Οχι άλλες Αθήνες στην Ελλάδα!

Τον χωροταξικό σχεδιασμό που δημιουργεί τις συνθήκες μιας υδροκέφαλης χώρας που αγνοεί την περιφερειακή ανάπτυξη και κινδυνεύει να γίνει ξέφραγο αμπέλι, από την αδυναμία της να βάλει όρια στις χρήσεις γης και να προστατεύσει το περιβάλλον, απορρίπτουν όλοι οι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο www.protothema.gr το χωροταξικό που προτείνει το υπουργείο είναι ένα γενικόλογο, ασαφές και αποσπασματικό κείμενο, που έρχεται να θεσμοθετήσει ένα συγκεντρωτικ

Τον χωροταξικό σχεδιασμό που δημιουργεί τις συνθήκες μιας υδροκέφαλης χώρας που αγνοεί την περιφερειακή ανάπτυξη και κινδυνεύει να γίνει ξέφραγο αμπέλι, από την αδυναμία της να βάλει όρια στις χρήσεις γης και να προστατεύσει το περιβάλλον, απορρίπτουν όλοι οι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο www.protothema.gr το χωροταξικό που προτείνει το υπουργείο είναι ένα γενικόλογο, ασαφές και αποσπασματικό κείμενο, που έρχεται να θεσμοθετήσει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίζεται στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα), αδιαφορώντας για την τύχη της περιφέρειας και του περιβάλλοντος.  

Ανάλογες απόψεις εκφράστηκα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας που συνεδρίασε την Πέμπτη. Το συμβούλιο συγκροτήθηκε για πρώτη φορά σε σώμα στις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί του εθνικού χωροταξικού που παρουσίασε στις αρχές Αυγούστου ο κ. Γιώργος Σουφλιάς. Αποδεικνύεται όμως ότι ο ρόλος των εμπλεκόμενων φορέων ήταν διακοσμητικός: οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από αυτούς και οι οποίες ανέτρεπαν, ουσιαστικά, το σύνολο της λογικής του σχεδίου, δεν εξετάσθηκαν καν από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Και ο κ. Γιώργος Σουφλιάς πέτυχε, με αρκετή δόση παρασκηνίου στη διαδικασία, μία τυπική αποδοχή για να προχωρήσει στη νομοθέτηση.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ…
Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν επεισοδιακή καθώς δεν έλειψαν οι πιέσεις, οι ανορθόδοξες διαδικασίες και οι μεθοδεύσεις, προκειμένου να υπερψηφιστεί ένα κείμενο γνωμοδότησης, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε σύνολο 19 μελών, η πλειοψηφία του συμβουλίου απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό των επόμενων 15 ετών και ζήτησε επιτακτικά τη δημιουργία νέου κειμένου στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 300 τροποποιήσεις και βελτιώσεις που έχουν καταθέσει οι κυριότεροι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας (ΣΕΒ, ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΓΕΣΕΒΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ξενοδόχοι, δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.ά.).

«Στην ουσία, αυτό που μας μοίρασαν και μας ζήτησαν να αποδεχτούμε δεν ήταν ένα σχέδιο γνωμοδότησης αλλά ένα κείμενο παρατηρήσεων και απόψεων των φορέων. Τυπικά αλλά και ουσιαστικά το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει γνωμοδότηση στα χέρια του», αναφέρουν τα περισσότερα μέλη του εθνικού συμβουλίου, που αποκαλύπτουν τις πιέσεις που δέχτηκαν για να ψηφίσουν υπέρ του εθνικού χωροταξικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και φορείς όπως π.χ. το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο που είχαν διατυπώσει εκ των προτέρων τις σοβαρές αντιρρήσεις τους για το εθνικό χωροταξικό, τελικά το αποδέχτηκαν υπό όρους, ενώ μέλη (όπως ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γιάννης Τσουδερός) που ούτε καν παρέστησαν στο συμβούλιο ψήφισαν θετικά εξ αποστάσεως!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr