Απέτυχε το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα

Ως πλήρως αποτυχημένο χαρακτηρίζουν οι εργοληπτικές οργανώσεις  ΣΑΤΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ το σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων, οι οποίες και ζητούν την πλήρη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου...

Ως πλήρως αποτυχημένο χαρακτηρίζουν οι εργοληπτικές οργανώσεις  ΣΑΤΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ το σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων, οι οποίες και ζητούν την πλήρη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

Την περασμένη Παρασκευή οι τρεις οργανώσεις κατέθεσαν από κοινού στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τις προτάσεις τους σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τομέα της ανάθεσης δημοσίων έργων, το οποίο υπολογίζεται να ετοιμαστεί το προσεχές φθινόπωρο.

 Όλοι οι φορείς (οργανώσεις, ΤΕΕ κ. α) προβλέπεται ότι θα καταθέσουν μέσα σε ένα μήνα τις προτάσεις τους, οι οποίες στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από το υπουργείο.

Οι τεχνικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η αποτυχία του προηγούμενου συστήματος οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό δεν κατάφερε να καταπολεμήσει τις μεγάλες εκπτώσεις στα έργα καθώς επίσης να δημιουργήσει κανόνες διαφάνειας.

Όπως σημειώνουν οι μεγάλες εκπτώσεις υποβαθμίζουν την ποιότητα των έργων και υπονομεύουν την ολοκλήρωσή τους, για αυτό και οι εργοληπτικές οργανώσεις θεωρούν προφανή την ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου αντικειμενικού συστήματος ανάθεσης των έργων, με τις εξής προϋποθέσεις:

1) Ο διαγωνισμός να έχει δυο στάδια. Κατά το πρώτο θα γίνεται η κατάθεση των δικαιολογητικών και κατά το δεύτερο η κατάθεση των οικονομικών προσφορών, οι οποίες θα ανοίγονται αμέσως ενώπιον των συμμετεχόντων. Με τον τρόπο αυτό αφενός θα διασφαλίζεται η διαφάνεια και αφετέρου θα υπάρχει γρήγορη ανάδειξη αναδόχου, με ελαχιστοποίηση των ενστάσεων.

2) Να καταργηθεί άμεσα η απευθείας ανάθεση έργων ή της ανάθεσης κατόπιν πρόσκλησης περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει και πάλι η πρόσκληση να αναρτάται στο διαδίκτυο.
Να καταργηθούν άμεσα οι «φωτογραφικές» διατάξεις, ειδικοί όροι κ.α., που τείνουν, όπως επισημαίνεται, να γενικευτούν.

3) Να περιοριστεί το σύστημα μελέτη-κατασκευή στις απολύτως αναγκαίες και εξαιρετικές περιπτώσεις.

4) Να καθιερωθούν σύγχρονα αναλυτικά τιμολόγια και ένας δίκαιος τρόπος αναθεώρησής τους κατόπιν ορθής ανάλυσης τιμών.

5) Να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις και η έγκαιρη περαίωσή τους.
Να εξασφαλιστούν οι κατά νόμο απαιτούμενες άδειες (περιβαλλοντικών όρων, αρχαιολογικής υπηρεσίας, οικοδομικές κλπ.).

6) Να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα αποζημίωσης αναδόχου για σοβαρές καθυστερήσεις που οφείλονται σε μη τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων.

7) Να θεσπιστεί ανεξάρτητη αρχή ελέγχου ποιότητας των έργων και από ένα όριο προϋπολογισμού και πάνω να ελέγχονται όλα τα έργα, ενώ για τα υπόλοιπα να υπάρχει δειγματοληπτικός έλεγχος.

8) Να επανεξεταστεί εκ βάθρων το θεσμικό πλαίσιο και ο τρόπος υλοποίησης των ΣΔΙΤ, με κατάργηση της ομαδοποίησης μεγάλου αριθμού έργων και, μάλιστα, μη ανταποδοτικών (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομικοί και πυροσβεστικοί σταθμοί), καθώς στερούν απασχόληση από τον εργοληπτικό κόσμο, αλλά αυξάνουν το κόστος για την εθνική οικονομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr