Ομπάμα: Δραστικές περικοπές δαπανών στον προύπολογισμό των ΗΠΑ
«Σφικτό» προϋπολογισμό για την επόμενη οικονομική χρήση, για το οικονομικό έτος 2011 δηλαδή που επισήμως ξεκινά για τις ΗΠΑ στις αρχές του ερχόμενου Οκτώβρη, κατέθεσε ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε πως η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα κάνουν τα πάντα για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων...
«Σφικτό» προϋπολογισμό για την επόμενη οικονομική χρήση, για το οικονομικό έτος 2011 δηλαδή που επισήμως ξεκινά για τις ΗΠΑ στις αρχές του ερχόμενου Οκτώβρη, κατέθεσε ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε πως η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα κάνουν τα πάντα για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος που ανέρχεται στα 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, προβλέπονται σημαντικές περικοπές σε μια σειρά δαπανών, με στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος-ρεκόρ που ξεπέρασε τα 1,3 τρισ. δολάρια το 2009 και θα αγγίξει τα 1,6 τρισ. δολάρια στην τρέχουσα χρονιά. Στόχος η επίτευξη αξιοσημείωτης περιστολής δαπανών ώστε το 2014 το έλλειμμα να έχει υποχωρήσει στα 700 εκατομμύρια δολάρια περίπου.
Σε δεύτερο χρόνο σκοπός των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης είναι και η κάλυψη μιας από τις σημαντικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του Μπάρακ Ομπάμα, δηλαδή η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ιδίως τώρα που η ανεργία καλπάζει στις ΗΠΑ σε ρυθμό άνω του 10%.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που προέχει σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο είναι η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού με ετήσια περικοπή δαπανών ετησίως κατά 20 δις δολάρια και κατά 250 δις δολάρια σε βάθος δεκαετίας. Κάτι που θα γίνει μέσω της επιβολής εισφορών στα τραπεζικά κέρδη, με παράλληλη όμως κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων για τις ενεργειακές εταιρείες (πετρελαιοπαραγωγικές εταιρίες), αλλά και πάγωμα των ομοσπονδιακών δαπανών εκτός όμως του αμυντικού τομέα, όπου όχι μόνο δεν θα υπάρξει μείωση αλλά αντιθέτως πρόσθετη χρηματοδότηση 33 δισ. δολαρίων για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, με στόχο να διατεθούν συνολικά 160 δισ. δολάρια έως το 2011.
Οι προτάσεις του προέδρου Ομπάμα που θα τεθούν υπό την έγκριση του Κογκρέσου, προβλέπουν τέλος «πάγωμα» για μια τριετία της χρηματοδότησης περισσότερων από 120 διαφορετικών ομοσπονδιακών προγραμμάτων, αλλά αύξηση των κονδυλίων στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της λεγόμενης πράσινης τεχνολογίας, προγράμματα του υπουργείου Ενέργειας, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr