Οδυνηρό “plan B” αν δεν εκτελεστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Οδυνηρό “plan B” αν δεν εκτελεστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Δραματικές περικοπές  αποδοχών, πάγωμα μισθών έως το 2012 και μεγάλες αυξήσεις έμμεσων φόρων στα “συρτάρια” του Γ. Παπακωνσταντίνου...

Οδυνηρό “plan B” αν δεν εκτελεστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεγάλη αντεπίθεση στην Οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο επιλέγει να ανοίξει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα, για να ανακτήσει το έδαφος που έχασε –σε πολλά επίπεδα- μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες της διακυβέρνησης:

Την Δευτέρα έδωσε στη δημοσιότητα και ανήρτησε στο διαδίκτυο το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής που συνέστησε για την «καταγραφή» στα δημόσια οικονομικά. Το πόρισμα έχει έντονο άρωμα πολιτικών ευθυνών και παραπομπών αφού ξεκάθαρα θέτει θέμα αξιοπιστίας και πολιτικών παρεμβάσεων όχι μόνο στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αλλά και στην «καρδιά» του υπουργείου Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους –ακόμα όμως και στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Στα χνάρια των διαπιστώσεων που ανακοίνωσε η Eurostat προ δεκαημέρου, διαπιστώνει στρέβλωση των δημοσιονομικών στοιχείων, αλλοίωση του ύψους της «άσπρης τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων και, γενικότερα, περιγράφει ένα σύστημα παραγωγής παραποιημένων «κατά το δοκούν» στατιστικών στοιχείων που λειτούργησε από το 2004 –ενδεχομένως διότι η έρευνα δεν επεκτάθηκε σε προηγούμενα χρόνια που αφορούσε η «Απογραφή» της Νέας Δημοκρατίας και για τα οποία η Eurostat έχει θέσει και τελεσίδικα πλέον τη «σφραγίδα» της.

Η «οσμή» αναζήτησης πολιτικών ευθυνών για την Οικονομία δεν είναι άσχετη και από την χειμαρρώδη ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή –το βράδυ της ίδιας μέρας μάλιστα- με την οποία έθεσε τη ΝΔ προ των ευθυνών της και «έστρωσε το χαλί» για τα μέτρα που θα επακολoυθήσουν.
 
Προετοιμάζει το εναλλακτικό σχέδιο (plan B) με βάση το οποίο θα εξασφαλίσει την έγκριση των Βρυξελλών για το πρόγραμμα Σταθερότητας. Όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του στο Reuters ο Χοακίν Αλμούνια, την Τετάρτη το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εισηγηθεί στο Εκοφίν να κάνει δεκτό το σχέδιο της Κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε όμως πως η Κομισιόν δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση «να πέσει έξω» για ακόμα μια φορά η εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας και προϊδέασε για την σκληρή επιτήρηση της χώρας μας από τις Βρυξέλλες.

Για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, η κυβέρνηση επιστρατεύει τα «μεγάλα όπλα». Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικοονμικών, κυρίου Ηλία Πλασκοβίτη, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην τεθεί εκτος στόχων από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους. Ο ίδιος εξήγησε πως και αν ακόμα το υπουργείο δεν καταφέρει να συλλέξει τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που σχεδιάζει, ο στόχος για το έλλειμμα θα εκπληρωθεί. Για να το επιτύχει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα βάζει τόσο βαθιά το «μαχαίρι» στις κρατικές δαπάνες, όσο μεγάλη θα είναι και η υστέρηση στα έσοδα.

Αυτό σημαίνει ακόμα πιο μεγάλες περικοπές δαπανών, πέρα από το «ψαλίδι» 10% που βάζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας στα κονδύλια του κρατικού Προϋπολογισμού που ψήφισε η Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να αφυπνίσει τον ξεχαρβαλωμένο εισπρακτικό μηχανισμό, κόβοντας «ταρίφα» στις εφορίες για τα έσοδα που πρέπει να εξασφαλίσουν για το δημόσιο. Ο ετήσιος  στόχος αύξησης των εσόδων από  τις ΔΟΥ για το 2010 είναι 10,6%, ενώ  για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ο ετήσιος  στόχος διαμορφώνεται στο 20,3% επί  του εισπράξιμου υπολοίπου.

Βάζει και επιμέρους στόχους αύξησης των εσόδων στις ΔΟΥ, κατανέμοντάς τες σε πέντε ομάδες: οι 4 μεγάλες Δ.Ο.Υ. Ανωνύμων Εταιρειών με ετήσιο στόχο 11,5%,  Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις πάνω από 50 εκ. ευρώ και θετική πορεία με ετήσιο στόχο 9,5%, Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις πάνω από 50 εκ. ευρώ αλλά με αρνητική πορεία με ετήσιο στόχο 10,5%, Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις κάτω από 50 εκ. ευρώ και θετική πορεία με ετήσιο στόχο 7,5% και Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις κάτω από 50 εκ. ευρώ αλλά με αρνητική πορεία, με ετήσιο στόχο 9,0%

Σε περίπτωση νέας «αστοχίας», θα ενεργοποιηθούν μέτρα όπως:

- Περαιτέρω   περιστολή του μισθολογικού   κόστους  το  οποίο  μπορεί  να  επιτευχθεί με  μεγαλύτερη  περικοπή   κατά  10%  για τα  μικρά και 20 – 30%  για   τα  υψηλά επιδόματα.

- «Πάγωμα» των αυξήσεων  των μισθών του δημσοίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα μέχρι και το 2012.

- Πιο δραστικές  συγχωνεύσεις  ανενεργών φορέων   του δημοσίου  ή και απόλυση  πλεονάζοντος  προσωπικού.

Κλείσιμο

-  Εξοικονόμηση  πόρων  από   αναμόρφωση  του  ασφαλιστικού  και μείωση  των  κονδυλίων  για περίθαλψη, με αύξηση  των ορίων   ηλικίας και μείωση  του   ποσοστού  αναπλήρωσης   στις  συντάξεις, περικοπή  των πρόωρων  συνταξιοδοτήσεων  εκτός από   όσες επιβάλλονται  από  λόγους  υγείας, κατάργηση   ευνοϊκών  ρυθμίσεων  συνταξιοδότησης   για    σώματα  ασφαλείας   και ένοπλες δυνάμεις 

Ως πρώτες «εφεδρείες»  πάντως, εξετάζει την επίσπευση της  αύξησης κατά 20 %  του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα , τη  σύνδεση   του  τελών κυκλοφορίας των   οχημάτων με  την  χρήση  τους  και επιβολή επιπλέον  φορολογίας  στα υγρά καύσιμα, νέα   αύξηση  των ΕΦΚ  σε  τσιγάρα  και ποτά, αύξηση των  αντικειμενικών  αξιών  των   ακινήτων  και  αύξηση  των   συνετελεστών για  μεταβιβάσεις  και γονικές παροχές. Επίσης υπολογίζει σε δραστική περικοπή (χωρίς εξαιρέσεις)  όλων των φοροαπαλλαγών –ακόμα και όσων αφορούν  ευαίσθητες   κοινωνικά  ομάδες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης