Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για Βρετανία και ΕΕ σε πιθανό Brexit

Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες σε επίπεδο εμπορίου, θα περιορίσει την παραγωγή και θα μειώσει το εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών, ενώ θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από το είδος της νέας εμπορικής σχέσης που θα συνάψει το Λονδίνο με την ΕΕ - Λιγότερες οι επιπτώσεις για τα κράτη-μέλη της Ένωσης

Καίριο και μακροχρόνιο θα είναι το πλήγμα για τη Βρετανία, σε περίπτωση που οι πολίτες της χώρας επιλέξουν το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την έκθεση του IMF
(Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες σε επίπεδο εμπορίου, θα περιορίσει την παραγωγή και θα μειώσει το εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών, ενώ θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από το είδος της νέας εμπορικής σχέσης που θα συνάψει το Λονδίνο με την ΕΕ, όπου η βρετανική κυβέρνηση θα κληθεί να βρει μία λειτουργική ισορροπία ανάμεσα στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στην ανεξαρτησία από τις υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν. Το Ταμείο ωστόσο επισημαίνει ότι αυτή η διαδικασία μπορεί κάλλιστα να είναι χρονοβόρα και πολιτικά δύσκολη, τη στιγμή που σήμερα σχεδόν το 50% των βρετανικών εξαγωγών έχει ως προορισμό την υπόλοιπη
Ευρωπαϊκή Ένωση, απολαμβάνοντας μηδενικούς δασμούς και ελάχιστα τελωνειακά εμπόδια.

Η μείωση του εμπορίου κινδυνεύει να επιφέρει αλυσιδωτά χτυπήματα στη βρετανική οικονομία. Η αβεβαιότητα για τη νέα σχέση με την Ε.Ε. μπορεί να μειώσει τις επενδύσεις, τους πραγματικούς μισθούς, την απασχόληση, την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση. Οι μειωμένοι φόροι θα βλάψουν φυσικά και τα βρετανικά δημοσιονομικά, αυξάνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού.  Σύμφωνα μάλιστα με το ΔΝΤ, οι απώλειες δεν θα είναι δυνατό να υπερκεραστούν από την υποτίμηση της στερλίνας, η οποία θα κάνει μεν τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές, αλλά συνάμα οι εισαγωγές θα γίνουν ακριβότερες.

Συνέπειες θα υπάρξουν και για την ΕΕ, αλλά σαφώς μικρότερες. Αναπόφευκτα θα έχει εμπορικές-οικονομικές συνέπειες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά χώρες που έχουν μεγάλο διμερές εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι συνέπειες για το σύνολο της Ε.Ε. θα είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα υποστεί η Βρετανία, με δεδομένο ότι οι βρετανικές εξαγωγές προς την υπόλοιπη Ε.Ε. ισοδυναμούν σε αξία με το 13% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών προς το Ηνωμένο Βασίλειο αναλογούν στο 3% του δικού τους αθροιστικού ΑΕΠ.

Τα μοντέλα που πιθανόν θα επιλέξει η Βρετανία σε περίπτωση Brexit είναι δύο: 
Στο πρώτο, αν και το Λονδίνο πετυχαίνει εμπορική συμφωνία που επιτρέπει αρκετά μεγάλη πρόσβαση στην ενιαία αγορά – στο μοντέλο της Νορβηγίας – η βρετανική οικονομία είναι και πάλι 1,4% μικρότερη από το κανονικό έξι χρόνια από σήμερα.

Το δεύτερο σενάριο, που προβλέπει δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και τελικά αναγκαστική επιστροφή στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021 είναι 4,5% μικρότερο από ό,τι θα μπορούσε να είναι.

Παράλληλα δε με τη διαπραγμάτευση νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., το ΔΝΤ σημειώνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί εκ του μηδενός την εμπορική της σχέση με ακόμα 60 άλλες χώρες που σήμερα καλύπτονται από τις συλλογικές συμφωνίες της Ε.Ε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr