Γ.Μανιάτης: Δεσμεύσεις της Βουλγαρίας για τον πετρελαιαγωγό

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη Βουλγαρική πλευρά για τις προοπτικές υλοποίησης του έργου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, απέσπασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί στη Σόφια –την τρίτη μέσα σε διάστημα τριών μηνών- με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας...

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη Βουλγαρική πλευρά για τις προοπτικές υλοποίησης του έργου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, απέσπασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί στη Σόφια –την τρίτη μέσα σε διάστημα τριών μηνών- με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Traicho Traikov. Κατά τις συνομιλίες, όπου σε εποικοδομητικό κλίμα τέθηκε το σύνολο των διμερών ενεργειακών σχέσεων και η αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν, παρούσα ήταν και η Υφυπουργός αρμόδια για την Ενέργεια, κα Maya Hristova.

Ο κ. Μανιάτης, υπογράμμισε τη σημαντική γεω-στρατηγική, οικονομική και αναπτυξιακή σημασία του έργου και έθεσε στους ομολόγους του τις ανησυχίες της Ελληνικής πλευράς, αναφορικά με  τις ασάφειες και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού. Επεσήμανε, ιδιαίτερα, την ανάγκη εκπλήρωσης των συμβατικών οικονομικών υποχρεώσεων της Βουλγαρικής πλευράς σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και εργασιών, προκειμένου να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη του έργου, καθώς και την εντατικότερη συνεργασία των δημόσιων υπηρεσιών της Βουλγαρίας με τους μελετητικούς φορείς της Διεθνούς εταιρίας. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζήτησε να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις για τις προοπτικές υλοποίησης του έργου, εντός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

‘Όπως διαβεβαίωσε, η Ελληνική πλευρά θα συνεργαστεί συστηματικά με την Βουλγαρική για να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο χωρών, για την προώθηση της διασυνοριακής περιβαλλοντικής μελέτης του πετρελαιαγωγού.

Με τη σειρά του, ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομίας Ενέργειας και Τουρισμού διαβεβαίωσε την Ελληνική πλευρά ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης θα επιλυθεί άμεσα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα αναθέτει στο Υπουργείο Οικονομικών την αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Traikov επεσήμανε ότι εντός έξι μηνών θα ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη που θα θέσει το πλαίσιο σχετικά με την υλοποίηση του έργου, ενώ θα καταβληθεί -όπως είπε- κάθε προσπάθεια από τις Δημόσιες υπηρεσίες της χώρας του στην παροχή στοιχείων για την ολοκλήρωση των μελετητικών εργασιών της Διεθνούς εταιρίας.

Κατά τις συνομιλίες, εξετάστηκε και η πορεία προώθησης του Διασυνδετικού Αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής - Χάσκοβο (IGB), ο οποίος ύστερα από συστηματικές παρεμβάσεις των δύο Υπουργείων απέσπασε Κοινοτική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της Ε.Ε (Recovery Plan), τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το αυστηρό χρονοδιάγραμμα προώθησης του έργου, που αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της χρηματοδότησης, αλλά και για την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της Διμερούς Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση των Ενεργειακών θεμάτων. Η πρώτη συνάντηση της Διμερούς Ομάδας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ύστερα από εισήγηση του κ. Μανιάτη.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Traikov εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων στα Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων και ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ο ‘Έλληνας Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα από εντατικό διάλογο, για τη διευθέτηση των δυσχερειών. Σημείωσε, πάντως, πως όταν υπάρχουν ζητήματα ανάμεσα σε κράτη – μέλη της Ε.Ε θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο,  συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι μέσω άλλων, μη δόκιμων επιλογών.

H διακήρυξη του ΟΣΕΠ

Τη «Διακήρυξη των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ για την εγκαθίδρυση μιας ολοκληρωμένης αγοράς Ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα», προσυπέγραψαν σήμερα στη Σόφια οι Υπουργοί Ενέργειας των χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (Black Sea Economic Cooperation), την Προεδρία του οποίου αναλαμβάνει η Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η Διακήρυξη αποτελεί το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Οργανισμός κατά το προσεχές διάστημα, με επίκεντρο την ενεργειακή συνεργασία των χωρών-μελών, αλλά και την ενδυνάμωση των σχέσεων του ΟΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την ομιλία του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, έθεσε ως προτεραιότητες για την Ελληνική Προεδρία τα μεγάλα ενεργειακά έργα, τη συνεργασία σε θέματα Πράσινης Ανάπτυξης με την προώθηση των ΑΠΕ, την Εξοικονόμηση Ενέργειας, καθώς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις Κυβερνήσεις να  εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμο ενεργειακό εφοδιασμό από πολλαπλές πηγές και περιέγραψε τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν:     
1) την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού μέσω διαφοροποιημένων πηγών και διαδρομών,
2) τη σταδιακή αποδέσμευση από το πετρέλαιο και την αντικατάστασή του με φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
3) την προώθηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, μέσω επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας,
4) την ενεργή προώθηση των ΑΠΕ και μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας,
5) την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για ενεργειακές επενδύσεις,
6) την ενδυνάμωση του διαλόγου, μεταξύ των χωρών που παράγουν και εκείνων που καταναλώνουν, καθώς και
7) την ανάπτυξη μιας σταθερής και ενσωματωμένης ενεργειακής περιφερειακής συνεργασίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr