Αναλαμβάνει … το «Ιππικό» για την κρίση με τα δάνεια στις ΗΠΑ

Ο κύριος Henry Paulson είναι έμπειρο στέλεχος, γνώστης της αγοράς και των ιδιαιτεροτήτων του τραπεζικού κλάδου. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους έχει διατελέσει επί σειρά ετών ανώτατο διοικητικό στέλεχος τραπεζικών οίκων με αποκορύφωμα την επί σειρά ετών προϋπηρεσία του στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Goldman Sachs. Συνεπώς, αν υπάρχει ένας άνθρωπος στο κυβερνητικό επιτελείο των ΗΠΑ που να καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην αμερικανική &#

Ο κύριος Henry Paulson είναι έμπειρο στέλεχος, γνώστης της αγοράς και των ιδιαιτεροτήτων του τραπεζικού κλάδου. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους έχει διατελέσει επί σειρά ετών ανώτατο διοικητικό στέλεχος τραπεζικών οίκων με αποκορύφωμα την επί σειρά ετών προϋπηρεσία του στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Goldman Sachs. Συνεπώς, αν υπάρχει ένας άνθρωπος στο κυβερνητικό επιτελείο των ΗΠΑ που να καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην αμερικανική – αλλά και τη διεθνή – αγορά, αυτός δεν είναι άλλος από τον μίστερ Paulson.

Τον ίδιο άνθρωπο δηλαδή που προχώρησε σε μια ... ριζική τομή των μέχρι σήμερα δεδομένων με την απόφασή του να παρακάμψει ακόμα και το Κογκρέσο (!) και να επιτρέψει σε κρατικά ελεγχόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να λειτουργήσουν όχι με καθαρά οικονομοτεχνικά κριτήρια αλλά ως «δικλείδες ασφαλείας» ολοκλήρου του συστήματος και ως αρωγοί των δοκιμαζόμενων από την κρίση τραπεζών αλλά και ιδιωτών δανειοληπτών!

Ο μίστερ Paulson έδωσε σε τρεις μεγάλους – και κρατικά ελεγχόμενους – χρηματοπιστωτικούς οίκους, συγκεκριμένα στις Fannie Mae, Freddie Mac και Federal Home Loan Banks, τη δυνατότητα να δανείζουν ρευστό σε εμπορικές τράπεζες, εταιρείες αλλά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις μεγάλων ιδιωτών δανειοληπτών, με ενέχυρο ομολογιακές εκδόσεις συνδεδεμένες με τα ενυπόθηκα αλλά και τα λεγόμενα «σάπια» στεγαστικά δάνεια (mortgage-backed securities), αυτές ακριβώς τις εκδόσεις δηλαδή που αποτελούν την καρδιά του προβλήματος στη στεγαστική αγορά. Στα αξιοσημείωτα της απόφασης είναι και η άδεια που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στις συγκεκριμένες εταιρείες χορήγησης δανείων να διπλασιάσουν τα κεφάλαια που μπορούν να χορηγούν για τα επόμενα δύο χρόνια με «ταβάνι» πάντως τα 200 δις δολάρια.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης, μια παρέμβαση που καταδεικνύει την πρόθεση των ταγών της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής να τιθασεύσουν την κρίση με κάθε κόστος.

Η απόφαση έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από την αγορά. Ενδεικτική η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της JPMorgan Michael Feroli, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση Paulson «κοινωνικοποίηση της στεγαστικής αγοράς» (“socialisation of housing finance”).

Αντιθέτως, ο κύριος Peter Hooper, της Deutsche Bank Securities εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως ασχέτως του πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί αυτή καθ’ αυτή η νέα κυβερνητική παρέμβαση σίγουρα θα τονώσει την αγορά σε ψυχολογικό επίπεδο. Κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ίσως ακόμα πιο απαραίτητο από οιανδήποτε υλική βοήθεια. «Η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει το ίδιο το αμερικανικό Δημόσιο, εφόσον κάθε άλλη επιλογή αποδειχθεί ατελέσφορη, το κόστος της εξόδου από την κρίση. Κι αυτό, ακόμα κι αν δεν είναι το αποτελεσματικότερο φάρμακο, σίγουρα θα επιταχύνει τη θεραπεία ...» .

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr