«Περάσατε τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία»...

«Περάσατε τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία»...

Να μην αναπτυχθεί “κουλτούρα” υπεκφυγής από τις ειλημμένες τραπεζικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ζητεί ο κ.Βύρων Μπαλλής της Eurobank

«Περάσατε τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία»...
Τελειωμό δεν έχουν τα επεισόδια της κόντρας μεταξύ της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας. Λούκας Κατσέλη και του τραπεζικού συστήματος.

Με  τον παραλληλισμό της ελληνικής οικονομικής κρίσης με την αντίστοιχη αμερικανική κρίση, η υπουργός όξυνε για μια ακόμη φορά την κριτική της.

Πιο συγκεκριμένα, η κα. Κατσέλη σε ομιλία της το πρωί της Δευτέρας σε συνέδριο για την οικονομία και τις τράπεζες υποστήριξε πως όπως έσκασε η φούσκα στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της τιτλοποίησης επισφαλών τοποθετήσεων στις αγορές στεγαστικών δανείων, που εκφράστηκε με τη μείωση ρευστότητας προς επιχειρήσεις και καταναλωτές κάτι  ανάλογο εξακολουθεί και γίνεται στην Ελλάδα .

«Αν και η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρήκε τις Ελληνικές τράπεζες σε προνομιακή θέση με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, και παρά την παροχή ρευστότητας προς αυτό ύψους 28 δις από το ελληνικό δημόσιο ως αντιστάθμισμα για την κρίση ρευστότητας στην διατραπεζική αγορά, τοεΕλληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μείωσε απότομα τη διοχέτευση ρευστότητας προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετακυλύοντας το βάρος της προσαρμογής στην πραγματική οικονομία.

Έτσι, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης μειώθηκε απότομα στο 4% το 2009  έναντι πρόβλεψης της  Τράπεζας της Ελλάδος για 10%  . Αξίζει να θυμηθούμε ότι τo 2007, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ξεπερνούσε το 25% ! Με στοιχεία του οκταμήνου του 2009 , σημειώθηκε μείωση των χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις κατά 0,2% ενώ προς τη βιομηχανία κατά 2%» τόνισε η υπουργός.
Κλείσιμο

«Στο πλευρό των πολιτών οι τράπεζες»...

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Βύρων Μπαλλής “ανταπάντησε” , προφανώς με αφορμή τις ρυθμίσεις του νομσοχεδίου για την διευκόλυνση των δανειοληπτών, ότι  “θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν αναπτύσσεται μία ‘κουλτούρα’ υπεκφυγής από τις ειλημμένες τραπεζικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών”…

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να μάθουν να προστατεύουν και να αναπτύσσουν την σχέση τους με το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό και να μπορούν –πέρα από την χρηματοδότησή τους- να αξιοποιούν ευκαιρίες όταν αυτές παρουσιάζονται.

«Θα πρέπει να φροντίζουν την ταμειακή τους ροή, την διαχείριση της ρευστότητας τους, την οργάνωση των εργασιών τους και τις υποχρεώσεις τους. Σε όλα αυτά θα βρουν σύμμαχο τις ελληνικές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλλής, τονίζοντας ότι  οι περισσότερες από τις τράπεζες, αν όχι όλες, έχουν υιοθετήσει πολιτικές και διαδικασίες, με διαφορετικό όνομα από τράπεζα σε τράπεζα, που στόχο έχουν να διαχειρίζονται εξατομικευμένες δυσκολίες ή ανάγκη πελατών τους για να υπερκεραστούν πρόσκαιρες αδυναμίες.

Ο κ. Μπαλλής υπερασπίστηκε των προσπαθειών που έχουν καταβάλει οι τράπεζες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και επεσήμανε ότι κοινό συμφέρον όλων  -της πολιτείας, των τραπεζών, των οικονομικών μονάδων- είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς & η επιστροφή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

“Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του κοινού στόχου, οι ελληνικές τράπεζες, στέκονται δίπλα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις της χώρας μας, επαναπροσδιορίζοντας διαρκώς το μοντέλο λειτουργίας τους επιδεικνύοντας επίγνωση του κρίσιμου ρόλου τους στην παρούσα αρνητική για την χώρα συγκυρία. Και αυτό, παρά την ‘δαιμονοποίησή’ τους από μέρος του πολιτικού δυναμικού της χώρας και από το σύνολο σχεδόν των μέσων μαζικής ενημέρωσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. 

Η κριτική της Λούκας

Στις προτάσεις της η κα. Κατσέλη υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει πρώτον, να συμβάλλουμε στην μείωση του συνολικού πιστωτικού κινδύνου στην πραγματική οικονομία, πριν η κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος δεχτεί τους κραδασμούς της «πτώσης» των επισφαλειών.

Και δεύτερον,  δεδομένου του σημερινού και μελλοντικού κινδύνου να εξασφαλίσουμε το κατάλληλο μαξιλάρι.  Η συζήτηση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα  τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας  συνήθως επικεντρώνεται σχεδόν κατ αποκλειστικότητα στη δεύτερη προτεραιότητα, δηλαδή στο μαξιλάρι , στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Από τα 28 δις ευρώ που διατέθηκαν στις Τράπεζες είναι γνωστόν ότι αυτές χρησιμοποίησαν μόλις 12-13 δις. Από αυτά τα 4 ενίσχυσαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τους, ενώ τα 9 στο σύνολό τους σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν για την επαναχρηματοδότηση του δημοσίου μέσω της αγοράς τίτλων, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την κερδοφορία των Τραπεζών . Αγοράζοντας τίτλους του δημοσίου με επιτόκια από 3-5,5%, οι Τράπεζες  επαναχρηματοδοτήθηκαν μέσω της ΕΚΤ με 1-1,5%. Η διαφορά αποτέλεσε το κέρδος τους, μια πηγή εσόδων μη επαναλαμβανόμενη.  Ομοίως η ρευστότητα από τιτλοποιήσεις  και υβριδικά, κάλυψε κυρίως  τις ανάγκες των μεγάλων τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη αλλά και μελλοντικές εξασφαλίσεις, δεδομένου ότι η ΤτΕ προέβλεπε εδώ και καιρό  περαιτέρω αύξηση των μέσων επισφαλειών από 4% το 2008 στο 7% περίπου το 2009.Ένα είναι  βέβαιο: ότι δεν διοχετεύθηκε ρευστότητα στην αγορά ακόμα και όταν αυτό επιχειρήθηκε να γίνει με την εγγύηση  του Δημοσίου .
«Η χρήση πχ. του  ΤΕΜΠΜΕ ήταν τέτοια  ώστε  βασικά δεν δόθηκε φρέσκο χρήμα στην αγορά, αλλά έγινε ανακύκλωση υφιστάμενων οφειλών με την εγγύηση του δημοσίου. Αυτό οφείλεται στις προϋποθέσεις του ΤΕΜΠΜΕ, οι οποίες δεν προέβλεπαν ότι έστω ένα μικρό ποσοστό θα αφορά αύξηση των υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων. Το ίδιο λάθος έγινε και με το πακέτο των 2 δισ. ευρώ που εδόθη  για το σύνολο των επιχειρήσεων, το οποίο μοναδικό στόχο έχει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Μη τροφοδοτώντας με νέο χρήμα την αγορά δεν δημιουργήθηκαν συνθήκες εξόδου από την ύφεση.Επιβάλλεται επομένως να συνεχιστεί η διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των  τραπεζών. Απαιτείται διαφάνεια στην παροχή στοιχείων, σωστή ενημέρωση  και δημιουργία ικανών προβλέψεων για  κάλυψη μελλοντικών επισφαλειών», τόνισε η υπουργός.

Έρχονται και νέες επενδύσεις

Παράλληλα, την αισιοδοξία της για την προώθηση μεγάλων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας από επενδυτές του εξωτερικού εξέφρασε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητα και Ναυτιλίας.

Η κα. Κατσέλη τόνισε πως στην Ελλάδα θα υπάρξουν επενδύσεις. «Αναφέρομαι σε άμεσες, ξένες επενδύσεις, φυσικά παραγωγικές . Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  από πάρα πολλούς ξένους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Και θα  γίνουν σύντομα ανακοινώσεις για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.  Αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με ξένους επενδυτές συζητάμε για πέντε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Το μεγάλο πρόβλημα των ξένων επενδυτών που θέλουν να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις, είναι το ζήτημα της αδειοδότησης, αν θέλετε, είναι ένας βραχνάς. Γι’  αυτό προτεραιότητά  μας είναι - σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία - να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες ίδρυσης και αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων με νομοσχέδιο που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή. Στόχος μας είναι να καταργήσουμε ένα σωρό ενδιάμεσες διαδικασίες, ώστε από τα δώδεκα βήματα που χρειάζονται σήμερα για μία αδειοδότηση να καταλήξουμε σε ένα» υποστήριξε η υπουργός.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης