποιηθεί στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο θα αναγνωρίζει ότι η άμεση και αποφασιστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας είναι το προαπαιτούμενο όχι μόνο για την αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων της κρίσης που περνάει η χώρα μας, αλλά και για τη συνέχιση της αυξητικής τάσης στις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων τα επόμενα χρόνια.
“Η συνυπογραφή ενός Κοινωνικού Συμβολαίου από τις δυνάμεις της εργασίας θα αποτυπώσει τη βούλησή μας να συμβάλλουμε καθοριστικά στην προσπάθεια εθνικής ανόρθωσης και θα διασφαλίσει ουσιαστικότερα και αποτελεσματικότερα τα κοινά μας συμφέροντα. Κατά τούτο, αποτελεί, τούτη την ώρα, μια πρόκληση ευθύνης για όλους μας”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΕΒ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr