«Βαθαίνει» η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές με τραπεζικό sell off

Ο FTSE 100 υποχωρεί 1,8% στις 6.028 μονάδες, ο DAX καταγράφει πτώση 2,29% στις 9.332 μονάδες, ο CAC 50 κινείται με πτώση 1,91% στις 4.028 μονάδες, ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 1,1% στις 7.701 μονάδες και ο FTSE MIB κατά 3,3% στις 15.205 μονάδες

Οι συνέπειες από το Brexit συνεχίζουν να αποτιμώνται στις αγορές, με την στερλίνα να διευρύνει το sell off σε νέα χαμηλά 31 ετών ενώ στην Ευρώπη οι δείκτες κινούνται και πάλι στο «κόκκινο» παρά την προσωρινή άνοδο στην Ιταλία, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αξιωματούχοι ετοιμάζονται για ένεση ρευστότητας 44 δισ. δολ. στις τράπεζες, αλλά και την Ισπανία, όπου το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν θετικό για τις αγορές.

Η πτώση «βαθαίνει» καθώς η επίδραση από τα σχόλια του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζ. Όσμπορν, ότι η χώρα έχει σχέδια εκτάκτου ανάγκης και είναι ικανή να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, φθίνουν και οι τραπεζικές μετοχές οδηγούνται σε sell off, δεχόμενες τις μεγαλύτερες πιέσεις από την αβεβαιότητα του Brexit. Τα futures του Dow υποχωρούν κατά 100 μονάδες.

Η προοπτική μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας καθώς η Βρετανία και η Ε.Ε. ξεκινούν τις πολύπλοκες διαδικασίες για την αποχώρηση, δημιουργεί νέες αναταραχές στις αγορές. Σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους πάντως, ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η βρετανική οικονομία, αλλά και το ευρώ, ενώ εκτιμούν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επεκταθεί.

Η ζήτηση για επενδυτικά «καταφύγια» συνεχίζεται, με αποτέλεσμα ο χρυσός, το γεν και τα αμερικανικά ομόλογα να ενισχύονται.

Ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση 3% στις 312 μονάδες ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600. Οι ευρωπαϊκές και κυρίως οι βρετανικές τράπεζες δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, μετά και τις υποβαθμίσεις των μετοχών τους.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 1,8% στις 6.028 μονάδες, ο DAX καταγράφει πτώση 2,29% στις 9.332 μονάδες, ο CAC 50 κινείται με πτώση 1,91% στις 4.028 μονάδες, ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 1,1% στις 7.701 μονάδες και ο FTSE MIB κατά 3,3% στις 15.205 μονάδες.

Ενδεικτικά, η Barclays υποχωρεί 15,5% μετά τη διακοπής της μετοχής, η RBS κατά 17% και η Lloyds κατά 9,25%. Αντίθετα, με πτώση 2% κινείται η HSBC. Πτώση 9% για την Deutsche Bank. Μεικτά πρόσημα για τις ισπανικές τράπεζες μετά τις εκλογές, καθώς το αποτέλεσμα αποτιμάται θετικά από τις αγορές, ενώ και η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 9 μονάδες βάσης στο 1,55%. Ενδεικτικά, η Santander υποχωρεί κατά 4,37%, η bankia ενισχύεται 5% και η BBVA υποχωρεί 2,3%.

«Βουτιά» 20% για την EasyJet καθώς ανακοίνωσε ότι η πτώση της ταξιδιωτικής ζήτησης μετά το Brexit θα εξαφανίσει τα κέρδη της καλοκαιρινής περιόδου.

«Οι τράπεζες θα συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Υπάρχει ακόμα ανησυχία για την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Η ΕΚΤ θα επαναλάβει ότι παραμένει έτοιμη να επέμβει εφόσον χρειαστεί, οποιαδήποτε στιγμή, όπως κάνουν και όλες οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο», σχολιάζει ο Michael Hewson, αναλυτής αγορών στην CMC Markets.

Ασιατικές αγορές

Οι ασιατικές αγορές διέγραψαν στο κλείσιμο τις απώλειες, κινούμενες σε θετικό έδαφος με εξαίρεση, το Χονγκ Κονγκ.

Οι ιαπωνικές μετοχές κατέγραψαν ριμπάουντ 2% τη Δευτέρα, μετά τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα θα παρέμβουν για να σταθεροποιήσουν τις αγορές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα 475 δισ. γεν.

Οι ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρείες δέχτηκαν πιέσεις λόγω του ισχυρού γεν. Η Toyota υποχώρησε κατά 2,63%, η Nissan κατά 3,8%, η Honda κατά 0,63% και η Mazda κατά 10,92%.

Ο αυστραλιανός ASX 200 αντέστρεψε την πορεία του κινούμενος σε θετικός έδαφος μετά τις πρωινές απώλειες. Οι αυστραλιανές τράπεζες κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα. Η ANZ υποχώρησε κατά 0,64%, η Commonwealth Bank of Australia ενισχύθηκε κατά 0,29%, η Westpac κατά 0,5% και η NAB υποχώρησε κατά 0,41%.

Οι μετοχές με έντονη έκθεση στη Βρετανία δέχτηκαν πιέσεις. Στην Αυστραλία, η Henderson Group κατέγραψε «βουτιά» 13,8% και η Clydesdale Bank υποχώρησε κατά 10,5%. Στο Χονγκ Κονγκ η Standard Chartered και η HSBC υποχώρησαν κατά 0,35% και 1,16% αντίστοιχα. Απώλειες 1,8% για την Espirit.

Ο δείκτης μεταβλητότητας έχει ενισχυθεί κατά 49%.

«Οι αγορές θα είναι μάλλον σε αναβρασμό για αρκετές εβδομάδες. Δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει ακόμα κι να γεμίσει το πολιτικό κενό στη Βρετανία» σχολιάζει ο Ray Attrill, επικεφαλής της αγοράς συναλλάγματος για την National Australia Bank Ltd.

«Θα είναι μια πολύ δύσκολη εβδομάδα. Εκτός κι αν οι επενδυτές είναι σίγουροι για τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, κανείς δεν πρόκειται να τοποθετηθεί. Θα είναι μια εβδομάδα γεμάτη μεταβλητότητα και όλοι φοβούνται να αγοράσουν« σχολιάζει ο James Audiss, επικεφαλής σύμβουλος επενδυτικής στην Shaw and Partners.

Νομίσματα

Η στερλίνα υποχώρησε εκ νέου σε νέο χαμηλό κάτω από το 1,32 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πλέον διήμερη πτώση 11%. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,8% έναντι του δολαρίου έχοντας υποχωρήσει 2,4% την Παρασκευή.

Η νορβηγική κορώνα υποχωρεί κατά 2,8%, με τη διήμερη πτώση να διαμορφώνεται πλέον στο 5%.

Το καναδικό δολάριο υποχωρεί κατά 0,4% ενώ το δολάριο Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας υποχωρούν τουλάχιστον 0,7%.

Το γεν ενισχύεται 0,3%στο 101,89 έναντι του δολαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τάρο Άσο, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Δευτέρα ότι ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ζήτησε να υπάρξουν διάφορα μέτρα για την σταθεροποίηση των αγορών.

Το κινεζικό γιουάν υποχώρησε κατά 0,2% καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποδυνάμωσε την ισοτιμία κατά 0,9%, η μεγαλύτερη παρέμβαση μετά την υποτίμηση του Αυγούστου.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr